Last news in Fakti

2 Април, 2024 13:21 1 813 2

Казахстан проучва два варианта за газификация на страната

  • казахстан-
  • газ-
  • петрол-
  • доставки-
  • инфраструктура

Единият е чрез разширяване на газопровода "Сарярка",а другият - изграждане на газопровод от Русия

Казахстан проучва два варианта за газификация на страната - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Казахстанските власти обмислят два варианта за газификация на северните и източните райони на страната - чрез разширяване на газопровода Сарярка, а другият - изграждане на газопровод от Русия. "За пълното газифициране на северните и източните райони министерството работи в две посоки. Първият е изграждането на втория и третия етап от газопровода „Сарярка“. В момента има разработено предпроектно проучване за този проект”, каза министърът на енергетиката на Казахстан Алмасадам Саткалиев. Според него, като се вземат предвид нарастващите нужди на централните райони, паралелно се изготвя предпроектно проучване за изграждането на четвъртия етап от газопровода "Сарярка". Предварителната му цена е 100 милиарда тенге (повече от 223 млн. USD).

„Второто направление е газификация от Руската федерация. В момента компанията Kazakgaz и "Газпром" проучват възможността за изграждане на газопровод от Русия. От днес започна преговорният процес за обсъждане на условията за изграждане на транзитен газопровод с перспектива за газификация на северните и източните райони“, обясни министърът.

Преговорите между Kazakgaz и "Газпром" относно възможната газификация на регионите на Казахстан са на етап разработване на предпроектни проучвания.

През март 2023 г. правителството на Казахстан и PJSC Gazprom подписаха протокол за сътрудничество в газовата индустрия за 2023-2024 г. Като част от договореностите беше обсъден и въпросът за газификацията на север и изток на Казахстан. Както съобщи Министерството на енергетиката на републиката, доставките на руски газ за Казахстан ще се извършват при взаимно изгодни условия и ще се вземат предвид съществуващите приятелски отношения между двете страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ето сега най-добър вариант - газификация

    3 3 Отговор
    да купуват от скъпата газ . После такси , прекупвачи , накрая скъпо . така се прави .

    Коментиран от #2

  • 2 Калпазанин

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ето сега най-добър вариант - газификация":

    Товс го правим ние в "Европа" бря или по точно ни го правят