Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 10:25 1 389 2

Централна Азия се обединява относно развитието на изкуствения интелект

  • казахстан-
  • изкуствен интелект-
  • азия-
  • евразийски икономически съюз

Казахстан предложи създаването на дигитална платформа за обмен на технологични решения, патенти и иновативни идеи

Централна Азия се обединява относно развитието на изкуствения интелект - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстан е готов да обедини усилията си в рамките на Евразийския икономически съюз (ЕИС) за провеждане на съвместни изследвания в областта на изкуствения интелект. Това заяви министър-председателят на републиката Алихан Смаилов на пленарно заседание с участието на правителствените ръководители на ЕИС.

„Готови сме да обединим усилията си за съвместно провеждане на изследвания в областта на изкуствения интелект и създаване на необходимата обща инфраструктура за обработка и анализ на данни“, каза Смаилов. Той също така предложи създаването на „дигитална платформа за обмен на технологични решения, патенти и иновативни идеи“ в рамките на ЕИС.

Смаилов изрази надежда, че съвместните усилия в рамките на организацията ще задълбочат взаимноизгодното партньорство, „насърчавайки технологичното развитие и прехода към X индустрията“.

Пленарната сесия се проведе като част от дигиталния форум Digital Almaty 2024.

Форумът се провежда от 1 до 3 февруари под надслов „Индустрия X: дигиталната еволюция на бъдещето“. Както каза по-рано министърът на цифровото развитие на Руската федерация Максут Шадаев пред репортери, в първия ден се проведе обмен на най-добри практики, беше обсъдено как ще изглежда системата на публичната администрация в бъдеще и какви технологии ще „движат “ развитие.

Във форума да участват около 30 000 представители на компании, както и международни експерти, лидери в индустрията, водещи иноватори в областта на ИТ и бизнеса, представители на държавни агенции от Русия, Беларус, Киргизстан, Узбекистан, Иран, Индия, Китай и други страни.

Участниците във форума обсъждат съвременните тенденции в областта на дигиталните технологии, възможностите за тяхното използване за решаване на социални, икономически и екологични проблеми, както и успешни примери в използването на нови технологии в реалния сектор на икономиката и иновациите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джо

    4 1 Отговор
    "Във форума да участват около 30 000 представители на компании, както и международни експерти," Ако е вярно толкова представители да има това е много голямо и сериозно обсъждане с участие на толкова представители.
  • 2 Елита

    1 0 Отговор
    Ще си изтрива ръцете с този ИИ усещам,ако стане нещо по серйозно!!!!Т.Е УЧИЛИ,УЧИЛИ ТЪПИТЕ ТИКВИ ГЛОБАЛИСТИКИ НО ПАК НЕЩО НЕ ИМ ДОСТИГА АКЪЛА И ЗАТОВА СЪЗДАДОХА ИИ!!