Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Февруари, 2024 10:21 13 729 57

„Газпром“ с нов исторически рекорд

  • газпром-
  • китай-
  • русия-
  • рекорд-
  • износ-
  • петрол

За пети път от началото на годината доставя рекордно количество на дневна база газ за Китай

„Газпром“ с нов исторически рекорд - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

На 4 февруари "Газпром" постави нов, пети исторически рекорд за ежедневни доставки на газ по тръбопроводи за Китай от началото на годината, съобщиха от компанията. „Доставките през газопровода „Силата на Сибир“ отново надхвърлиха ежедневните договорни задължения на компанията“, се казва в изявлението.

По-рано през 2024 г. през януари бяха поставени четири рекорда.

Още новини от Украйна

„Газпром“ съобщи, че през 2023 г. е увеличил доставките на газ за Китай чрез“ Силата на Сибир“ с 1,5 пъти до 22,7 млрд. куб. м, което също е 700 млн. куб.м. м над договорните задължения.

Газопроводът „Силата на Сибир“ достига проектния си капацитет от 38 млрд. куб. м се очаква през 2025 г. Освен това през следващите години общият обем на износа на „Газпром“ за Китай ще достигне 48 млрд. куб. м газ годишно (поради изпълнението на проект за доставки на газ за Китай по далекоизточния маршрут), а като се вземе предвид транзитният газопровод през Монголия - почти 100 млрд. куб. м годишно, отбеляза ръководителят на Газпром Алексей Милер.

В същото време Милър каза, че Китай обмисля възможността за увеличаване на доставките на руски газ чрез Силата на Сибир над проектния капацитет от 38 млрд. куб. м, такова споразумение може да бъде постигнато в близко бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кюрд Путинист

    47 98 Отговор
    Браво на газпрпм изгуби златната кокошка сега продава 6 пъти по евтино газ на китай

    Коментиран от #17

  • 2 Калпазанин

    98 31 Отговор
    Честито на Европа, ко става там ще има ли още санкции за Русия и ще забранят ли AFD нали уж затова стачкуват

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Русофил

    47 56 Отговор
    Много суперрекорди трябва да прави Газпром от 23 млрд към Китай да стигне 185 млрд.
    колкото беше към Европата.
  • 4 Чакаме нивата валюта

    45 7 Отговор
    Рублоюан да зале светът.

    Коментиран от #9

  • 5 Мххмхмхм

    23 41 Отговор
    От руската преса....ПовервАхме.
  • 6 За източнигерманското

    16 21 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Изсраждане,ли питаш?Споко,свиват му сърмите.
  • 7 СТИГА БЕ

    21 16 Отговор
    За ЕС доставяше по 350 милиарда куб. метра газ.....

    Коментиран от #33

  • 8 Глупаци

    32 32 Отговор
    Смешници в Европа доставяха 200млрд. А сега се радват на 20.
  • 9 Вальо

    4 31 Отговор

    До коментар #4 от "Чакаме нивата валюта":

    Газпром е на Родшилд.100 на 70 акциите са на Родшилд
  • 10 Механик

    46 22 Отговор
    А ние викаме "искаме без газ! Искаме без вас!" и "чао-чао газпром."
    Е, вярно, че няма торове, ама нищо. "От студ умири- Гъзар бъди".
    Малко ще погладуваме, но пък ще сме с малък въглероден отпечатък.

    Коментиран от #32

  • 11 Успех с пропагандата

    33 22 Отговор
    Ако прочетете статията без руската пропаганда, в нея пише, че Газпром е доставил на Китай "цели" 22.7 млрд куб м газ на годишна база.

    За сравнение, Русия доставяШЕ на Европа .... над 220 млрд куб м газ на годишна база

    Коментиран от #16

  • 12 ИНЖ

    31 25 Отговор
    Ха-ха-ха!!! Та това е 1/10 от количеството, което Газпром доставяше на ЕС, преди РФ да започне "тридневната СВО" (която продължава 2г.)!!! Абе кого заблуждават с такива бодряшки статии???
  • 13 Чети хубаво, момче!

    30 28 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Продава рекордно количество газ, на рекордни загуби.
    Пак бързаш като теле пред майка си!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Все още

    36 25 Отговор
    Глупаците вярващи на Запада не могат да повярват,че Русия спечели заради глупавите стратегии на Запада!!! Тъпаците се ежат,че нямат армия с която да бият Русия още повече пък България!!! Ние нямаме те имат на кое се смее бе ЦЪРВУЛИ ДЕГРАДИРАЛИ???КУПУВАТЕ СЪЩИЯТ ГАЗ НО,ЧРЕЗ ПОСРЕДНИК ОЩЕ ПО НАВЪТРЕ ВИ ВЛИЗА ГЛУПАЦИ!!!

