Last news in Fakti

19 Март, 2024 09:21 1 584 7

САЩ с рекорден износ на петрол

  • сащ-
  • петрол-
  • барел-
  • износ-
  • рекорд

Средно през 2023 г. Щатите са изнасяли по 4.1 милиона барела на ден

САЩ с рекорден износ на петрол - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2023 г. САЩ поставиха исторически рекорд за износа на петрол, основните количества от който бяха изпратени в Европа, се посочва в доклада на Администрацията за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката на САЩ.

„Износът на петрол от САЩ постави рекорд през 2023 г., средно 4,1 милиона барела на ден, което е с 13% (482 000 барела на ден) повече от предишния годишен рекорд, постигнат през 2022 г. С изключение на 2021 г. износът на петрол от САЩ се увеличава ежегодно от 2015 г. насам след вдигането на забраната за износ на повечето петрол от САЩ“, се казва в доклада.

По-голямата част от петролните доставки на САЩ през 2023 г. са за Европа - средно 1,8 милиона барела на ден, което е малко над износа на САЩ за Азия и Океания от 1,7 милиона барела на ден. Основните страни получатели на американски петрол са Холандия, Китай, Южна Корея, Канада и Обединеното кралство.

Износът на петрол от САЩ за Холандия през 2023 г. се е увеличил с 82% (с 293 000 барела на ден, до 652 000 барела на ден) в сравнение с 2022 г. поради санкциите върху доставките от Русия и включването на сортове петрол WTI включени в Brent, отбелязва Министерството на енергетиката на САЩ. Китай получи около 452 хиляди барела на ден американски петрол през 2023 г.

В същото време износът на петрол от САЩ за Индия е намалял с 47% през 2023 г., тъй като Индия е увеличила вноса от Русия. „Вносителите в Индия предпочитат по-евтин петрол от Русия пред петрол от Съединените щати. Според Vortexa Analytics средният годишен износ на петрол от Русия за Индия се е удвоил от 0,9 милиона барела на ден през 2022 г. на 1,8 милиона барела на ден през 2023 г.“, отбелязва EIA.

В допълнение, растежът на износа беше улеснен от увеличаването на производството на петрол в Съединените щати, което също достигна рекорд през 2023 г. Въпреки че много рафинерии в САЩ са оптимизирани да работят с тежък петрол, по-голямата част от горивото, произведено в САЩ, е лек суров нефт, което създава допълнителни стимули за износа му.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 11 Отговор
    Щом разпродават петролния резерв им е лоша работата.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 ти събирай палмата от тавите

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ше те тричим
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 3 Отговор
    ЕВРОПА С РЕКОРДЕН ВНОС ОТ ФАШ
  • 4 Ф Батиста

    5 2 Отговор
    ВЕРОЯТЕН МАИДАН ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА
  • 5 Будител

    0 3 Отговор
    Нали това е една от целите на войната с Украйна....да живнат малко и хамериканците

    Коментиран от #6

  • 6 ще ти пуснем ток

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Будител":

    да живнеш и ти
  • 7 Аз Кочо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Хихи, сащ са производител, преработвател и износител номер едно в света. Опек вече няма тотално влияние на този пазар