Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Март, 2024 15:47 2 063 29

Австрия помага на Германия да намали зависимостта от руски газ

  • австрия-
  • германия-
  • русия-
  • газ-
  • зависимост

Ще разширява капацитета на транзитния газ от ФРГ

Австрия помага на Германия да намали зависимостта от руски газ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Правителството на Австрия ще отпусне бюджетни средства на Gas Connect Austria за разширяване на газопровода WAG, свързващ страната с германската газотранспортна система, за да се освободи от зависимостта от доставките на газ от Руската федерация.

„Енергийните доставки на Австрия трябва да станат още по-устойчиви на кризи. Новите газопроводи и разширяването на електрическата мрежа са изключително важни за това. На днешното заседание на Министерския съвет ние приехме пакет от мерки, които ще укрепят тази независимост. Изграждайки газопровода WAG, ще можем да намалим зависимостта си от руския газ. И чрез разширяване на електрическата мрежа ще гарантираме, че всеки, който генерира собствено електричество с помощта на фотоволтаични системи, може също да го захранва в мрежата", каза федералният канцлер на републиката Карл Нехамер.

Още новини от Украйна

Според Нехамер тази стъпка „ще бъде сигнал за Москва“ за желанието на Австрия да се отърве от зависимостта от руския газ. Правителственият ръководител също подчерта, че съществуващата газопреносна инфраструктура може да се използва в бъдеще за транспортиране на зелен водород. Както заяви министърът на финансите на Австрия Магнус Брунер, властите са готови да отделят до 70 милиона евро за тези цели.

40-километровият участък от газопровода ще свързва селищата Оберкапел и Бад Леонфелден във федералната провинция Горна Австрия. Изграждането му значително ще разшири капацитета на WAG, който свързва германската газопреносна система с хъба в Баумгартен в източната част на страната. В момента това хранилище, най-голямото в Австрия, се зарежда основно със синьо гориво от Руската федерация.

Според Министерството на енергетиката на Австрия делът на руския природен газ в енергийния баланс на Австрия е достигнал 98% през декември 2023 г., което е рекорд от началото на специалната военна операция в Украйна. През февруари 2022 г. е 79%.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилотът Гошу

    37 1 Отговор
    Ще им дава газ от австрийските находища.

    Коментиран от #26

  • 2 Факщуберов

    28 2 Отговор
    Ще бъде сигнал още количества по Южен поток с руска газ....
  • 3 провинциалист

    35 0 Отговор
    "делът на руския природен газ в енергийния баланс на Австрия е достигнал 98% през декември 2023 г." - значи Австрия година и половина финансира Путин?

    Коментиран от #4, #25

  • 4 Гориил

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    Надявам се София да не спира транзита.
  • 5 един

    3 30 Отговор
    Още веднъж,"Чао Газпром"!Някои работи могат да стават и без руски газ!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Гориил

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Можете да платите повече и да получите по-малко.
  • 7 Голям смях

    43 1 Отговор
    Не знам за каква помощ към Германия става въпрос, след като в най-голямото хранилище на Австрия, делът на руския газ е 98%... И се увеличава по време на така наречените "санкции"... Не мога да спра да се смея

    Коментиран от #18

  • 8 Баце,

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "един":

    Разбира се. Например гейпаради.
    Уф, то пък и розовото бельо внос от Китай се произвежда с ток от ТЕЦове работещи на руски газ...
  • 9 ха ха ха...

    19 1 Отговор
    А пък Австрия внася газ от Турски поток през Балкански поток
  • 10 Сатана Z

    24 3 Отговор
    Двата удавника си помагат взаимно.Австрия минаваше метър досега заради неутралитета си,но по всичко личи ,че ще настъпи мотиката след тези заигравки с Райха
  • 11 Пръц

    25 0 Отговор
    Я пак,че не разбрах Вчера четох,че ЕС имат рекордни количества газ и няма къде да си съхраняват и чак ще използват украински хранилища.А днес Германия била зависима.Е това ако не са абсурдни новини не знам кои са
  • 12 Хихи

    11 1 Отговор
    Газа няма мирис и се добавя допълнително, ще е смешно Русия да добави към руския газ , мирис на водка, така в цяла Европа, газа ще мирише на водка. Без газа от Норвегия, които стига за острова, Швеция, Холандия и Дания.
  • 13 Запознат

    13 3 Отговор
    Никои до сега ли не разбра че България е обещана преди 5 години? Приключи третата Българска държава с участието на Гроба и депесето. Остава само да чакаме и да се молим .

