Last news in Fakti

19 Март, 2024 22:15 1 661 9

Значителен спад на инфлацията в САЩ

  • сащ-
  • инфлация-
  • стагфлация-
  • икономика

Няма опасност американската икономика да изпадне в застой

Значителен спад на инфлацията в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Стагфлацията не е заплаха за САЩ и темпът на инфлация ще намалее с времето. „Не мисля, че ще видим стагфлация. Повечето прогнози показват, че сме на път, по който инфлацията ще намалява с течение на времето“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за Fox Business.

В същото време Йелън призна, че „не е очаквала икономиката да върви гладко с всеки изминал месец", но тенденцията, според нея, е благоприятна.

В същото време министърът на финансите на САЩ призна, че е допуснала грешка, за която сега съжалява, когато през 2021 г. твърдеше, че инфлацията в САЩ е временна.

Междувременно данни от Министерството на труда на САЩ показват, че потребителските цени в САЩ са се повишили с 3,2% на годишна база през февруари. През януари тази година тази цифра е била 3,1%, през декември 2023 г. - 3,4%, през ноември - 3,1%, през октомври - 3,2%, през септември и август - 3,7%, през юли - 3,2%, през юни - 3% . На месечна база през февруари потребителските цени са се увеличили с 0,4%.

Повече от година (през юни 2022 г. инфлацията беше 9,1%), след като цените скочиха до най-високите си нива от четири десетилетия в САЩ, инфлацията за всички видове стоки и услуги намаля значително.

Инфлацията в САЩ надхвърля целта от 2% на Федералната резервна система, която служи като централна банка на страната. Както отбелязва The Washington Post, инфлацията през 2023 г. „спадна много по-бързо, отколкото някой очакваше“.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панчаревската кметица

    14 2 Отговор
    Абе нема проблеми бе
    печатайте на воля
    какво само се обяснявате с измислени термини
  • 2 Мда

    12 3 Отговор
    Има си хас. Само от България има самолети F-16, модел от виетнамската война и олдтаймер страйкъри за милиарди долари НА ХАРТИЯ, платени за индулгенция...
  • 3 Голям зор

    9 0 Отговор
    И тук е така,кокори снощи го каза,ма не бе спал.
  • 4 Високочел ентеуегент от ЕС

    12 3 Отговор
    Е как ще има опасност. Нали юропците си подложиха главата на дръвника, заради краварите. Докато ес налага безумни санкции, краварите не са спрели търговията с Русия. По този начин юропата пак внася от Русия, но чрез посредник - краварите. От което посредника печели много, а юропата губи всичко
  • 5 Сатана Z

    9 3 Отговор
    В Кравистан печатането на парите изпреварва инфлацията с 24 часа.Негрите вече не пазаруват с пари,а с пистолет.
  • 6 Печатницата

    1 1 Отговор
    Ама златото скочи 200 долара началото на месеца, унция 2200 при 280 за 2002

    Коментиран от #9

  • 7 Сатана Z

    4 1 Отговор
    Много лъжат профашистките медии,сякаш в Краварника мажат дебело филията ,ама истината е друга:
    "През февруари инфлацията в САЩ отбеляза най-голямото си повишение от миналото лято, като се повиши с 0,6% според индекса на цените на производител."
    Нов удар по Байдън: Инфлацията в САЩ се покачва до 3,2%
  • 8 бл.134 в Zап. парк

    0 0 Отговор
    Изроди !
  • 9 Аз Кочо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Печатницата":

    "Значителен спад на инфлацията в САЩ"
    Това е общата инфлация която изключва горивата и храните. Инфлацията в услугите расте опасно от началото на януари. Точковият график на Фед който предвиждаше 4-5 намаления на лихвите през 2024 вече предвижда само 3., но ако инфлацията не спадне може да няма намаления а даже увеличения на лихвите.