Last news in Fakti

3 Април, 2024 14:21 2 655 14

Инфлацията в най-голямата европейска икономика се стопи

  • германия-
  • инфлация-
  • спад

През март тя е достигна ниските си стойности в Германия спрямо април 2021 година

Инфлацията в най-голямата европейска икономика се стопи - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Инфлацията в Германия се забавя допълнително през март и възлиза на 2,2% на годишна база. Данните бяха публикувани от Германската федерална статистическа служба.

"Инфлацията в Германия през март 2024 г. се очаква да бъде 2,2%. Това е минималната стойност от април 2021 г. (2%), през май 2021 г. стойността също беше 2,2%“, отбелязват от ведомството. През февруари инфлацията достигна 2,5%, през януари - 2,9%. Спрямо предходния месец потребителските цени през март се очаква да нараснат с 0,4%.

Германската икономика преживява сериозна криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо предходната година с 0,3%. Експерти от Германската федерална статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради покачването на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да спестяват.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаххаа

    13 4 Отговор
    Добре,че са жълтините да разберат колко са добре в Германия.Аз си мислех ,че само нас ни убеждават,ама ето навсякъде е така .
  • 2 Sкаnкhunt42

    10 20 Отговор
    Ти да видиш...
    Могло и без рашистките ресурси!

    Коментиран от #7, #11

  • 3 Калпазанин

    20 1 Отговор
    Само глупак би повятвал на написаното, клошарите и бездомните се увеличават и даже емигрантите го казват че Германия беше и е билс ама вече е по нанадолнището
  • 4 Браво

    6 13 Отговор
    Германия - Двигателя на ЕС. Там живеят и работят хора от цял свят. Не случайно отиват в Германия,а не в Русия. Естествено заради достойното заплащане, добрата инфраструктура..... Уредена държава -Богата

    Коментиран от #8, #13

  • 5 Тошко

    0 12 Отговор
    Бежанците от Украйна и Близкия изток, бягащи от ужаса на войната, биха могли да бъдат използвани пълноценно в германската икономика. Те биха могли да допринесат за намаляване на инфлацията и генериране на по-голям БВП. Плюс това нямат претенциите на мързеливите германци за по-високи възнаграждения. Този подход може да бъде внедрен и използван успешно и в България. Необходима ни е единствено политическа воля и разум.

    Коментиран от #9

  • 6 ЗдрастиИИ копейки 🤪🤡

    5 9 Отговор
    Пак не познаха клетите копейки. :)
  • 7 Буча Пaйкчърс

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Sкаnкhunt42":

    Естествено. За това и липсва инфлация - защото все повече липсва икономика
  • 8 зелениот клин

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Това беше в 20 век. Уви останаха само спомените от всичко.

    Коментиран от #10

  • 9 Пешо

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тошко":

    Тошко африкански ли беше ти?Имам банан за теб.
  • 10 Браво

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "зелениот клин":

    Твоят мозък е останал в 20 век.... немците са си в 21 век и все така страната е предпочитана за живеене и работа на хора от цял свят.... заради Еврото. ... Може един ден да отидеш до най близкото летище и да гледаш изнасящи те се към Германия българи. Така е от цял свят

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Sкаnкhunt42":

    А, от чии ресурси са газта и дървата за Германия в момента? Да знаеш, че щом са от прекупвач, не значи, че са негови?
  • 12 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Офф, мани, мани! Знам ги тези българи. Цялото Търговище се изнесе към Германия, че и от Кърджалито има бая.
  • 13 Балон

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Дааа, информацията която имаш и знанията са поизостанали…може би с 10 - 15г.
  • 14 Браво на Браво

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    Чудесно. Пожелавам ти да имаш възможност и смелост да отидеш да работиш и живееш в Германия. Работа има много, вакантни места -също. За да избегнем заблудите, свободните работни места за директори и средни управленски позиции са заети, Но във фермерството и в производството, в социалните грижи - персонал се търси непрекъснато. Даже критериите да се говори немски са силно занижени. Няма да казвам за заплащането. Нека да ти бъде изненада срещу разходите за живот. А, да не забравя - когато се поразровиш и потърсиш информация, ще намериш как може щастливо да се устроиш да живееш в една стая с 3ма непознати човека, защото без банкова сметка и адресна регистрация квартира няма. Малко като Параграф 22. Има такава книга, да знаеш. Все пак, ко тръгнеш семейно и с деца, потърси информация предварително. Има малки мафиотски структури, предимно турски който ще те запишат в социалната система на Германия. Държавата ще те настани в социално жилище и плаща. Е, 50% от парите трябва да даваш, но все пак получаваш всичко наготово от държавата. Може със съпругата си да влезете в бизнеса със раждането. Правите деца, на конвейр - Германия плаща. Какво да ти кажа - страна на сбъднатите ти мечти. Успех.