Last news in Fakti

17 Януари, 2024 04:55 1 688 29

Настояват за "целенасочен" внос на работна ръка у нас

  • българската конфедерация по заетостта-
  • надя василева-
  • работна ръка

Така ще се покрие липсата на хора в конкретни сектори, заяви Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта

Настояват за "целенасочен" внос на работна ръка у нас - 1
Снимка: БНР

В България трябва да има целенасочен внос на работна ръка, коментират от Българската конфедерация по заетостта.

„Хубаво е да се определи точно за кои сектори, какви точно специалисти ще са необходими и няма да се намерят хора от България, така че да покрием тези липси с хора отвън. Предполагам, че това ще бъдат кадри в по-ниските нива ”, коментира Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, цитирана от NOVA.

В България кадри липсват в производството, в селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството.

„Там където наистина е необходима масовка, много хора трябват на работодателите, така че да успеят да се справят със своите бизнеси”, допълни Надя Василева.

Според нея не се очаква ръст на безработицата.

„Аз не очаквам да има ръст на безработицата, защото сравнено с миналата година по това време, то е по-малко от 1 %. Трябва да стане нещо изключително голямо, за да очакваме някакъв огромен ръст”, уточни председателката на Българската конфедерация по заетостта.

 


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    33 0 Отговор
    По евтина работна ръка от българина, който благодарение на комунизма има собствено жилище, което до някаква степен го задържа, няма да се намери. Емигранти на помощи, да.

    Коментиран от #12

  • 2 Добре че немам деца

    13 4 Отговор
    За да оставя безплатни робове на системата...като умра аз след мене нищо нема да оставя..

    Коментиран от #8, #11

  • 3 Не става с внос

    21 0 Отговор
    Никой няма да остане да работи в най бедната посткомунистическа страна Просто ще се възползват за по лесното преминаване към Западна Европа
  • 4 Износ

    34 0 Отговор
    Крайно време е за износ на политици, чиновници и нпо-та.
  • 5 Немаора

    25 0 Отговор
    В тези сектори липсва адекватно заплащане, затова и няма "работна ръка".
  • 6 Пчела от мед не бяга

    20 0 Отговор
    Ако ставаше така досега Комунистическите чорбаджии нямаше един българин да оставят а щяха да се напълнят с Танганайци да им работят за без пари

    Коментиран от #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Д-р

    7 8 Отговор

    До коментар #2 от "Добре че немам деца":

    Откъде деца като не моеш да ги направиш
  • 9 Гуньо Простиа

    20 0 Отговор
    В България свърши високообразования нископлатен персонал !
  • 10 дядото

    25 0 Отговор
    банда престъпници,за 30 години продадоха и изгониха децата на българия да слугуват на запад,а сега щели да внасят работна ръка.вие сте директно за ешафода,не за съд.
  • 11 Пешо

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Добре че немам деца":

    Не така.... правете много деца! Заради младите е имало възраждане в България и сме се освободили от турско робство! Тогава младите са носили духа на бунта и са счупили системата! !! Правете деца и ги възпитавайте. Това е най-сигурното в дългосрочен план!!!
  • 12 Пешо

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Трябва да се работи против корупцията във всички сферу... да се образоват хората. Да има развито общество! А не предатели и разединено общество егоидти и лицемери. Внос на работна ръка е бОмба със закъснител

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Не всичко е бизнес
  • 14 Жан Клод ( с двата ножа)

    16 1 Отговор
    То ще има внос на виетнамци и молдовци добре, но как ще ги задържиш да работят с тези условия и заплати е друг въпрос.
  • 15 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Това значи да се работи против системата наложена от запад. Много трудно, но действително не е невъзможно. Освен това се оказа, че масово българина е по бизнеса….
  • 16 Мдаа

    6 0 Отговор
    За съжаление законово е изключително трудно да се наемат хора даже и да не се "внасят" в държавата. Това е огромен проблем !
  • 17 Тити

    12 0 Отговор
    Абе вие луди ли сте даже бежанците не искат да останат тук.
  • 18 Я па ти!

