Last news in Fakti

18 Януари, 2024 06:50 12 237 33

Проф. Каламарис: Храните в Гърция са с 50% по-евтини от тези в България

  • храни-
  • цени-
  • гърция-
  • българия

Много от бизнеса и политиците се оправдават с внесената инфлация, заяви икономистът

Проф. Каламарис: Храните в Гърция са с 50% по-евтини от тези в България - 1
Снимка: Евронюз България

Зелената или климатичната такса в Гърция заменя таксата за настаняване. Разширява се от хотелския бизнес и в местните данъци на гражданите и туристите. Тя започва от 50 евроцента или 1 лев на ден и може да стигне до 20 лева в зависимост от звездите.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria икономистът проф. Йоаким Каламарис.

Правителството очаква милиард евро приходи от мярката, но няма да могат да съберат повече от 650 млн. Парите ще се реинвестират за дотиране обновяване на туристическите имоти на гражданите. Парите ще се връщат на гражданите.

Много от бизнеса и политиците се оправдават с внесената инфлация. Има сериозна спекула в България. Производителите продават на добри цени, но търговците спекулират и няма санкции. В Гърция за миналата година са събрани 1.3 млрд. евро санкции и то на международни вериги супермаркети, а тук нищо не правим. Това мога да обясня само с картел. Хранителните стоки са с над 50% по-скъпи от Гърция. Това е невъзможно. Това носи голямо социално напрежение, което ще се върне като бумеранг върху целия политически елит.

Влизането в еврозоната е изключително важно за България. Затова сме препоръчали на министър Василев по-малко и дори нулево ДДС на много продукти за борба с инфлацията. Бюджетите на България са много консервативни, защото разчитат само на българския данъкоплатец. Не разчитат на привличане на нови чуждестранни инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    71 11 Отговор
    Преди ден-два писаха,че гърците масово пазаряли в пограничните райони на България,тоя пък се казва че храните у нас били с 50% по-скъпи,хайде разберете се кое е вярното!
  • 2 вятъра на промяната

    55 15 Отговор
    Редовно пътувам до Гърция и не съм купил нещо да донеса в България защото е по-евтино. В Гърция и във веригите и на пазара стоките са винаги по-скъпи. Дайте ми пример кое е 50% с по-ниска цена.

    Коментиран от #4

  • 3 Голям зор

    57 6 Отговор
    Мислят за народа си а тук грабят с черпака
  • 4 Много

    36 3 Отговор

    До коментар #2 от "вятъра на промяната":

    Стоки са по-евтини отколкото в България. Но си прав затова, че не са с 50% по-евтини, тоя наистина се е олял малко.
    Тук обаче е отделен въпроса за цените в туризма. Ако този ги счита за стока, може и да има големи разлики. Особено за цените на нощувките.
  • 5 Много е прав

    48 2 Отговор
    Пълно е с десетки прекупвачи от пристигането на едни домати 🍅 от Турция до големите немски вериги в София и останалите градове.

    Коментиран от #15

  • 6 Продължаваме Промяната

    14 45 Отговор
    Ми ходи си в Гърция тогава бе калмар! Ама си стоиш на хубавото в България, от както властта е изцяло в ръцете на Промяната

    Коментиран от #7, #13, #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гражданин

    21 4 Отговор
    Много е прав! Да добавя - вижте си касовите бележки от гръцки магазин: 12% ДДС на храните!
  • 9 Полза

    16 3 Отговор
    От премахване на ДДС за определени стоки няма. Пример: от няколко години ДДС за ресторантьорският и хотелиерски бизнес е 8%. Да не би да е евтин? Да не би цените им да не са се вдигнали? Е да де, разходите са се увеличили - инфлация. Хайде бе. Да не би инфлацията да е 12% колкото е разликата между 8 и 20%.

    Коментиран от #21

  • 10 123456

    17 6 Отговор
    на ви Куфлан , на ви Билля , на ви демокраця
  • 11 редник

    14 2 Отговор
    /...Затова сме препоръчали на министър Василев по-малко и дори нулево ДДС на много продукти за борба с инфлацията.

    Правилно - НУЛА ДДС за тока и лекарствата!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не само

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Продължаваме Промяната":

    да си ходя в Гърция ами си и купих имот там на първа линия преди години. Колко струва определен продукт в БГ или ГР изобщо не ме интересува. Купувам си го щом ми хареса.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ганю

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Много е прав":

    Нямаме закон за спекулата затова е така
    а управляващите са цървули и гнили ябълки

    Коментиран от #18

  • 16 ганю

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Продължаваме Промяната":

    не на промяната а на мафията

    Коментиран от #17, #20

  • 17 Порно

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "ганю":

    Това лято плодовете и зеленчуците там бяха по евтини, както и сиренето и свинското, за другото не съм правил сравнение.
  • 18 И ДЪМПИНГА СЪЩО Е ЗА ЗАКОН

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "ганю":

    САААААМО КАТО ВИДИШ НАМАЛЕНИЯ НА ОСНОВНИ ХРАНИ С 40 ИЛИ 50 ПРОЦЕНТА ВИ СТАВА ЯСНО ЧЕ ВЕРИГИТЕ РАБОТЯТ С 100 ИЛИ 200 ПРОЦЕНТА НАДЦЕНКА...... СПЕКУЛА.....

