Last news in Fakti

14 Март, 2024 12:03 1 740 4

ЕС може да даде 8 млрд. USD за икономиката на Египет

  • египет-
  • помощ-
  • ес-
  • пари

Причината е, че войната в ивицата Газа може да влоши икономиката на държавите в региона

ЕС може да даде 8 млрд. USD за икономиката на Египет - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз е готов да предостави на Египет 8 милиарда долара до края на 2027 г. за укрепване на икономиката поради опасения, че конфликтите в Ивицата Газа и Судан могат да влошат финансовите проблеми в тази страна и да увеличат миграционния натиск върху Европа, съобщи британският вестник Financial Times.

Споразумението, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да подпише в близките дни в Кайро, ще бъде „последното от поредица споразумения между Брюксел и страните от Северна Африка“, включително Тунис и Мавритания. Те са насочени към „предотвратяване на икономическата нестабилност около Европа и нелегалната миграция от Африка“, уточнява вестникът.

Споразумението осигурява подкрепа за енергийния сектор на Египет, помага за справяне с нарастващия брой судански бежанци и засилва контрола на границата с Либия, откъдето мигрантите се стичат през Средиземно море към Европа.

Над 1 млрд. USD спешна финансова помощ може да бъде предоставена незабавно, съобщава FT. Очаква се още около 4,4 млрд. USD да дойдат в пакет от макрофинансова помощ, свързана с реформи по разширената програма на Международния валутен фонд. Останалите средства ще дойдат от различни източници на финансиране от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕСССР

    6 0 Отговор
    Защо ЕСССР постоянно спонсорира войните на американците и евреите и последствията от тях!?!? Безумие!
  • 2 опря ли ви яйцето на задника

    8 0 Отговор
    Още някоя държава искате ли да дестабилизирате ? Някоя нова арабска пролет ? Отделно от това че всеки втори Парижанин - цветен !
  • 3 Азззззззз

    4 0 Отговор
    Охранени чиновници раздават парите ни на който им скимне и колкото им е кеф защото ЕС е цъфнал и вързал.
  • 4 Васил

    0 1 Отговор
    Ма що не им дадат рашистите от Брикс????