    Коментиран от #42

  • 16 Ннннн

    36 11 Отговор

    До коментар #11 от "Успех с пропагандата":

    Чета и се чудя. Много специалиси. Първо всички дават различни цифри за доставката руска на газ в европа. А то има статистика и ако искаш да си обективен ..... Всички пишат в минало време -Доставяше. Ето колко газ е доставила Русия в европа през 2023 г 45 милр куб метра. Не знам това дали е всичкия газ или само на газпром. Но има нещо интересно в германия потреблението на газ с спаднало до нивото от 1978 г.
  • 17 След

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "Кюрд Путинист":

    бърза справка в нета се установява, че до преминаването на хибридни цени(петролен индекс плюс борсова цена) Русия е продавала своя газ значително по евтино. Към настоящия момент средната продажна цена на руския газ според indexmundi е на $14 за MmBtu. В последната година преди в която износът се осъществяваше само на петролен индекс (2019) средната цена е била $5,40 MmBtu. Това е близо три пъти по-ниска от днешната.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 гост

    21 28 Отговор

    До коментар #17 от "След":

    Опитите на "Газпром" да "вледени" Европа, с които кремълските военнопрестъпници се опитваха да постигнат дистанциране на стария континент от помощ за Украйна, се превърнаха във финансово самоубийство за руския газов монополист.
    За година и половина наличните суми по сметките на компанията са се съкратили три пъти, а през първата половина на 2023 г. те са намалявали с 18 млрд. рубли дневно, съобщава The Moscow Times.
    Преди началото на войната "Газпром" е имала по сметките си 2,013 трилиона лубли, което е сравнимо с златните резерви на държави като Аржентина, Мароко или Египет. Към края на 2023 г. авоарите на компанията се свиват наполовина, а към 30 юни 2023 г. сумите по сметките на "Газпром" са вече едва 683 млрд. рубли.
    След като се отказа да доставя природен газ на европейските държави и съкрати добива с една четвърт, "Газпром" е загубила 40 % от приходите си и отчете срив на печалбите на своите акционери 8 пъти. На практика сега "Газпром" вече няма оперативни средства за строеж на нови газопроводи - капиталовите й разходи са около 1,3 трилиона годишно. Чистият паричен поток на "Газпром" (разликата между постъпления и разходи) е твърдо отрицателен - минус 507 млрд. рубли, е оценката на експертите от Алфа банк. 31/10/2023 г !!!!!
  • 19 гост

    19 26 Отговор

    До коментар #17 от "След":

    Да повторя за путинолюбци с кремълски капаци !!!!
    Чистият паричен поток на "Газпром" (разликата между постъпления и разходи) е твърдо отрицателен - минус 507 млрд. рубли, е оценката на експертите от Алфа банк !!!!
    Тоест Газпром работи на ЗАГУБА !!!!!!! И това го казва РУСКА банка , обслужваща голяма част от финансите му !!!!!

    Коментиран от #37, #44

  • 20 Петър Янчев.

    13 19 Отговор
    Смешници 27 милиарда къде са 200 за Европа.

    Коментиран от #49, #50

  • 21 Анджо

    12 17 Отговор
    Сега китай като си плати, ще ги напълнят с евтини боклуци и коли с марката москвич. Защото те няма да сложът истинското име на колата, за да не кажат , че са истински баклуци. Китай ще праща на русия спицялни и доказани боклуци.

    Коментиран от #26

  • 22 Анджо

    10 12 Отговор
    Страхотен рекорд, но не казаха, че е записан в рекодите на Гинес. И затова се замислям дали е рекорд.
  • 23 Руя

    24 14 Отговор
    Велика нация са китайците знаят си интереса.Тъпанарите от Брюксел закопават икономиките на Европа.Американските боклуци скапват народа си.

    Коментиран от #36

  • 24 Тити

    8 16 Отговор
    Рекордно ама за без пари.

    Коментиран от #25

  • 25 Цената

    19 6 Отговор

    До коментар #24 от "Тити":

    За без пари, не.
    Преференции на каквито се радваха дойчовците, да.
    Сега купуват скъпия СПГ, включително и руски, през Белгия.
    А Китай взима ресурс който съвсем прави продукцията и конкурентна

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    14 14 Отговор

    До коментар #25 от "Цената":

    Първо Китай внася по 230-250 млд куб на година , от които както самия Милерчо обявява руските са 25-26 !!!! Второ основния потребител на газ в Китай е южното крайбрежие , където е 90 % от населението и промишлеността и което се захранва почти 100 % от втечнен газ от Австралия и Катар !!! Дотам руския боклук изобщо не стига , щото китайците трябва да строят 3 000 км тръби , което ще им излезе десет пъти по-скъпо от втечнения , който им идва директно в пристанищата !! Именно затова и предпочитат туркменски газ , ПО-СКЪП , но по КИТАЙСКИ тръби , и стигащ до югозападната част на крайбрежието и без руски комплексари с мания за величие ! И отказват категорични всякакви нови "потоци" , на каквато и да е цена , не че Раша може да свали повече , щото и на сегашната цена е на загуба !! И т.н. , ама вие си мечтайте , това ще ви остане , хааххахах !!
  • 28 гост

