Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 10:51 2 699 6

Казахстан увеличи 2.5 пъти износа си през ключов маршрут

  • казахстан-
  • маршрут-
  • среден коридор-
  • ръст-
  • продукция

Целта е страната да се превърне в ключов международен транзитен път

Износът на казахстански продукти през 2023 г. по Транскаспийския международен транспортен маршрут (TITR), известен още като Средния коридор, се увеличи 2,5 пъти и за Министерството на транспорта на републиката основната задача е да превърне Казахстан в международна транзитна страна като част от развитието на маршрута. Такива оценки представи транспортният министър на страната Марат Карабаев, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

„В сравнение с предходната година обемът на превозите по този коридор се увеличи с 65% и възлиза на 2,8 милиона тона (2022 г. - 1,7 милиона тона). Включително 2,5-кратно увеличение на износа на казахстански продукти чрез TMTM“, се казва в съобщението.

Според Карабаев „днес основната задача е превръщането на Казахстан в международна транзитна страна като част от развитието на Транскаспийския международен транспортен маршрут“, посочва пресслужбата.

Казахстан отбелязва ръст и на вносния товаропоток. „Това от своя страна показва интереса на европейските компании към маршрута TMTM“, се подчертава в съобщението. Като цяло обемът на транзитните товари през територията на Казахстан през миналата година е достигнал 32,3 милиона тона, което е ръст от 21% спрямо 2022 г., допълват от Министерството на транспорта.

Транскаспийският международен транспортен маршрут минава през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и продължава към Европа. Извършва контейнерни превози с железопътен и морски транспорт.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много крив

    4 8 Отговор
    Тоя маршрут през морета и съмнителни страни ...

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Русофил

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Много крив":

    Този маршрут заобикаля русията бе. Никой не иска вземане-даване с нея.
  • 3 дедо Герчо

    5 5 Отговор
    ЕДИНСТВЕНО И САМО С РАЗРЕШЕНИЕ НА ИМПЕРАТОРА...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Путин

    4 6 Отговор
    Следващата е Казахстан!

    Коментиран от #5

  • 5 Номад

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Путин":

    Се усеща агонията на някои путинюги!
  • 6 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Много крив":

    А коя е сигурната ? Раша ? Хахахаха !! Само гледай как ще става нова Северна Корея !!