Last news in Fakti

24 Януари, 2024 18:30 2 093 18

Кризата в Червено море удари производството на битова химия в Европа

  • германия-
  • челвено море-
  • доставки-
  • химия
Кризата в Червено море удари производството на битова химия в Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кризата в Червено море провокира проблеми с доставката на суровини, необходими за производството на битова химия в Европа. Това съобщава вестник Die Presse.

Според изданието Dechem вече е била принудена да намали производството си заради недостиг на лимонена и сулфаминова киселина, които се използват в препаратите за почистване на тоалетни чинии и капсулите за съдомиялни машини. Химическата компания Henkel заяви, че е изправена пред увеличения на транспортните разходи и времето за доставка, "както други световни производители".

Производителят на полиетилен и полипропилен Borealis каза пред изданието, че не е засегнат от недостига на суровини, но има проблеми с доставките на продукти за азиатските страни. Допълнителните разходи, свързани с промяната на маршрута, ще бъдат поети от клиентите в региона на дестинация, отбелязва компанията.

Поради влошаващата се ситуация в Червено море, много компании решиха да отклонят корабите, които обикновено отиват в Европа през Суецкия канал през нос Добра надежда в Южна Южна Африка. Този маршрут обаче отнема 10-14 дни повече, което увеличава разходите. В резултат на това някои компании в Европа са изправени пред недостиг на компоненти, които не могат да бъдат доставени навреме. По-специално автомобилният производител Tesla ще спре от 29 януари за две седмици работата на повечето работилници в завода в околностите на Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    21 4 Отговор
    Кой в причинява кризата?
    В официално съобщение хутите заявиха колко пъти , че ще бъдат атакувани само израелски кораби, както и такива ,които акустират в Израелски пристанища,?
    Защо Германия, Франция и БГ. подкрепят операцията срещу хутите, докато дори съюзници на САЩ отказаха да я подкрепят?
    Щото глобалните пудели предават ( продават) държавите си.

    Коментиран от #4

  • 2 Сатана Z

    8 5 Отговор
    Великобритания и нейните проксита хути от Йемен, се справят отлично с Германската заплаха.
  • 3 Русофил

    16 4 Отговор
    Европейците все некъпани - ту нямат руска газ, ту слугите на руснаците им взимат сапуна.
  • 4 Акустират ли ве ?

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Отличник от Петър Берон ..

    Коментиран от #6

  • 5 Жа омра

    14 2 Отговор
    Какво го чака Шолци бедно му е фантастишето.Да си кове три греди и едно въже и да бега при бандера и дедо си.
  • 6 Майна

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Акустират ли ве ?":

    Правилно- акостират( неграмотно е) ,прав си

    Коментиран от #7

  • 7 Акустират ли ве ?

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Приятно е да се работи с теб ..
  • 8 горски

    15 2 Отговор
    Европа сама си унищожи хим промишленост...А тя заедно с металургията и машиностроенето и енергетиката е гръбнака на всичко що се произвежда....от моливи до самолети...
    По време на Ковид кризата ,Европа една маска и един бинт не можеше да произведе,камо ли" сложни" уреди като ютия ,например....
    Като започна конфликта в Украйна,мои познати разправяха как след месец Русия ще клекне от санкциите и ще легне да и прережат врата доброволно.Но и Русия и Китай и Индия имат реална промишленност...
    В момента Запада не можел да произвежда достатъчно снаряди ,защото нямало....барут.Няма азотна киселина и целолуза ...и специалистите са пенсионирани....Древногръцка трагедия...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БАНко

    12 3 Отговор
    А ОТ ВЧЕРА : ,, МЕРЦЕДЕС ЗАТВАРЯТ 80 ОФИСА ЗА ПРОДАЖБИ В ГЕРМАНИЯ , С 8000 СЛУЖИТЕЛИ !!! СКАПАНАТА ЕВРОПА НА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО !!!
  • 11 розово

    4 1 Отговор
    Европа иска радикална промяна. Европейците трябва да радикално да променят мисленето че никой не им мисли злото. Всички европейци трябва радикално да променят мисленето че са граждани на своите защото те са граждани на ЕВРОПА.
  • 12 горски

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "един":

    Ами прочел съм повече от една книга и съм работил не само като горски....и преди да сменя световете, е човекоугодно да споделя малко знание ....
  • 13 Хохо Бохо

    6 1 Отговор
    За къв им е? Генеколожката каза къпане само в неделя
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 емил

    6 1 Отговор
    Хусите за месец докараха Европа да икономически проблеми ако така продължат - тъй като войната между Израел и Палестина едва ще бъде прекратена. Какво ще стане с Европа ?- от една страна Америка я деиндустрилиза , разруши и я лиши от евтините Руски енергоисточници , от друга стран Америка прави всичко възможно да я ограничи и със Китай-- икономическите й отношения сега и проблема в Червено море .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Елементарно

    4 1 Отговор
    Боли ги американците за битовата химия на Европа! Целта им - на американците - е да владеят положението като спрат петрола на Китай!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.