Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2024 11:21 2 712 13

Европа се презапаси

  • европа-
  • русия-
  • газ-
  • запаси

Рекордно високи нива на газ за средата на март

Европа се презапаси - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Запасите от газ в европейските подземни хранилища (UGS) все още са на рекордни нива през март, падайки под 60%. В същото време общото изтегляне от подземните газови хранилища на ЕС от началото на отоплителния сезон надхвърли 49 милиарда кубически метра. Газът на фондовата борса в Европа се търгува над 300 долара за 1000 куб. м. Също така "Газпром" доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42 милиона кубически метра на ден през газоизмервателна станция (ГИС) "Суджа".

"Газпром" доставя руски газ за транзит през територията на Украйна в обем, потвърден от украинската страна през ГИС Суджа - 42 милиона кубични метра на 20 март. Приложение за ГИС "Сохрановка" отхвърлен“, каза представител на Газпром пред репортери. По-рано "GTS оператор на Украйна" (OGTSU) потвърди заявлението за изпомпване на този обем.

Още новини от Украйна

Ден преди това обемът на изпомпване възлиза на 42,1 милиона кубични метра.

Транзитната линия през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след разрушаването на „Северен поток“. Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато ОГТСУ обяви прекратяването на транзита за Европа през станция Сохрановка. поради непреодолима сила: компанията твърди, че не може да упражнява контрол над компресорната станция в Новопсков в УПИ. Руският газов холдинг обаче не вижда причина да спре изпомпването както преди.

През есента на 2022 г. Нафтогаз на Украйна подаде искане за арбитраж в Международния арбитражен съд срещу Газпром за предполагаемо ненавременно плащане за услуги за транспортиране на газ през Украйна. Шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че това арбитражно производство е нелегитимно и участието на руския холдинг в процеса е безсмислено. В същото време Русия може да наложи санкции срещу Нафтогаз. в случай на по-нататъшни нечестни действия от страна на украинската компания, които ще направят невъзможни всякакви отношения с нея.

Изтеглянето на газ от съоръженията за ПГХ в страните от ЕС на 16 март, според Gas Infrastructure Europe, възлиза на 147 милиона кубични метра. м. В същото време инжекцията възлиза на 89 милиона кубични метра. м.

Отоплителният сезон в Европа започна на 7 ноември 2023 г. (седмица по-рано, отколкото през последния есенно-зимен сезон), като от този момент страните от ЕС са изтеглили от хранилищата около 49,26 милиарда кубически метра газ. В същото време общото изземване на газ от подземните газови хранилища на 130-ия ден от момента на достигане на максималното им запълване е с 13% по-ниско от средната стойност за този ден за предходните пет години. Последният сезон на изтегляне на газ от европейските подземни хранилища приключи на 7 април 2023 г., когато в тях останаха 55,47% от запасите.

В момента европейските ПГХ са запълнени на 59,67% (17,42 процентни пункта повече от средното за тази дата за последните пет години), съдържат 65,86 милиарда кубични метра газ. Европейските страни напълниха подземните си хранилища с газ до целевите 90% за отоплителния сезон още в средата на август, а до началото на сезона за изтегляне бяха натрупали рекордните 99,63%.

Времето през настоящата седмица в Централна и Западна Европа се очаква да бъде по-хладно от предходния седемдневен период. Делът на вятърното производство в производството на електроенергия в ЕС през март е 18%.

Общите постъпления на втечнен природен газ от терминалите в европейската газотранспортна система през март се увеличиха до рекордно ниво на фона на леко охлаждане този месец. В момента капацитетът за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му нагнетяване в европейските тръбопроводи е натоварен на 47% от максимума. Средната изкупна цена на газа през февруари в Европа е била 288 USD за 1000 куб.м, през март - около 294 USD.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    23 4 Отговор
    След като 50 000 фирми в Германия фалираха и много се преместиха в чужбина, няма кой да ползва газта.
    Ей това харакири не мога да си го обясня, но когато си все още окупиран с назначени марионетки, нищо хубаво не те чака.

    Тебе думам дъще, сещай се снахо!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Пропаганда а?

    21 2 Отговор
    На нас канарчетата ни казаха, че инфлацията е 3-4%, а в магазина стоките с 35-40% по-скъпи.
    Слава и сланина, а?
  • 3 Без спор

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Европа се самоунищожи по най-глупавия начин, както икономически, така и демографски, вече нищо хубаво или добро не я очаква!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 бл.134 в Zап. парк

    12 1 Отговор
    Тъй ли! И сега кое е наред да се запаси-автомати, танкове , бежанци или електрически таратайки
  • 5 Баш Батка

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Без спор":

    С помоща на корупция и САШа европа бе смазана по план!
  • 6 точно така е

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Без спор":

    Много вярно, но на нас не трябва да ни пука за европата щото и на тях никога не им е пукало за нас............важното е в България нещата да са добре, но това няма как да стане докато сме здраво вързани към европата и краварника! Само близостта и приятелството с Русия може пак да ни дръпне напред, наложително е колкото се може по-скоро да се отървем от западните ни "приятели и съюзници" но понеже не можем да го направим сами ще трябва пак руснаците да ни спасяват!
  • 7 Калпазанин

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    И аз не мога да разберв, бият си се газта си върви, краварите и те си продават на Европа нямаломонглсция пък цените на всичко двойно се вдигнаха и

    Коментиран от #11

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 2 Отговор
    Дека си бре , неумрелия БЕЗ РУСКИ ГАЗ ❗❓❗❓
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    6 2 Отговор
    Чакайте малко!!!! Защо ние трябва да се отказваме от руските горива, в името на Украйна, а баш-спонсорите продължават да купуват евтино от Русия?
  • 11 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Калпазанин":

    Пак ни прецакаха. Какво не можеш да разбереш?
  • 12 ПРЕЗАПАСИХА СЕ С РУСКА ГАЗ НО

    0 0 Отговор
    НА ВИСОКА ЦЕНА ПОНЕЖЕ СА МНОГО ,,УМНИ" ................. НИЕ СЪЩО ЗА ДА СИ НАПЪЛНЯТ СМЕТКАТА ДВАМАТА КРАДЦИ ОТ ХАРВАР !
  • 13 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Не виждам нищо лошо в това, смятам ,че важно да имаме сигурно запаси от газ, отолкокото недостиг, което би довело до по-висока цена. Сега цената окей, особено след диверсификацията.