    Коментиран от #14

  • 14 Болярин

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Запознат":

    Пак не си доспиваш и ето резултата - само паник атаки !!!
  • 15 Баш Батка

    8 1 Отговор
    Германия да вземе малко арабески с джапанки от Виена, че са я превзели. Малко да вземе 1-2 милиона за начало.
  • 16 Става ясно

    19 0 Отговор
    Че Австрия ще даде от своя газ който получава от Русия на Германия за да може Германия да намали зависимостта си от руски газ

    Коментиран от #17

  • 17 Какво от това

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Става ясно":

    След прекратяването на доставките по северните тръбопроводи Германия се нуждае от газ независимо че е руски пък ако ще да е и през Пакистан важното е че нейната индустрия ще задоволи до голяма степен отново нуждите си от природен газ

    Коментиран от #19

  • 18 гост

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "Голям смях":

    Естествено , че става въпрос за ВНОС от Германия в Австрия , а не обратното !!! Пак просто лаишки преводи без капка мисъл !!! До края на годината тръбичката през Украйна за Австрия пресъхва и остава само тръбата през България !! Обаче тя е само 16 млд куб , а на нея са наредени Сърбия , Македония , Унгария , Австрия , Чехия и Словакия !!! Тоест пада се по 2-3 млд куб максимум на държава , а те потребяват по 4-5 пъти по толкова !!! И въобще не е ясно докога и по тая тръба ще тече руски боклук !! Щото има вече достатъчно заместители от други места !!

    Коментиран от #22

  • 19 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "Какво от това":

    Германия в момента е ПРЕЗАДОВОЛЕНА и то от НЕРУСКИ газ от Норвегия , Великобритания и втечнен газ !! Хранилищата и са пълни на над 70 % в средата на март , което не е било НИКОГА преди , а цените на борсата са ПО-НИСКИ от преди войната !! И продължават да падат , а скоро ще има забрана дори за втечнен газ от Раша , да не говорим за тръбопроводен !!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Прост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    На 70 а то миналата година бе на 90 с руски .
  • 22 Абе ти си много

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    ПроЗд . Ще спираш ако си направил нещо за таз
    Територия .
    дРенков .
  • 23 хххх

    1 2 Отговор
    Toя руски поклоник какво сте го изтипосали на снимката?
  • 24 Да живее бате Бойко!!!

    2 0 Отговор
    Верния слуга на Москва,вече уредиха и Германия със руска газ.Австрийските болшевики на се промениха от 1978г насам.
  • 25 Байчо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    Това се знае отдавна. Да не са луди да се откажат, даже повече плащат сега на Русия.
  • 26 'солютно!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пилотът Гошу":

    Руски газ през Азербайджан по Турски поток и Балкански поток за енергийна независимост от Русия опаааа!
  • 27 Перо

    3 0 Отговор
    А Германия от къде ще вземе допълнителния обем от газ, в Норвегия и Нидерландия запасите са ограничени и има условия за земетресения?

    Коментиран от #28

  • 28 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    П.П. австрийските запаси от руски газ са 98%, а Барба Ганьос се отказа от разрешението на ЕС за 3-годишен внос на петрол и пълен отказ от газ. Сега строим за други държави газопровод и плащаме на 2-3 страни транзитни такси, внасяме скъп втечнен газ, както и огромни такси за преминаване на всеки танкер с малък капацитет петрол през Босфора, плюс чакането със седмици, солидни застраховки, демюрейджи и т.н., безброй оскъпяващи суровината налози. Единствената полза е малко по-ниското съдържание на сяра в сегашния нефт, но това в никакъв случай няма да оправдае новите цени на горивата и последващото поскъпване на всичко, което престъпниците от правителството ще оправдаят с “борсовите” цени на международния пазар!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.