Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2024 21:15 17 107 48

Украйна ще направи грешка, ако не осигури транзита на руски газ за Европа

  • фицо-
  • украйна-
  • русия
Украйна ще направи грешка, ако не осигури транзита на руски газ за Европа - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украйна ще направи огромна грешка, ако не създаде условия за транзит на газ от Русия към Европа след изтичането на споразумението с Газпром в края на 2024 г. „Мисля, че те (украинците) ще направят огромна грешка, ако не създадат условия за транзит на руски газ към Европа, тъй като това е въпрос, който засяга не само Словакия, но и Италия и Австрия, които подкрепят тази идея [за удължаване на споразумението]“, каза министър-председателят на Словакия Роберт Фицо в интервю за мрежовия телевизионен канал на информационната агенция TASR.

Според Фицо има решение за продължаване на транзита след края на петгодишното споразумение, сключено в края на 2019 г. между Нафтогаз на Украйна и Газпром. "Има възможност (за продължаване на транзита на руски газ след 2024 г.). Ще бъда много щастлив, ако се намери решение. Може би без прякото участие на украински компании", отбеляза той. Според ръководителя на правителството словашките компании биха могли да сключат директни споразумения с Газпром. "Всичко може да се направи в тази посока. Всичко ще зависи от волята на украинците да гарантират осъществяването на този транзит", смята той.

Още новини от Украйна

Транзит през Словакия

Фицо припомни наличието на мощна газотранспортна система в Словакия и особения интерес на страната към транзита на газ от Руската федерация към западната част на Европа през нейната територия. Републиката, според премиера, е в състояние да транспортира газ в размер на около 100 милиарда кубически метра годишно. "Словакия се нуждае само от няколко процента от тези 100 милиарда кубически метра, за да покрие собствените си нужди. Останалото е предназначено за други европейски страни. Ние имаме голям интерес да гарантираме, че част от този газ ще продължи да тече към Словакия", каза той .

Шмигал, според Фицо, разбира икономическата ситуация в Словакия. „Ние спасихме Украйна до известна степен преди няколко години, когато организирахме реверсни доставки на газ за нея“, припомни ръководителят на правителството.

Той също така информира, че се е договорил с Шмигал за изпълнението на три проекта: организирането на директна железопътна комуникация между Киев и град Кошице в Източна Словакия, изграждането на интерконектор, позволяващ обмен на електроенергия между електрическите мрежи на Мукачево и източнословашкия град Велке Капушани, както и модернизацията на автомобилния ГКПП „Вишне-Ниемеке – Ужгород”.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Акула

    41 7 Отговор
    Това е Бизнес

    Коментиран от #5, #10, #23

  • 3 Тото

    109 14 Отговор
    ААА ма те Украйна още ли продължават със транзита на газ??!!!😂😂😂😂😂 Май умрелите младежи на фронта и силните изказвания на Зеленски са едно !!!!! Ааа парите са си пари!!!!!!Мислете със главите си!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 И ПОЛУЧАВАШ

    79 13 Отговор

    До коментар #2 от "Акула":

    ПРОБЛЕМ ОТВАРЯХА И ЗАТВАРЯХА КРАНЧЕТО ОТ ВРЕМЕТО НА ТИМОШЕНКО-КРАДЯХА ГАЗ СЕГА ------БИИИТЕ ЦАЛЕН
  • 6 Механик

    140 19 Отговор
    Аз пак не схванах! Нали беше "Чао, Чао, ГАЗПРОМ"?!
    Беше "можеме без газа, но искаме без вас"...
    Ко стана, бре, евро-бройлери??
    За какво ви е руска газ? Нали не я искахте и наложихте санкциЙЙЙЙЙЙЙЙ????

    Коментиран от #11

  • 7 Дълго_Име

    112 15 Отговор
    Тя, грешката, Осранната отдавна я направи, още с Майдана! Така, че "новите" грешки" са само бял кахър!
  • 8 Да знаят, на кого са вдигнали ръка

    107 16 Отговор
    Украйна прави каквото ѝ заповядат от САЩ. Сега европейците са се хванали здраво за големите пръсти и хем ще слушат, хем хоро ще играят.
  • 9 НЕМА ДА Е ГРЕШКА ............