    Коментиран от #31

  • 19 ГЕРБ=ДПС=БСП

    5 1 Отговор
    Причините храните в България да са по-скъпо в сравнение с други държави ит ЕС са две:
    1. спекула
    2. "плоско" 20% ДДС, докато в други европейски държави има по-ниски диференцирани ставки за основни храни.

    И за спекулата и за ДДС за основни храни, нито една българска партия няма заявени политически цели да ги промени. А и да заявят нещо, българите отдавна не вярват на доказано партии лъжци и далавераджии.
  • 20 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "ганю":

    Ало причината не е само в "промяната". Преди, когато я нямаше "промяната" и управляваха БСП+ДПС или когато управляваха ГЕРБ+ДПС пак беше същото, пак цените бяха по-високи у нас. Истината е, че не управляващите бг партии са виновни, виновни са гласуващите за тях деби... БСП 20 години съсипваше България, след това ГЕРБ ги замести и 15 години съсипваше България. А през всички 35 години ДПС им беше патерица и на двете. И все още се намират 40% деби... да продължават да гласуват за БСП, ГЕРБ и ДПС. Докато птодължава има над 20% гласуващи деби... у нас, няма да се оправим.
  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Полза":

    Има ефект от премахване на ДДС, само дето не е този който си мислиш. Ефекта е, ще не вдигнаха цените с още 20%. Може да си прав, че няма ефект, единствено, ако кръчмарите са си направили картел. Срещу това борбата е възможна само със жестоки глоби за собствениците мафиоти на кръчмите създали картела.

    Сега като върнат ставката от 20% ДДС за хляба, ще видите какъв е ефекта. Цената на хляба ще скочи с 20% веднага.
  • 22 Ибн ебн Ал камил

    5 1 Отговор
    С риск пак да ме блокират ще напиша ,че е прав.....50 % по евтини са само проститут......,като този.....другото е като тук,само че в евро......демек 2 пъти по скъпо.....ХАХАХАХА
  • 23 Прав

    7 0 Отговор
    Гърция е държава, нея сме колония, това си е колониален данък. Като в Индия до преди няма век Управляват уж някакви махараджи, които срещу правото да крадат и за себе си слушат господаря.
  • 24 Каракочев

    10 1 Отговор
    Изкупуват млякото по 1 лв, а кило сирене се прави от 4-5 кила мляко, т.е. 4-5 лв. Кой прибира разликата до 15-20 лв. в магазина не е ясно - ясно е само, че някой ни обира!

    Коментиран от #32

  • 25 Е сега

    6 2 Отговор
    Не са по евтини цените на хранителните стоки в Гърция.Двойни са цените,но е по качествено.!Но е прав ,че тук спекулативните цени идва от търговците продавачи които надуват цените
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 В Гърция цените на храните с 50%по ниски

    5 2 Отговор
    В България управлява Крадлива мафия и Липсва Правосъдие, има такова, което пази тази мафия!!
  • 28 Хахахаха

    3 0 Отговор
    А сега де? На кой да вярваш онзи ден от Сириза по Евронюс казаха че гърците ходели масово да пазарят в бг ??? Този казва обратното
  • 29 Марко

    2 3 Отговор
    И понеже храните в Гърция са толкова евтини, в Петрич, Сандански и околностите не можеш да се разминеш от пазаруващи на едро гърци....
  • 30 Бачо Киро

    1 2 Отговор
    Цените в България са по-скъпи от Германия, но гръцките винаги са били скъпи. Тоя грък кога последно е бил в гръцки магазин? Преди еврото?
  • 31 Бачо Киро

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "И ДЪМПИНГА СЪЩО Е ЗА ЗАКОН":

    Де да беше 100 или 200 ... В Германия фермери се оплакваха, че за тон извадени картофи големите вериги плащат 70 евро. Това е напълно недостатъчно за надниците на работниците дори. Крайната цена на такива картофи е 1,99 за кило. От 70 на 2000. Те предават в околността, демек не се превозва надалеч. Навсякъде е същото...
  • 32 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Каракочев":

    Кухой парчок си ти, сиренето да не се прави с магическа пръчка? Заставаш над ваните с млякото ,размахваш вълшебната пръчица и хоп.Готово сирене ,опаковано и само да го продаваш.
  • 33 Пат ла Джани

    0 0 Отговор
    А професор Цацикис какво мисли по въпроса? С колегата си Узакис правиха проучване скоро