    12 8 Отговор

    До коментар #25 от "Цената":

    И не разбрах последно вас какво ви грее какво "спестява" Китай , като го спестява ЗА СМЕТКА НА РАША !!!!! Всеки долар печалба за Китай е ЗАГУБА за Раша !!! Това е азбучна истина и това не е прищявка , а жизнено важно за производителя , щото като не печели , следва фалит !! И който си въобразява , че газа е без пари , само показва пълно невежество !! Само за тъпия "Сила Сибири" по най-оптимистични прогнози Газпром е изръсил над 100 милиарда долара !! Без сондажите и оборудването на находищата и оперативните разходи !! При средна цена под 200 долара за 1000 куб и 25 млд куб на година са 5 милиарда на година приход !!!!!! ПРИХОД , а не печалба !!! Печалбата е най-много милиард !!! 1 (ЕДИН) , а не 5 !!!! В НАЙ-ДОБРИЯ случай повтарям , в реалноста си е чиста загуба !! И даже с тоя милиард , дето само ще го мечтаят не могат изби само тръбите за 100 (сто) години !!! А това са по-малко от половината разходи !!!
  • 29 Тото

    9 7 Отговор
    Е сега вече Русия ще забогатее и ще плува в юани с които ще си купува Хауей...

    Коментиран от #30, #31

  • 30 гост

    13 11 Отговор

    До коментар #29 от "Тото":

    По последните данни от миналата година Раша е заела цели 4 (четири) процента от вноса и износа на Китай !!! При положение , че една Австралия има цели 12 % !!! Обаче Китай е заел цели 46 % от вноса и износа на Раша , като е на плюс , тоест Раша е с отрицателно салдо по двустранния баланс , тоест е ВНЕСЛА за повече пари , отколкото е изнесла за Китай !!! Ама тукашните путинолюбци да си мечтаят за "печалби" от Китай , хахахахахахаха !!

    Коментиран от #41, #46

  • 31 Роко

    9 4 Отговор

    До коментар #29 от "Тото":

    Ами че елвира набиулина каза че РАША харчи сега за войната 40% от хилавата си икономика

    Коментиран от #40

  • 32 Ибис

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Изобщо никъкъв отпечатък няма да оставим, ще ни забравят безпаметно..
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Румен

    9 6 Отговор
    Заради тоя газ ЕС скоро ще бъде история,а соросоидната uзмeт ,просто ще изчезне без парите от грантове.
  • 35 Джет Ли

    3 5 Отговор
    Браво на Братюшките .
    Преди 2 години не си и мечтаехме за толкова евтина газ от БЛАТОТО.
  • 36 Велики са Китайците

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Руя":

    Клатят Путян както си искат .

    Преди войната някога да са плащали в Юани

    Китайците , май не .

    Хахаха
  • 37 Родния Рублоидиот

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Не вярва и на Руските банки .

    Помним как Путя каза че Ил 76 е съборен от Пейтриът

    Ама Русопутяка и на Путян не вярват , защото си мислят че Пейтриът са унищожени .

    Хахаха

    Уникални Рублоидиоти.

    Коментиран от #38, #39

  • 38 Гр Ре уе

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Родния Рублоидиот":

    В Ил 76 имаше врагове на зеленото жуже..
    Хора на Залужни бяха там и Зе ги .
  • 39 Крава ядяща

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Родния Рублоидиот":

    Лей.....на .
    Точен прицел по бавно летяща гарга
  • 40 Боков

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Роко":

    Ти да видиш .
    ЕС стигна 90% от БВП , до юни 110% дългова криза .
    Пускаме печатницата САЩ вече няма дългов проблем щото гепи от тъпунгерете едни 10 трилиона и ще ги въоражаеа за още 10 близките 5 години.
    Ще се научиш , на ,,Витошка ,, да садиш картофи .
  • 41 Мишооооко

    4 4 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Ти внасяш 83% селскостопанска продукция .
    Утре да секне вноса , ще изядеш силажа на кравите.

