Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 11:21 2 335 3

Започна делото образувано от самопровъзгласилия се създател на Bitcoin

  • bitcoin-
  • биткойн-
  • великобритания-
  • лондон-
  • съд-
  • права-
  • основател-
  • претенции

Претенциите за авторство са на австралийския учен и предприемач Крейг Райт

Започна делото образувано от самопровъзгласилия се създател на Bitcoin - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Адвокатите на Crypto Open Patent Alliance (COPA), в която влиза и разплащателната компания Block на основателя на Twitter Джак Дорси, поискаха от Върховния съд на Лондон да не признава австралийския учен и предприемач Крейг Райт за изобретател на биткойн и автор на блокчейн технологията. Според тях, изявлението на Райт, че той е Сатоши Накамото (псевдонимът на създателя на блокчейн и биткойн) е „явна лъжа“, съобщава аг. Reuters.

На 5 февруари започна съдебна битка във Върховния съд на Лондон относно правата на интелектуална собственост върху изобретяването на блокчейна Bitcoin и авторството на Бялата книга, техническо описание на концепцията за криптовалута. Крейг Райт твърди, че е автор на основния текст за биткойн и други криптовалути, публикуван от името на Сатоши Накамото. Австралийският учен смята, че притежава авторските права върху Бялата книга и правата върху интелектуалната собственост върху блокчейна биткойн.

Райт ще започне да дава показания в съда днес – 6 февруари, а изслушването по делото, което ще отнеме 5 седмици, може да се превърне в кулминацията на години наред спекулации около самоличността на Сатоши Накамото. Райт за първи път публично заяви, че е Сатоши Накамото през 2016 г., припомня агенцията. Оттогава той съди разработчици на криптовалута и борси по целия свят. COPA смята, че Райт никога не е предоставял никакви истински доказателства за твърденията си и го обвинява в многократно фалшифициране на документи в подкрепа на твърдението си, което Райт отрича.

Адвокатът на Райт – Антъни Грабинър, позовавайки се на съдебни документи, каза, че Райт е предоставил „ясни доказателства, потвърждаващи неговото авторство на Бялата книга и създаването на биткойн“. Грабинер добави, че е „удивително“, че никой друг публично не се е идентифицирал като Сатоши. „Ако д-р Райт не беше Сатоши, човек би очаквал истинският Сатоши да се противопостави на делото“, цитира агенцията адвоката.

Сатоши Накамото стана известен за първи път през 2009 г., когато беше изобретен Bitcoin. Псевдонимът се появи в Бялата книга, която очертава принципите на криптографски сигурна и децентрализирана peer-to-peer цифрова система за плащане. Накамото разработи Bitcoin като първата децентрализирана цифрова валута. През 2011 г. творецът напусна системата, но остана фигура от обществен интерес. Разработчикът на Bitcoin Ник Сабо, предприемачът и учен Крейг Райт и главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск са били посочвани по различно време като потенциални създатели на Bitcoin, които може да се крият под псевдоним.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ружа я няма толкоз време ,

    7 2 Отговор
    а парите на флашките ги блокираха от мосад . нагласените дела са по цял свят . Да .
  • 2 Тсе Сакамото

    1 0 Отговор
    Доказателството е много просто, всички знаят колко биткойни е отделил Накамото за себе си. Този да покаже потфейлът!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.