Last news in Fakti

9 Януари, 2024 09:21 5 258 6

Военен конфликт около Тайван може да стопи драстично световния БВП

  • тайван-
  • бвп-
  • свят-
  • конфликт-
  • икономика-
  • полупроводници

Общите щети от потенциален конфликт ще струват на световната икономика приблизително 10 трилиона долара.

Военен конфликт около Тайван може да стопи драстично световния БВП - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) може да намалее с 10% в случай на военна ескалация на конфликта около Тайван, твърдят анализатори на аг. Bloomberg.

Според техните оценки общите щети от подобно развитие ще струват на световната икономика приблизително 10 трлн. USD. В сравнение с тази сума, икономическите последици от конфликта в Украйна, пандемията от COVID-19 и световната финансова криза „ще изглеждат незначителни“.

Причината за такова мащабно въздействие се крие във факта, че Тайван заема водеща позиция в производството на полупроводници: общата пазарна капитализация само на най-големите 20 клиенти на тайванския производител на чипове TSMC е 7,4 трлн. USD. Освен това Тайванският проток представлява „един от най-важните търговски пътища в света“.

Според експертите на аг. Bloomberg, в случай на военен сценарий с участието на САЩ, БВП на острова ще намалее с 40%, а този на континентален Китай с 16,7%. Икономиката на САЩ ще загуби 6,7%, а световният БВП ще намалее с 10,2%. В този случай най-големи щети ще понесат Република Корея, Япония и други страни от Югоизточна Азия.

При липса на военни действия, но в случай на блокада на Тайван от КНР, БВП на острова ще намалее с 12,2%, на континентален Китай - с 8,9%, на САЩ - с 3,3%, а световната икономика ще загуби 5%.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лилипутин

    8 19 Отговор
    Ще направя всичко по силите си да се стигне до конфликт Китай - Тайван

    Със Хамас успяхме .

    Сега е ред на Тайван .
  • 2 да бе

    16 1 Отговор
    Подобни заплахи биха се реализирали (отчасти) ако се сбъднат заплахите на САЩ да взривят заводите на Тайван.
  • 3 Митев

    8 1 Отговор
    И "кво "правим сега, дърпаме дявола за опашката,горко и на България.....
  • 4 Тежко

    4 0 Отговор
    да се закрива целия цирк. и с начало
  • 5 Безпартиен

    6 1 Отговор
    Докладват на началника на коман дващия КНОА: Българите ни напад наха! Въпрос: Колко са? Отговор: 6 милиона! Заповед: Проверете в кой ХОТЕЛ са?
  • 6 Будител

    3 1 Отговор
    А колко срува войната подклаждана всекидневно от запада в Осрайна..