Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2023 13:21 3 618 19

Колосална загуба за Siemens

  • siemens-
  • русия-
  • загуби

Компанията загуби 600 млн. EUR заради прекратяване на бизнеса си в Русия

Колосална загуба за Siemens - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Siemens загуби 600 млн. EUR, след като продаде бизнеса си в Русия и прекрати дейността си в страната, се посочва в отчета на компанията.

Спирането на бизнеса в Руската федерация доведе до финансови загуби за дъщерното дружество на Siemens, производителя на железопътно оборудване Siemens Mobility. „Организираното спиране на бизнес дейностите в Русия миналата година доведе до загуби за Siemens Mobility в размер на 0,6 млрд. EUR“, се казва в доклада.

Още новини от Украйна

Миналата седмица стана известно, че Siemens Mobility се е обърнала към германските власти с искане за обезщетение поради загуби в Русия. Подобно на много други германски компании, Siemens осигури инвестиции в Руската федерация, като прибягна до инструмента за инвестиционни гаранции от федералното правителство.

През 2022 г. Siemens напусна руския пазар, компанията отказа да изпълни договори поради санкции. През февруари 2023 г. руските железници подадоха заявление за събиране на неустойка от германската компания, която се оценяваше на 29,5 милиона рубли дневно (малко над 6 милиона рубли за неизпълнение на договора и около още 23 милиона рубли - загуба поради липсата на доставки на самолети Sapsan за железопътната мрежа).

През 2018 г. Siemens отбеляза своята 165-та годишнина от дейността си в Русия. Компанията оперира в Русия по време на Студената война и разшири присъствието си в Москва и извън нея след разпадането на Съветския съюз, отваряйки нова централа в руската столица през 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИНЖ

    22 10 Отговор
    Ако бяха инвестирали в Бг, нямаше да загубят толкова пари!!!

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кочина

    29 6 Отговор

    До коментар #1 от "ИНЖ":

    Тук са само прошляци,и цигани.В кво да инвестират?
  • 4 да де

    46 3 Отговор
    Значи санкциите работят.
  • 5 Хохо Бохо

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "едрфтгъху":

    Хабиш се. Жълтопаветните няма да те разберат. Тези 600 милиарда руски активи дето се канят да ги гепят ще им се сторят като пари за бонбонки
  • 6 Много ли е това?

    8 18 Отговор
    На фона на пазарната капитализация на Сименс не е много.
  • 7 Грешиш

    5 22 Отговор

    До коментар #2 от "едрфтгъху":

    Загубите на частните компании не се плащат от пенсионерите. Нещо повече - пенсиите на пенсионерите в Германия не зависят от бюджета.

    Коментиран от #9

  • 8 УдоМача

    20 5 Отговор
    Честитоооо! :) И още много ще изгуби! :)
  • 9 АмаИти

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Грешиш":

    Ама и ти много разбираш от "немски неща" - където наскоро държавата помагна на газова компания, която оперира в Германия, но търгува руски газ. Като се врънеш по годините точно държавата спаси и Опел преди години, като се върнеш още по годините ще видиш и др. неща, който иначе е забранено да се правят и нас, но Германия си ги права: тя се намесва пряко в частния бизнес когато реши че има интерес. Справка само немските провинции купуват данни от хакери (за млн.) за да видят къде гражданите им си крият данъците: ако на теб ти се струва странно, за тях е просто бизнес това и после им казват: имате срок да си платите данъците или ви почваме.... Та дотук колко разбирате как фунционира Германия: няма демограция, няма нищо: всичко и всеки там е подчинен на общото ... и е длъжен да го прави.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Само питам

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "ИНЖ":

    Тиквун или Киро Парапетков го казват това?Сименс фалира,ако стъпи сериозно у нас.
  • 12 Филолог

    6 1 Отговор
    Аман от неграмотни журналисти.
    Според автора на тази статия по руските железни пътища се движат самолети... Сапсан ?
    ..
  • 13 Кратко и ясно

    7 0 Отговор
    Сименс работи извън Германия с държавни гаранции,които на България ЕС забранява и ще бъде обезщетена,не е фалирала,това са згуби в резултат на политиката на държавата/санкции/.

    Коментиран от #14

  • 14 ТочноОписание

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кратко и ясно":

    Точно описание: целия бизнес на немски фирми като цяло извън германия се крепи на тяханата политика: макар ние не може да сме прости търговци, та в цялата столица само немскоговорящи вериги се навъдиха, които ти казват колкото е хубаво една стока да пътува 2-3 хиляди километра за да я ползваш ти: така се изграждат зависимостите, примерно испанец зависи от верига, за да си прати стоката в източна Европа и обратното. Не коментираме само и факта, колко петрол хвърка във вятъра и колко камиона се произвеждат и колко логистика е това и автоматизация. Зависимостите са по-важни от всичко друго. Накрая всеки зависи от тези вериги, единия да си пласира стоката, другите да има какво да сложат на масата.
  • 15 паси предателят

    6 0 Отговор
    Когато някоя Немска фирма беше в затруднение държавата винаги купуваше част от акциите й финансираше . Но това беше и остана в миналото хиляди фирми в Германия са в подобно положение и държавата не е в състояние да помогне на всички даже и да иска не е възможно. Що се отнася за връщане на Немските фирми в Русия мястото отдавна е заето от Китайските и Руският 150 милионен пазар Завинаги е загубен за Европейците. Въпреки имате технологии нямате ли евтини ресурси рано или късно сте обречени на провал . Европейските страни - тези колонизатори от 500 години грабят планетата а сега става все по трудно с евтините енергийни ресурси защото проблемът е вече Китай след време ще бъде и Индия . Да унищожат Русия това е да придобият не евтини ?- без пари без да плащат огромните природни богатства на Русия и се впуснаха в тая авантюра .
  • 16 факуса

    1 0 Отговор
    ние ще компенсираме,ще купим пак тва дет никой го не ще и са на далавере
  • 17 Омлет асорти

    1 1 Отговор
    Правя си омлет за закуска, ще пратя снимката в някой руски сайт да не забравят как изглежда, че в мАгучата малко неловко се получи с яйцата напоследък :) хахахахаха:) колкото до Сименс, не ги мислете толкова 600 милиона за този гигантски мултинационален концерн са капка в морето, няма да фалират скоро. По-вероятно е влаковете в русия да започнат да дерайлират поради липса на поддръжка.
  • 18 Най неадекватната фирма

    0 0 Отговор
    в света. Не е фалирара, защото държавата я субсидии.
  • 19 Ден

    1 0 Отговор
    Със сащ толкова,щатите са неприятелска държава за Европа!