Last news in Fakti

11 Март, 2024 11:11 2 417 10

Откриха голямо нефтено находище

  • кот д'ивоар-
  • нефт-
  • находище

През 2027 г. Кот д'Ивоар ще стане един от десетте най-големи производители на петрол в Африка

Откриха голямо нефтено находище - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В шелфа на Кот д'Ивоар във водите на Гвинейския залив е открито голямо нефтено находище, съобщи агенцията за бизнес новини Ecofin.

Запасите на находището се оценяват на 1,5-2 милиарда барела петрол и до 2,4 трилиона кубически метра. фута (около 67 милиарда кубически метра) газ. Нефтът е открит в кладенец с дълбочина 7 км. Проучването е извършено от италианската енергийна компания Eni съвместно с котдивоарската Petroci.

През 2021 г. тези компании откриха първото голямо нефтено и газово находище – Baleine, по крайбрежието на Кот д'Ивоар. Първият му етап беше пуснат в експлоатация миналата година и сега произвежда 22 000 барела петрол на ден. Резервите на Baleine се оценяват на 2,5 милиарда барела петрол и 3,3 трилиона кубични метра (около 93 милиарда кубически метра) газ. Това изисква инвестиции от 10 млрд. USD.

Според експерти през 2027 г. Кот д'Ивоар ще стане един от десетте най-големи производители на петрол в Африка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе къде чак в Африка?

    8 2 Отговор
    Аз помислих, че у наше село! Тюх, язък!
  • 2 ГОЛЯМ СМЯХ

    22 6 Отговор
    ще последва и там демократизиране на района и заграбване на петрола от краварите

    само гледайте до няколко години и ще ги попилеят

    Коментиран от #6

  • 3 Бай Сам...

    11 1 Отговор
    ей са на гвинейците ще им се бере лайката, заклеамсе....
  • 4 Хохо Бохо

    19 6 Отговор
    Кот дИвоар имат остра нужда от демокрация. Там управлява сатрап, изверг, диктатор....и краварите спешно трябва да се намеси за да ги освободи от нефта

    Коментиран от #5

  • 5 име

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хохо Бохо":

    Много вероятно е и франсетата да се напънат пак, нали те са колили и бесили по тези места преди, може да имат претенции че си е тяхна родна земя.
  • 6 име

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    Аааа, не говори такива неща, краварите нищо не заграбват, само пазят природнитите ресурси на различни народи от лошите диктатори.

    Коментиран от #8

  • 7 един

    5 3 Отговор
    Открили били ха-ха,сигурно не знаят че има подземни реки от нефт и газ идващи от Русия!Кот дИвоар ако бяха до Русия щяха да видят един нефт, че нямаше да го забравят!
  • 8 скимти

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "име":

    копейке скимти

    Коментиран от #9

  • 9 какво казваш

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "скимти":

    Мууууу
  • 10 КОМАНДО

    5 1 Отговор
    ОЩЕ ОТ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ ВАГНЕР ИЗМЕТЕ ОТ ТАМ ЗАПАДНЯЦИТЕ: ЛЕГИОНИ ...БЛЕК УОТЪРИ. ...МИ6 ...МИ105......КЪТ ЧУЕХА РЕВА НА ДВЕ ПО 2200 КС. НА КРОКОДИЛА И КЪСАХА КУБИНКИТЕ ДА БЯГАТ....