Last news in Fakti

18 Декември, 2023 16:11 1 091 13

Най-големите пречки пред българския бизнес през 2023 г.: Липсата на работна ръка и административната тежест

  • бск-
  • анкета-
  • пречки пред бизнеса

БСК представи резултатите от традиционното си онлайн-допитване до членовете на Камарата

Най-големите пречки пред българския бизнес през 2023 г.: Липсата на работна ръка и административната тежест - 1

БСК представи резултатите от традиционното си онлайн-допитване до членовете на Камарата, проведено в периода 10 ноември – 10 декември 2023 г. сред 784 микро-, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на икономиката. В пресконференцията участваха председателят на УС на БСК Добри Митрев и зам.-председателите Мария Минчева и Станислав Попдончев, както и доц. д-р Щерьо Ножаров – икономически съветник в БСК.

Проучването се осъществява за 19-та поредна година, а целта е да се изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия. Основните теми са свързани с отражението на политическите процеси в международен и национален план върху бизнеса в България, както и с бизнес планирането за следващата календарна година.

Основни резултати от анкетното проучване

През 2023 г. продължава негативната тенденция, започнала през 2020 г. и провокирана от ковид-кризата, а впоследствие добавилите се енергийна криза и военен конфликт в Украйна. Участниците в анкетата дават преобладаващо негативна оценка на състоянието и на бизнес климата, и на собствените им фирми. Подобряване на бизнес климата виждат едва 14% от анкетираните, а по-добряване на състоянието на компаниите отчитат 22%. Спрямо предходната година има едва забележим оптимизъм в оценките, но ефектите от кризата са силно видими.

Натрупалите се през последните 2-3 години множество кризи неминуемо се отразиха върху показателите на фирмите, като всички те бележат драстични спадове спрямо предкризисната 2019 г. Намаляват обемите на производството и продажбите, както и външните пазари. Най-малко засегнати са заплатите, които през 2023 г. се увеличават в 71% от фирмите.

Най-големите пречки пред бизнеса, според участниците в анкетата, са липсата на работна ръка (75%), бюрокрацията, регулаторната тежест (62%) и често променящата се нормативна уредба (61%). Следващите по степен на важност проблеми са корупцията (59%), неефективната съдебна система (41%), ниското качество на административното обслужване и недостатъчния брой административни електронни услуги (43%). Всеки трети анкетиран (31%) откроява като проблем насаждането на негативизъм спрямо бизнеса, за всеки четвърти (25%) проблем е сивата икономика, а за 15% - състоянието на инфраструктурата.

По отношение на работната ръка, след моментния спад през 2020 г., през следващите години тенденцията отново е към ръст на търсенето най-вече на изпълнителски състав и тесни специалисти, и в по-малка степен на административен и ръководен персонал. През 2023 г. сериозно нараства и търсенето на общи работници.

Повишава се делът на анкетираните, които одобряват присъединяването на България към Еврозоната (60% през 2023 г. спрямо 47% през 2021 г.) и сериозно намаляват отговорите „не мога да преценя“ (от 27% през 2021 г. на 13% през 2023 г.), което показва повишаване на степента на информираност по темата.

50% от анкетираните виждат своето място сред проектите по НПВУ, което е тройно повече от 2021 г., когато едва 17% са отговорили, че някой от проектите по НПВУ би могъл да подкрепи дейността на компаниите им.

Традиционно, между 30 и 40 процента от участниците в годишните анкети на БСК са оптимисти за бъдещето на икономиката. Най-много песимисти е имало през 2011 и през 2020 г. – в първия случай след финансовата криза от 2009-2010 г., а във втория – заради ковид кризата. След отшумяването на ковид кризата, през 2021 г. традиционният оптимизъм се завърна за кратко (31%), но той бързо беше попарен от реалностите през 2022 и 2023 г., и в тазгодишното ни проучване отново преобладават песимистите – 43%.

Рисковете пред развитието на българската икономика мнозинството от анкетираните виждат в очакван ръст на цените и инфлацията, фискалната и регулаторна тежест, както и цената на труда. 67% очакват забавянето на глобалния растеж да се отрази негативно на техните бизнес показатели и през 2024 г. Сериозен песимизъм има и по отношение на европейските регулации в областта на екологията, от които негативно влияние очакват 56%, като е налице известно влошаване на очакванията спрямо тези от края на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 9 Отговор
    Скоро ще навнесете неопределен брой инженер и доктор от сектор Газа, Сирия и Афганистан.
  • 2 провинциалист

    13 1 Отговор
    Най-големите пречки пред българския бизнес през 2023 г.: не знаят кой им SPA у гащите.
  • 3 Порно

    24 1 Отговор
    Бе тия хора що не искат да работят за парички, които ще им стигнат за хляб и сол, в неделя - и бобец. Неблагодарници.
  • 4 Тежка бюрокрация

    14 0 Отговор
    и корупция , това е причината да няма нормален бизнес в тая ко чи на
  • 5 Соломон Паси

    16 4 Отговор
    Сега като съборихме МОЧА всичко ще се оправи.
  • 6 Баш Батка

    14 2 Отговор
    Работна кадърна ръка има, но не и у БГ. Тук само тирикати от сиело са останали.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 и кво от това?

    27 0 Отговор
    ПРАВИЛНИЯ отговор е :" Няма кой да работи за толкова пари" Българския чорбаджия-изедник свикна да не дава прилични заплати и след като повечето се изнесоха където дават такива заплати запищя: Няма кой!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мани беги

    14 1 Отговор
    е тя безработицата е 0 ... просто всеки безработен си седи у дома и заработва онлайн :) или има гръб зад себе си и не гладува :) тока, водата, данъци, такси му ги платат и нищо, че ня 2лв. в джоба си - не му са й нужни! скатава си травми и болести га ни ви бyфкa за мижавите ви стинки!
    ся има свободни раб. места за 800-900к души ... с привнасянето на пришълци прoшляци тъpтеи кат yкри и друга cгaн, ня да мине номера, закоту те жа си берат помощите и ше си свиркат ... те жа си свиркат, ма вий жа свирукати на фyйове и жгy дуaти, закоту кой жви плата кредитите ва работодателя? няте крeдити ли ya? поне аднуо лизингче няте ли bа? ми и да няте, то няте и роби хахаххахаха ай са запрятайте ръки и почвайте си буфкати саминки с цялата ви рода!
  • 11 ЧОЧО

    13 1 Отговор
    Защо да работят цяла година! Отиват в Белгия за един месец,бране на ябълки и круши. Връщат се една година получават от бюрата по 70лв. за работен ден на месец. Незнам как стават тия работи.
  • 12 Здрасти

    8 0 Отговор
    Днес разбрах, че непалци работели в България, държавата заплаща Ла на работодателя половината от заплатата му. Интересно българите работят и държавата им взема почти половината от заплатата, но видиш ли на чужденците им плаща половината. Това ако не е дескреминация пък на.
  • 13 Да си млад

    1 0 Отговор
    И здрав граничи с престапление да седиш тука да им работиш и да им плащаш данаци на тия нашите