Last news in Fakti

4 Април, 2024 07:37 1 269 13

Още една крачка към прилагането на кръговата икономика

  • депозитна система-
  • кръгова икономика-
  • съвет-
  • правителство-
  • българия

Правителството създаде Съвет за кръгова икономика

Още една крачка към прилагането на кръговата икономика - 1
Снимка: М. Богданова ©

Министерският съвет прие Постановление за създаване на Съвет за кръгова икономика. Той ще е постоянно действащ консултативен орган за координация на отделите на изпълнителната власт по въпросите, свързани с преминаване от линейна към кръгова икономика, който осигурява и сътрудничество с други държавни органи, органи на местното самоуправление и с неправителствени организации при определянето и провеждането на държавната политика в областите на кръговата икономика.

Съветът ще решава въпроси от координационен характер, свързани с прехода към кръгова икономика, които са от компетентността на повече от едно министерство или ведомство, ще издава насоки и препоръчва действия за изпълнение на целите и мерките в областта на кръговата икономика, определени в документите от Националната стратегическа рамка, ще извършва мониторинг и оценка на напредъка на инициативите за кръгова икономика в България.

Съветът ще предлага на Съвета за развитие при Министерския съвет съгласуването на актуализации на документите от Националната стратегическа рамка в областта на кръговата икономика, както и ще предлага на Министерския съвет приемането на нормативни актове, свързани с осигуряването на прехода към кръгова икономика.

С проекта на постановление към Съвета се създават три секторни работни групи в следните области: Производство и потребление; Конкурентоспособност и иновации и Управление на отпадъците и вторични суровини. Тези области съответстват на етапите и аспектите на кръговата икономика, определени с Рамката за мониторинг на кръговата икономика. Работните групи ще осъществяват дейността си по приети от Съвета правила за работа.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    5 0 Отговор
    Ей, тва заприлича на 90-те... Тогава мутробизнесмените все затваряха цикъла. Вече в кръгова отбрана на държавно ниво... Викнете Гретето дан се мъчим с министър-председател повече...
  • 2 Трол

    13 0 Отговор
    Кръговата икономика се постига най-лесно от хамстери с онова търкало, където им го слагат в клетката.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    А към КВАДРАТНА икономика кога ще минем❓❗🥸

    Коментиран от #9

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Какво Управление на вторични суровини , бре❕
    Преди години варненски бизнесмен в "Пикадили" подменяше безплатно стари фирмени торбички с нови❕
    Ама ЕвроGейците го фалирАха ❕
    Я върнете в К-ланд тяхна торбичка❕
    Накараха ни да си плащаме за амбалажа за маслини ,ама нито си го изкупуват , нито ти ги дават без него ❕

    Коментиран от #12

  • 5 О. Ч. З

    10 0 Отговор
    Само разбрах МС създава още не правителствена организация да дават съвети на три министерства съвети защото те са некадърни да си вършат работата
    И най важното по този начин да влезнем във кръгова икономика те ще дават пари на новите безделници а те от своя страна ще ги връщат обратно
  • 6 Механик

    10 0 Отговор
    На това му викам "статия по американски".
    Сред 1000-дата думи от която се състои, на 20 места се споменава словосъчетанието "кръгова икономика" и всичките останали 960 думи не обясняват нито каво е товап онятие, нито нищо.
    Един голям чувал с плява в който има 10 стари и криви пирона.

    Коментиран от #13

  • 7 Хаха

    4 1 Отговор
    Че тя нашата икономика си е кръгова. Върти се в кръг и нищо не става. Но ще сложим пак един съвет от паповци да ги хрантутим за да обикаляме пак в кръг. Много съветници, малко бачкери
  • 8 Гост

    4 0 Отговор
    Това ми изглежда,като кухо предложение на Цифровата Мара.
  • 9 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Такъв въпрос може да зададе само някой с КВАДРАТНА глава.

    Коментиран от #10

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха":

    Доста години ще ти трябват за да откриеш що е то "Квадратура на кръга" ‼️
    А дори още не си разбрал в какво се боксират боксьорите в РИНГ(кръг) или КВАДРАТ ‼️
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Кръговата икономика е свързана с рециклирането на суровините. До 2025 г България трябва да рециклира 75% от амбалажа си, а през 2022 г сме постигнали едва 20%. Какво очаквате да се постигне по въпроса в страна, където навсякъде има кошове за разделно сметосъбиране, но всичко се прибира от един камион и се хвърля на сметището, на камара?
  • 12 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По онова, лошото време, всички си пазарувахме в чанти от дома, които ползвахме всеки ден, без да ги хвърляме. Амбалажът беше предимно от стъкло и във всеки квартал имаше пункт за изкупуването му, като най-често децата изкарваха по някое левче с такава дейност, че и почистваха мазите. Ще излезе, че още от тогава сме имали работеща кръгова икономика, ама кой да ти каже.
  • 13 Аналлена Бербок

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    Това е като моето завъртане на 360.