    67 12 Отговор
    .............ПРОСТО ЩЕ СИ НАПРАВИ ПОРЕДНОТО ....СЕ ПУ КО,,,,,,,,,,!
  • 10 Тук вече не е форум

    19 7 Отговор

    До коментар #2 от "Акула":

    Не виждаш ли че тук вече читатели и форум няма! Останал е само болния и аз да ги довърша! Затова ще просят и продават червени тениски на свободата за 10 лева с просене да бъдат подпомогнати! И да не го мaxaт още че снимам и постваме много профили във фейсбук да се види положението тук!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 уйко калеко

    96 13 Отговор
    Значи ние като по умни доброволно се отказахме от руския нефт ,макар и нашата дерогация да е до края на 2024..Словакия имала договор с ГАЗПРОМ до края на също тази година и иска да го продължи.Освен това АКО ТОЗИ ДОГОВОР НЕ БЪДЕ ПРОДЪЛЖЕН ЩЯЛО ДА ЗАСЕГНЕ ИТАЛИЯ И АВСТРИЯ.Ако това не е някаква манипулация и е вярно ,излиза ,че ние сме най големите глупаци ,по точно нашите политици в ЕС. През 2022 г КИРО премиера първи с полския си колега се отказа от руския газ и натъпка ЧИРЕН ПАК С ГАЗ ОТ РУСИЯ , НО ПО СКЪП И МНОГО ,,ЕВТИН,,АМЕРИКАНСКИ ОТ КОЙТО ОЩЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОТЪРВЕМ.Ако АВСТРИЯ ползва руски газ защо ни слага спирачката за ШЕНГЕН.Словакия използва момента и се освободи от старите съветски оръжия,като ги пласира в УКРАЙНА и донякъде модернизира армията си.ПО НЕОФИЦИАЛНИ ДАННИ Е СПЕСТИЛА ПО ТОЗИ НАЧИН ОКОЛО 1,5 МИЛИАРДА ДОЛАРА.ЯВНО НЕ НИ ВЪРВИ НА ПОЛИТИЦИ И ТО ОЩЕ ОТ 1878 Г. ТА ДО СЕГА.
  • 13 един

    32 8 Отговор
    Да даваш пари на врага си,за да те убива и завладее,ей това искат от Украйна,нищо че и заинтересованите им помагат по-някакъв начин!
  • 14 Ама

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "МЕХАНИКА ДА":

    Шомполирането ще го Опрай

    Коментиран от #41

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИМА РЕШЕНИЕ

    68 10 Отговор
    СЛедващия договор за транзит на газ през Словакия към западна Европа няма да е с Украйна, ами с Русия....
  • 17 РЕАЛИСТ

    67 8 Отговор
    Ами ако глупава Европа не беше ни спряла Южен поток, сега Украйна нямаше да ги интересува. Злобата заслепява разсъдъка. И ние щяхме да кярим и Европа щеше да има евтин газ. Как един български политик нямаше топки, да го построи. Все на мижитурки попадаме или по -скоро си ги избираме.

    Коментиран от #18

  • 18 уйко калеко

    71 9 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Не глупавата ЕВРОПА ,а щатите ни спряха ЮЖЕН ПОТОК.Тези от които получихме ,,ЕВТИНИЯ,,газ и самолети на хартия

    Коментиран от #19

  • 19 РЕАЛИСТ

    64 5 Отговор

    До коментар #18 от "уйко калеко":

    Щатите си знаят интереса. Трябва да унищожат Европа, ама Европа не разбирам, все платени к-ви, които работят срещу държавите си. Още по времето на Жан Виденов ме смееха да направят Южен Поток. Лех Вяхирев, като кацна на летището в София му каза" Момче, мога да мина през теб, ама мога и да те заобикаля" Заобиколиха ни. Направиха Турски поток. Колко пари за пенсии изпусна България. Бойко се фукаше, че спрял три руски проекта, после въртя крана на Турски поток с Ердоган, Путин и Вучич. Гьонсурат.

    Коментиран от #20

  • 20 уйко калеко

    55 5 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    ДОЙДАТ ЛИ В БЪЛГАРИЯ АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОРИ НИЩО ХУБАВО НЕ НИ ЧАКА.Така беше с ,,МАРИЦИТЕ,, и впоследствие с ЮЖЕН ПОТОК.Написах го в ком.нр 12 ,но пак ще го направя.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИМАЛА ДОБРИ ПОЛИТИЦИ ОЩЕ ОТ 1878Г .ТА ДО СЕГА.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 дядо поп

    59 4 Отговор
    Кво става в тази къща бе , нали Европа тотално се отказа от руски газ и нефт!