    14 0 Отговор
    „Хубаво е да се определи точно за кои сектори, какви точно специалисти ще са необходими и няма да се намерят хора от България, така че да покрием тези липси с хора отвън. Предполагам, че това ще бъдат кадри в по-ниските нива ”, коментира Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, цитирана от NOVA.
    Което означава : Готвят ни за емигрантско гето на гЕвропката. И каква е тази "конфедерация"? Много "правоверно" звучи. На сто процента някое от многобройните НПО на отровено общество или амийерика против България.
  • 19 Ха ха ха ха

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пчела от мед не бяга":

    И тея като се разработяааат, мани, мани. Всеизвестни са с трудолюбието си. Всичко това е за предварителна обработка на психиката, на населението, какво ни готвят, за да ни сготвят.
  • 20 Момчил

    14 0 Отговор
    Българският бизнес не иска да плаща и затова няма кадри за него. Всъщност кадри има,но не биха работили за кирливите ви 1500 лв бруто (1100 лв нето). Като почнат да плащат адекватно и дават поне двойно на тези заплати, кадри изведнъж ще се появят. Чудят откъде да внасят тарамбуки за без пари само и само да не дават достойни заплати на българите.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    14 0 Отговор
    Требе вНос на китайски прокурори и съдии,и бърз износ на НПО баклуци+кирчовците !
  • 23 Емо

    5 0 Отговор
    Искате ли аз да стана специалист - камериер , за 500 лв. заплата ще ви целувам и ръцете.
    Трагедия.
    Ккаво ли не се измисля, само да не се вдигне работната заплата до нормално ниво.
    Колкото по-големи заплати, толкова по-високи осигуравки, данъци и ДДС ще се плащат, потреблението ще се увеличи, ще се стимулират търговията и производството, ще се привлекат чужди инвестиции. Попрочетете малко история на икономиката, хората са го правили преди 200-300 г.
  • 24 коментатор

    8 0 Отговор
    Той бай Тошо беше внесъл едно време виетнамци за строителството,та се наложи да ги извозват обратно за Виетнам със самолети,та да няма революция.Или никой не си спомня общежитията в Кремиковци,дето и полиция не можеше да влезе.По добре накарайте чаветата да работят и ще има по голям ефект.Пьк и мисля,че е време да изнасяме мислителите,та може да живнем!

    Коментиран от #27

  • 25 Никола

    5 0 Отговор
    ОТВРАТ.НЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИ А ИДКАТ ЧУЖДЕНЦИ ДА ИМ РАБОТЯТ ЗА БЕЗПАРИ.НИЕ БЪЛГАРИТЕ ВЪН ИЛИ ДА ИМ РАБОТИМ САМО ЗА КЪШЕЙ ХЛЯБ.ще стане интересно работник отвън с друг манталитет-директно ще бие работодателя нашият алчен работодател.Вкарайте и ще има сеир якооо.Чакам да върнат и поне 200 хиляди бежанци и да видя управата какъв бахур ще рапа.ДАВАЙТЕ
  • 26 Донки Хот и Сан Чопанса

    2 0 Отговор
    Можем да започнем с особата на снимката и да и намерим някоя истинска работа. После и на останалите калинки. Ще има предостатъчно за всички отрасли.
  • 27 Будител

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "коментатор":

    Виетнамците са добри хора...виетнамките също....
  • 28 Будител

    3 0 Отговор
    ...а в Европа та...селскостопанаки работници от арабски и изобщо - мюсюлмански бежанци , не съм виждал....в момента в Германия в селското стопанство, в кланниците във фермите....все по малко поляци и българи и все повече румънци...ама араби и афганистанци - няма...
  • 29 Анонимен

    4 0 Отговор
    Нищо не става от вас. Прогонихте младите българи и сага ще търсите АйТи инженери от Афганистан или доктори от Сирия и Мароко. Заблуждавате се. Арабите са мързеливи. За работа не ги търси.