Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 12:07 1 727 2

Обсъждат финансиране на проекти за 3,5 милиарда долара в деветата най-голяма държава в света

  • казахстан-
  • инвестиции-
  • евразийска банка за развитие

Делът на казахстанските проекти в Евразийската банка за развитие продължава да расте

Обсъждат финансиране на проекти за 3,5 милиарда долара в деветата най-голяма държава в света - 1
Снимка: М. Богданова ©

Евразийската банка за развитие (ЕБР) обмисля финансиране на потенциални проекти в Казахстан през 2024 г. на обща стойност над 3,5 млрд. USD. "За втора поредна година инвестициите на Евразийската банка за развитие в икономиката на Казахстан надхвърлят 1 млрд. USD. Държавният глава беше информиран, че годишният обем на инвестициите на банката за 2022 г. -2023 г. възлиза на 4,2 млрд. USD, което почти един път и половина надвишава плана, одобрен със стратегията“, се казва в изявление на пресслужбата на президента Токаев. Беше отбелязано, че делът на казахстанските проекти в портфолиото на EDB продължава да расте. В края на 2023 г. той възлиза на 59%.

"На президента беше представена информация, че сумата на потенциалните проекти, разглеждани от банката в Казахстан за 2024 г., надхвърля $3,5 милиарда. Очаква се инвестициите да бъдат направени предимно в такива стратегически важни сектори като транспортна инфраструктура, топлинна енергия енергия, възобновяеми енергийни източници, промишленост, селско стопанство и водни ресурси“, обясниха от пресслужбата.

Подгузов представи на Токаев резултатите от изследванията в областта на водно-енергийния комплекс на Централна Азия. "Банката възнамерява да насърчи утвърждаването на Казахстан като двигател за рационално използване на водните ресурси и е готова да отпусне безвъзмездни средства в размер до 10 милиона долара за развитието на регионални експертни центрове за пестене на вода и енергия -ефективни технологии и до 400 милиона долара за проекти, насочени към въвеждане на цифрови технологии за отчитане на водата, капитално лазерно изравняване на напоявани земи и създаване на регионален производствен и сервизен клъстер за производство на модерно оборудване за напояване“, поясняват от пресслужбата.

На свой ред Токаев приветства провеждането на годишната среща на EDB и бизнес форум в Алмати това лято, чийто дневен ред ще включва въпроси като водния и енергийния комплекс на Централна Азия, развитието на транспортни и финансови инструменти. Президентът подчерта важността на инфраструктурните проекти, подкрепяни от банката в Казахстан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сокола,Прасето,Ментата, Тиквата и т.н.

    10 1 Отговор
    Изглежда там по малко крадат, нашите нямат наяждане!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.