    Коментиран от #24, #25

  • 23 розово

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "Акула":

    Украйна.Война Бизнес. Колкото повече тръби толкова по малко минни полета толкова по лесна дипломация. Дипломация ......
  • 24 гост

    13 52 Отговор

    До коментар #22 от "дядо поп":

    Това са мечти на нещастния Фицо и дружката му Орбанчо !! Никой никога в ЕС не е казал , че ще продължава да се внася руски газ !! По скоро най- късно 2025 ще има забрана както за петрола , а Фицо и дружина ще духат супата , много при това !
  • 25 гост

    12 15 Отговор

    До коментар #22 от "дядо поп":

    Да напомним , че още края на тази година изтича дерогацията на Словакия и Унгария за внос на руски петрол !! Щото те са единствените , които остават , след като България се отказа от нея още от март !!
  • 26 АУУУУУ

    5 20 Отговор
    ФИЦО НЕЩО ГО Е СТРАХ ....)))))
  • 27 Клъвтунь

    52 6 Отговор
    Сега ще им пратим Киро и кокорчо да им докарат с кораби евтин газ.😃😃😃 . Да санкционираме Русия ама да и плащаме за всичко 😃😃😃 щото не можем без нея. Само тъпото и оня изблещения се мъчат да ни внушат че можем, да си карат самолетите на книга по-вероятно за двете 00 направена или по- точно използвана там. Събарят всичко свързано с Русия тук, едва ли биха го направили в бяла държава подкрепени от все известните ви “политици” и продължават . Мисля че едва ли биха откъснали Русия от сърцето на българина- трудно ще е . Те са безродници , и краварски подлоги но нас ни свързва общата писменост минимум поне а за другото да не говорим.

    Коментиран от #29, #33, #35, #45, #46

  • 28 Мак лайн

    34 8 Отговор
    Руски газ ще има за Европа защото до края на 24г Украйна няма да я има.

    Коментиран от #36

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Айде

    8 13 Отговор
    Абе, ти продължавай да ближеш путин, пък чакай руски газ от Украйна! От къде такива смотаняци за държавни ръководители!?

    Коментиран от #37

  • 31 Бордер

    5 2 Отговор
    Какъв транзит бре всяка услуга се заплаща,каманизамът умряяаяя.
  • 32 Българин 🇧🇬

    4 19 Отговор
    Руска марионетка е този Фицо .

    Коментиран от #39

  • 33 Българин 🇧🇬

    2 22 Отговор

    До коментар #27 от "Клъвтунь":

    Никой не те спира , заминавай за Рашка да те прати П.утлер на фронта .
  • 34 КОРЕКТИВ

    2 17 Отговор
    Путлер да си пренася газ със самолети "Ил-76" - ха, ха, ха ...

    Коментиран от #38

  • 35 @@@@@

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "Клъвтунь":

    Като погледне човек каква простотия ти диктува в писането, то и Киро и Асен са 300 нива над теб !

    Коментиран от #40

  • 36 МОЛЯ, ...

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Мак лайн":

    Много врачки, като теб, си вярват, но дали доживяват!?!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бухаха

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ама":

    Па на теб не ти помогна .
    Толкоз шомполиране и нищо .
  • 42 Барон Мюнхаузен

    12 1 Отговор
    Укрите отдавна секат клона на който са седнали и много скоро ще се намерят на дъното.
  • 43 Барон Мюнхаузен

    8 1 Отговор
    Сега повечето центрове за обучение не учат войниците на нищо друго освен на алкохолизъм“, съобщава публикацията на „Украинска правда“, казва Мелник. Той добави, че въоръжените сили на Украйна имат сериозни проблеми с поддръжката, обучението и управлението.
  • 44 така така

    9 1 Отговор
    А ние на студено ли да стоим заради Покрайна??
  • 45 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Клъвтунь":

    В края на май миналата година стана известно, че на мястото на"Силата на Сибир-2" с капацитет 50 милиарда кубически метра Китай реши да даде приоритет на нов газопровод от Туркменистан.
    Въпреки че туркменският газ е с 30% по-скъп от руския газ, а преговорите за отстъпка с Ашхабад не дадоха резултати, Пекин даде зелена светлина на проекта за линия D, който ще внася 30 милиарда кубически метра годишно от Туркменистан. Това съобщи Ройтерс като се позовава на свои източници.
    Строителството на газопровода "Силата на Сибир-2" до Китай, който Русия планираше да започне през първото тримесечие на 2024 г., ще бъде отложено, пише The Financial Times, позовавайки се на ръководството на Монголия, през чиято територия трябва да премине газопроводът.
    Русия и Китай все още не са постигнали съгласие по ключови детайли от проекта, заяви монголският премиер Лувсаннамсрайн Оуюн-Ердене. "Тези две страни все още се нуждаят от време, за да проведат по-подробни икономически проучвания", каза той.
  • 46 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Клъвтунь":

    Кво става , дори "безграничния" съюзник Китай не ще руския боклук , дори на половин цена !!! Да не би да са разбрали , че договорите с късия не струват дори хартията , на която са написани ? Хахахахах !!
  • 47 И Унгария

    2 0 Отговор
    Получава газ и нефт през Украйна
  • 48 КИЕВ

    0 0 Отговор
    ЛЕНИН ПО ГРЕШКА Я И СЪЗДАЛ. ВЪРВИ КОРЕКЦИЯ.