Last news in Fakti

25 Януари, 2024 06:24 960 1

София е домакин на Трета международна ядрена конференция

  • ядрена конференция-
  • софия

Форумът ще се проведе днес и утре

София е домакин на Трета международна ядрена конференция - 1
Снимка: Фейсбук

Българският енергиен и минен форум, съвместно с Националния комитет на България в Световния енергиен съвет и "АЕЦ Козлодуй", организира Трета международна ядрена конференция на тема "Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа - технологии, проекти, услуги", предаде БТА.

Събитието ще се проведе днес и утре в "София Балкан Палас" и ще бъде под патронажа на Министерството на енергетиката. В него ще участват редица високопоставени представители на институции и енергийни компании от ЕС, САЩ и Канада, в това число от Дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, Евратом, ОИСР/Агенцията за ядрена енергетика, "Фраматом" (Framatome), "Уестингхаус" (Westinghouse), топ-финансови консултанти, ръководители на научни институти и представители на ядрени компании от Канада, Великобритания, Украйна, Япония, Китай.

В програмата на двудневния форум е предвидено представяне на технологии и дискусии, свързани с темата за приноса на ядрената енергия за декарбонизацията на енергийния сектор, политики и стратегии за стартиране на нови ядрени проекти; приложими финансови модели за успешно ядрено строителство и други важни теми.

От 18:00 часа днес по време на Международната ядрена конференция ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българския енергиен и минен форум и енергийната компания "Джей Ес Си КИЕП" (JSC KIEP), Украйна, в областта на ядрената енергетика. Двете страни се очаква да се ангажират да си сътрудничат в разработването и предоставянето на програми за строителство на нови ядрени мощности. В обхвата на меморандума са консултации и предоставяне на инженерни услуги в процеса на подготовката и строителството на атомни електроцентрали. Целта на меморандума е да се определят първоначалните дейности, които страните възнамеряват да предприемат в рамките на потенциално бизнес сътрудничество. Страните ще се стремят съвместните им проучвания да доведат до реализация на конкретни проекти, свързани с изграждането на нови ядрени мощности в България и Украйна.

На подписването са поканени да присъстват представители на дипломатически мисии в София, включително посланикa на Украйна, представители на държавната администрация, водещи компании в областта на ядрената енергетика, експерти, се посочва още в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моля,

    0 0 Отговор
    Внимавайте кого слушате!