    Коментиран от #43

  • 42 Още все

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Все още":

    Загуби западна Европа .
    САЩ спечели , Китай и Русия също .
  • 43 гост

    7 3 Отговор

    До коментар #41 от "Мишооооко":

    Утре ще ти секнат копейките , а не вноса , мравкоо , хахаха !! Случайно да си чул , че освен внос има ИЗНОС на селскостопанска продукция от България и той е ПО- ГОЛЯМ от вноса за твой ужас !! И не е просто износ на евтини суровини , а на преработена продукция с в пъти по- голяма печалба , пак за твой ужас !! България е на ПЪРВО място в ЕС по износ на слънчогледово масло и биоетанол , това знаеш ли го или от Кремъл забраняват такава информация ?? И колко още не знаеш , ама акъл раздаваш , хахаха !! Не бой се за България , мисли за любимата матушка , че края и се види и без очила !!

    Коментиран от #51, #57

  • 44 Мнение

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Не се тревожи платено същество продажно!
    Ще имаш време за обяснения!
    Дали ще са в твоя полза, е съвсем друг въпрос!

    Ще ти кажа само едно!
    Ти на чуждата пита не търси теглото, а си гледай количеството мухлясали трохи в купата на козяк 16!
    Щото както почти цяла западна Европа е по улиците, така рано или късно България ще ги последва!
    И НЕ, ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ СА ПО УЛИЦИТЕ, ЩОТО НА ГАЗПРОМ И НА ПУТИН ИМ Е ЗЛЕ, А ЩОТО ЕВРОПА Е ПРЕД РАЗПАД!!!

    ВИЕ ЖЪЛТОПАВЕТНИТЕ ПЛАТЕНИ МАГАРЕТА С КЕПЕНЦИ, НАЙ-ТРУДНО ЩЕ ВЪЗПРИЕМЕТЕ РЕАЛНОСТТА!

    Коментиран от #45, #53

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Лъжи

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Всички числа, които сте написали са лъжа.
    Русия има положително търговско салдо спрямо Китай и по принцип спрямо целия си търговски баланс. Вярно, че търговският излишък намалява, включително и спрямо Китай, но все още е излишък.

    Коментиран от #48

  • 47 Санкциите

    3 1 Отговор
    работят!!!
  • 48 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "Лъжи":

    "Русия ще прави това, което Пекин ѝ диктува" ! Рекордният ръст на търговията между Китай и Русия е постижение, но само на пръв поглед. Делът на Русия в търговския оборот на Китай е скромен. А Русия вече внася почти всичко от Китай. И той умее да се възползва от това. Русия обаче не се е превърнала в значим партньор за Китай защото 240 млрд. долара - миналогодишният търговски оборот - е едва 4% от цялостната китайска външна търговия (!!!!!!!!!!!!!!) . Пекин, например, търгува с почти три пъти тази сума с Австралия, с която не поддържа толкова топли отношения. Руският износ за Китай остава почти изцяло суровинен. Китай с удоволствие купува нефт и газ, стига цените да го устройват. Така например за хиляда кубически метра руски газ Пекин е плащал по-малко от 300 долара през 2022 г., докато Европа и Турция са плащали почти 1000 долара за същото, изчислява „Блумбърг“. През 2023 г. тази разлика, според финансовата медия, макар и намаляла, все пак е останала значителна - приблизително 500 долара срещу 250 долара за Китай. Данни от руските митници, прегледани от британския „Файненшъл Таймс“, показват, че делът на китайския внос е бил 47% от общия обем на вноса през юли 2023 г. (липсват данни за други месеци). За сравнение преди войната този процент е бил едва 12 на сто. Зависимостта на Русия от Китай ще се увеличава в бъдеще и Пекин може да използва това в своя полза, прогнозира Александър Габуев, директор на Центъра „Карнеги Русия – Евразия“ в Берлин. "Китай,

    Коментиран от #56

  • 49 Смешник

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Петър Янчев.":

    Да не е сега 0 за Европа?!? Намаля малко, но на тройна цена! Което уби европейската индустрия! Намалението се компенсира с износ за Китай. Руската икономика е нагоре - факт!!!
  • 50 Аз от нашето Село

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Петър Янчев.":

    Трябва да ходиш на няколко прегледи при специалисти! Те ще ти кажат, къде и какъв ти е прочлема!
  • 51 Аз от нашето Село

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Трябва да ходиш на няколко прегледи при специалисти! Те ще ти кажат, къде и какъв ти е прочлема!
  • 52 Kирил

    1 0 Отговор
    Което даже не е и 20% от това което загуби с европейските пазари. Отделно е на половин цена
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Местен

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "гост":

    Европа ще прави това ,
    Което САЩ и. Диктува .
  • 57 Прост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Изнасял зърно .
    Печалба от декар 50 $.
    Нидерландия , от декар земя 6-7 хиляди , и то от
    Цветя , домати , краставици .
    Къде ти е сметката , икономисте.
    За 1000 декара в зърнопроизводство заети 1-2 човека , в Нидерландия на декар 3-4 , осигурени
    С добри заплати .
    Аре бягай да правиш дюнери .