Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 20:53 1 941 12

Винопроизводството е притиснато в ъгъла (ВИДЕО)

  • трифон зарезан-
  • вино-
  • поморие-
  • производство

В Поморие зарязаха лозята на Трифон Зарезан

Винопроизводството е притиснато в ъгъла (ВИДЕО) - 1

По традиция на 14 февруари отбелязваме Трифон Зарезан. На този ден се зарязват лозята. Традицията беше спазена и тази година. Кметовете на Поморие, Айтос и председателят на Националната лозаро-винарска камара зарязаха масиви в района на Поморие.

„Това е един от почитаните празници в Поморие – стар лозаро-винарски район с доказано качество на производство на вино. Моля, държавата да погледне с две очи към лозарите, но широко отворени. Този сектор има нужда от държавна подкрепа“, каза по време на официалната част от празника кметът на Поморие Иван Алексиев.

Денят обаче е повод отново да се припомнят наболелите проблеми във винарския сектор. „Изкоренихме 30 декара траминер миналата година. Трудно се намират и хора, които дори сезонно да работят. В повечето случаи, когато трябва да се прибира реколтата повечето работна ръка е по полетата във Франция“, сподели Селим Исса - собственик на лозови масиви, който отглежда 200 декара лозя.

Помощта, която беше отпусната за сектора по 40 лв. на декар е крайно недостатъчна. „Само разходите за един декар са между 800 и 1000 лв.“, пояснява Исса.

Недостатъчната подкрепа от страна на държавата и липсата на работна ръка са сред основните проблеми. Други не по-маловажни обаче са проблемите с рекламата на българските вина на международния пазар. На родния пазар също се изпитват затруднения с разпространението на продукцията. „Единственото, което ни спасява е традицията, която спазва българина да консумира българско вино“ признава един от големите производители на вино в Поморие.

„Държавата трябва да разбере, че този сектор е важен. Браншът - лозари и винари, е притиснат в ъгъла. Нужна е субсидия за килограм грозде. На година у нас се добиват 130 - 140 000 тона грозде, което при субсидия от 30-40 стотинки на килограм прави около 40 млн. лева. Тези пари ще се върнат обратно в държавата чрез акциза, ДДС, закупуване на бутилки, тапи, логистика. Така ще бъдем и по-конкуретни“, коментираха от бранша.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    10 2 Отговор
    Да бе, е сега казаха. по новините, че се е повишило като търговци и производители! И, къде е истината…?

    Коментиран от #5

  • 2 Гориил

    14 3 Отговор
    Преди половин век България е произвеждала милиони литри вино годишно. Основната част от българското вино се доставя на пазарите на СССР и Русия.

    Коментиран от #6

  • 3 Дрън дрън та пляс

    12 4 Отговор
    И тия ли богаташчета ще протестират

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дрън дрън та пляс":

    Мдааа, голяма мъка, нямат 5000 лева кеш да сложат газово!
  • 5 Злобар

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Иди в големите вериги магазини виж какви евтини вина от екзотични места има. Как да продават на нормални цени нашите производители като веригите им определят цената на която ще изкупят продукцията им. Над тая цена ги оставят да се оправят. Иначе имат хиляди есенции с които могат да докарат най обикновена боя да прилича на 100 годишно френско вино.
  • 6 Злобар

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    И не само там. Българското вино и продукти бяха ценени по целия свят, а сега ни карат да им вземаме отпадъците и бракуваните НЗ-та.
  • 7 Зарежи

    8 3 Отговор
    Лозарството е в упадък, както цялата икономика. Специално лозята ни са намалели 7 пъти по сравненеие с 89г
    За един месец в края на 2023 бяха изхарчени 11 млд без обосновка
    А сега 1 млн кокошки ще умрат от отровен украински фураж.
    Стратегическата сигурност-80% сега и повeче, от храните се доставят от съмнителни чужди източници.
    Поливнте площи са намалени от милионо декараи на хиляди.
    Животновъдството също. Главите на животни са намалени 10 пъти.Поливните площи - с 90 %
    Отчетено е значително намаляване на българско месо и мляко за 2023 г.
    Хранят ни буквалнао с 20-100 годишно месо от военните запаси ма Запада. Затова то е по-евтино от краставиците. Ами млякото ни, което е приготвено от сухо, радиоактивно и с ГМО?
  • 8 ИНЖ1

    7 3 Отговор
    Продават на хората химия с оцветители и аромати, нямаща нищо общо с виното. А после искат субсидии.....
  • 9 127

    1 3 Отговор
    ес мафията пуска гювеч и на бг мафията и те са хора
  • 10 хххх

    2 1 Отговор
    Не е ли заради този който подрязва лозята??!?
  • 11 ......

    2 1 Отговор
    Пак някой реве за държавна хранилка, а за истинските лозари пак една студена вода.
  • 12 Кирил петков

    3 2 Отговор
    Продължаваме зануляването!