Last news in Fakti

8 Март, 2024 21:47 942 4

Чехия иска да задълбочи сътрудничество с френската ядрена индустрия

  • атомна централа-
  • чехия-
  • франция

Фиала и Макрон обсъдиха засилване взаимодействието между атомната индустрия на двете страни

Чехия иска да задълбочи сътрудничество с френската ядрена индустрия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Въпросите за развитието на сътрудничеството между Чехия и Франция в областта на ядрената енергетика бяха обсъдени по време на среща между чешкия премиер Петр Фиала и френския президент Еманюел Макрон.

"Дългосрочното сътрудничество между двете страни се развива в областта на ядрената енергия. Чешката република и Франция я разглеждат като важен инструмент за осигуряване на своите държави с енергия", каза Фиала. Съгласихме се, че е необходимо да се засили взаимодействието между атомната индустрия на Чехия и Франция. Индустриите могат да си взаимодействат ефективно, по-специално при създаването и разработването на модулни ядрени реактори.

Министър-председателят припомни, че през 2024 г. ще бъде определен победителят в търга за изграждането на нов енергоблок в АЕЦ Дуковани в югоизточната част на Чехия. В него участват френската компания EDF и южнокорейската KHNP.

„Нашите мнения ще съвпадат по темите за подкрепата за Украйна, европейската сигурност и разширяването на ЕС“, каза Фиала. Политиците се обявиха за увеличаване на помощта за Киев.

Чехия и Франция си сътрудничат във военно-промишления комплекс. Чешката република е заинтересована да свърже отбранителната си индустрия с изпълнението на френски поръчки. По време на преговорите бяха обсъдени проекти за развитие на транспортната инфраструктура. Дискусията, според Фиала, е била основно за проекти за изграждане на високоскоростни железопътни линии.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    6 1 Отговор
    Всички зае..баха зелените глупости и се сетиха че след 20 години ток ще имат само държавите с АЕЦ. На България честито.

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Хмм

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Що бе, ние сега вместо Белене за 10 милиарда, ще правим аец с американците и ще ни струва само 60 милиарда. Ако не стане като с Ф16 ките де - човека взе парите и каза ше видиме

    Коментиран от #3

  • 3 Не забравяй

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хмм":

    Че ще България ще стане ядрено бунище, благодарение на лицемери, като този, който днес се похвали с резултатите на правосъдното министерство, което за 9 месец вече води дело за военни престъпления срещу Русия… нито дума за кюлчета и пачки …
  • 4 Шо шо ро ш

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Вързаха ми се, голям майтап падна, но и много пара направих заедно с господарите.