Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Февруари, 2024 12:07 1 665 4

Австрийската прокуратура разследва бившия управител на Националната банка на Украйна

  • кирило шевченко-
  • австрия-
  • украйна-
  • обвинение-
  • злоупотреби

Киев обвинява Шевченко в присвояване на средства

Австрийската прокуратура разследва бившия управител на Националната банка на Украйна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Австрийската прокуратура за борба с икономическите престъпления и корупцията разследва бившия управител на Националната банка на Украйна Кирило Шевченко, когото Киев обвинява в присвояване на средства, пише вестник „Стандарт“.

По негова информация Шевченко, който напусна Националната банка през 2022 г., се намира в Австрия, където е поискал убежище. Украйна поиска екстрадирането му, но австрийският съд отказа, позовавайки се на военното положение в страната. Молбата за убежище обаче все още не е разгледана.

Още новини от Украйна

Австрийската прокуратура "в момента провежда разследване за злоупотреба със служебно положение" от бившия ръководител на Националната банка на Украйна.

Самият Шевченко в разговор с изданието нарече обвиненията „класическо политическо преследване“. Според него, причината се крие в разногласия между него и украинския президент Владимир Зеленски по отношение на това каква политика е трябвало да следва Националната банка след февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    6 0 Отговор
    Зеленото човече, чието самочувствие е надувано до арогантност от дядо му Бай Издън, който е истинският собственик на Украйна, е много отмъстително и като нищо може да спретне един терористичен акт на Кирило Шевченко, бивш шеф на Националната банка на Украйна.
  • 2 Истинска новина

    5 0 Отговор
    Нощес в 1 часа български време Тъкър Карлсон (много популярен журналист от САЩ) ще публикува на уебсайта си и в Туитър (Х) 2-часовото си интервю с президента на РФ В. В. Путин.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.