Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 11:11 2 116 13

Инвестициите в световен мащаб промениха посоката си

  • инвестиции-
  • акции-
  • пренасочване-
  • сащ-
  • китай

Капиталите текат от Китай към САЩ

Инвестициите в световен мащаб промениха посоката си - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Средствата на инвеститорите текат от китайски борси към акции на американски компании, които сега представляват почти половината от капитала на фондовия пазар на планетата. Това е най-високата цифра за последните 20 години, съобщи вестник Nikkei, позовавайки се на изчисления на базираната в Токио изследователска компания QUICK.

В началото на февруари общата цена на акциите на американски компании е била 51 трлн. USD. Стойността им се е увеличила с 1,4 трлн. USD спрямо данните от последния ден на търговия през 2023 г. Това е 48,1% от всички фондове, присъстващи в момента на световните фондови пазари - най-високата цифра от септември 2003 г.

В същото време от началото на тази година китайските борси, включително Хонконг, са загубили 1,7 трлн. USD. Фондовият пазар на страната сега представлява приблизително 10% от средствата, налични на борсите на планетата. Това е почти половината от нивото, което беше на върха си през юни 2015 г., според данни на Nikkei. Според вестника инвеститорите губят надежда за бързия растеж на китайската икономика и проявяват нарастващ интерес не само към САЩ, но и към фондовите пазари в Япония и Индия.

От 500-те компании с най-висока капитализация в света 236 сега са в САЩ. Броят им се е увеличил с 15% в сравнение със ситуацията преди три години. Китай вече включва 35 корпорации в този списък. Това е с 60% по-малко, отколкото преди 3 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези

    12 14 Отговор
    Америка си прибира важните бизнеси най вече за микрочипове.От сега Китай са 10год назад.

    Коментиран от #3, #6, #10

  • 2 Русофил

    12 14 Отговор
    Аз пък мислех, че всички ще се юрнат да инвестират в русията, но съм се объркал явно.
  • 3 Назад, назад

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Тези":

    Ше духат супата Проблема е, пе тези инвестиции в америка не работят. Нямат евтин труд, нямат евтино гориво, нямат пазар с милиарди потребители.

    Коментиран от #5, #9, #11, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дрфтгъхуи

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тези":

    Бъркаш "фащ си прибира инвестициите" с реалното" фащ бяха изгонени"... Обяснявам ти го простичко, дано схванеш:

    фащ е на прага на гражданска война- ще бъде кратка (максимум 3 месеца), но съвсем реална и кървава...
    Следва разделяне на територията на 2 големи части с нови имена и териториално устройство- няма да има "щати с възможност за самостоятелни решения" както досега, а ще бъдат просто региони по схемата на вашите области... Тоест 100% държавен контрол с предоставяне на мизерни правомощия за да може областта да се справя с ежедневните грижи...
    Нови 2 държави там означава и нови 2 валути... Което значи и ИЗТРИВАНЕ на онея 34 трилиона дълг... Не съществува държавата, не съществува валутата- не съществува и дълга... Ще кажеш "ама Русия изплати дълговете на СССР"- така е, но защото Русия се обяви за ПРАВОПРИЕМНИК на СССР... А това върви заедно с дълговете... Държавите които останаха извън РФ започнаха начисто, с $0 дългове...
    След войната, след изтриване на дълга и след около 10-на години наличие на 2 държави те пак някак "случайно" ще се обединят... В този период много хора ще измрат, много капитали ще си сменят собственика, много земи, имоти и бизнеси също ще имат нови собственици... Накрая богатите които преживеят всичко (поне 30% няма да успеят основно поради старост) ще бъдат още по-богати, а бедните както винаги- още по-бедни.

    Коментиран от #8

  • 7 Ами

    5 6 Отговор
    Всеки бяга и се спасява от клуба на военопрестъпниците диктатори.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Даа

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тези":

    "Америка си прибира важните бизнеси най вече за микрочипове.От сега Китай са 10год назад."
    Това е така. Даже корейците накараха да си преместят производството. Знаят, че Тайван ще падне, и се подготвят.
    От своя страна Китай постигна независимост с производството на чипове. Доминацията на американци и нидерландци приключи.
    На ти си парцалките, дай си ми куклите.
    Големите лидери не се различават от малките деца.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.