Last news in Fakti

4 Април, 2024 13:16 2 609 13

Ердоган слага край на инфлацията

  • реджеп ердоган-
  • инфлация-
  • икономика

Износът на Турция достигна рекорд през първото тримесечие на текущата година

Ердоган слага край на инфлацията - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви решимостта си да сложи край на инфлацията като част от средносрочната програма за развитие на републиката. Той потвърди обявените по-рано планове за намаляване на инфлацията през втората половина на годината.

"Ние сме решени да изпълним нашата средносрочна програма и 12-ия план за икономическо развитие, които са пътната карта в икономическата област. Надявам се, че през втората половина на годината ще станем свидетели на намаляване на инфлацията“, каза Ердоган на ифтар в президентския дворец в Анкара със служители на реда. Предаването беше осъществено от телевизионния канал TRT Haber.

Плановете за намаляване на инфлацията бяха обявени по-рано в сряда след среща на Икономическия координационен съвет, който беше председателстван от турския вицепрезидент Джевдет Йълмаз.

Същевременно стана ясно, че износът на Турция през първото тримесечие на 2024 г. достигна рекорд. Само през март той възлиза на 22,578 млн. USD, съобщи министърът на търговията на републиката Омер Болат. „По отношение на износа през първото тримесечие счупихме исторически рекорд през март, износът ни възлиза на 22,578 милиона долара“, цитира министъра телевизионният канал TRT Haber.

Вносът на Турция през март възлиза на 30,95 млрд. долара, външнотърговският дефицит е 7,72 млрд. USD, показва официалната статистика.

Бизнес вестник Dünya отбелязва, че турският износ през март е намалял с 4,1% спрямо година по-рано, вносът с 5,7%.

В края на март основният износ на Турция е за Германия - 1,74 млрд. USD, в челната петица са още Италия с 1,3 милиарда долара, Ирак и Великобритания - по 1,1 млрд. USD, а на първо място по внос е Китай второ място с 3,9 млрд. USD, на второ място е Русия - 3,6 млрд. USD. Следват Германия - 2,1 млрд. USD, Италия - 1,9 млрд. USD и САЩ - 1,6 млрд. USD.

Като цяло износът на Турция за тримесечието възлиза на 63,6 млрд. USD, което е с 3,6% повече от същия период на миналата година. Вносът намалява с 12,6% до 84,1 млрд. USD.

В края на миналата година износът на Турция възлиза на 255,8 млрд. USD, съобщиха местните власти по-рано, като също нарекоха тези цифри рекордни. Ръстът спрямо 2022 г. е 0,6%. Вносът е намалял с 0,5%, възлизайки на 361,8 млрд. USD, през 2023 г. е на първо място в износа Германия, която е на стойност 21,9 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 454545

    11 6 Отговор
    След като лазбиха на изборите, падишаха веднага извади ь фалшиви и раздути данни за икономиката, тоя и дребния шизоид от кремъл са бити карти.

    Коментиран от #9

  • 2 Ха ха ха

    9 4 Отговор
    Тоя ни хвана за мезе .Като се махне може и да стане

    Коментиран от #6

  • 3 Аферим, Ашколсун, Евалла, Машалла!

    6 5 Отговор
    Да отива Радев да го кани и тук да доде да спре инфлацията!
  • 4 АБВ

    10 6 Отговор
    Диктатора нещо си е повярвал
  • 5 Бай Хюсеин

    12 3 Отговор
    Петнадесет години едно и също повтаря,но този път Овцете се събудиха, стадото вдигна глава.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мисията невъзможна

    9 2 Отговор
    Интересни числа..турския износ два пъти по-малък от вноса на годишна база..както е казал човека че ще убива инфлацията в средносрочен план не виждам как ще стане с тия числа защото трябва да се печатат лири да се плащат заплати

    Коментиран от #10

  • 9 Калпазанин

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "454545":

    Я изкарай тогава и реалните европейските тогава, или зстова швабите са в рецесия

    Коментиран от #13

  • 10 Поправка

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мисията невъзможна":

    По скоро 1,415 пъти по малък ако трябва да сме точни.
    Износа на Турция за 2023 е била 255,8 милиарда докато вноса за годината е била 361,8 милиарда.
  • 11 Тити

    4 1 Отговор
    За 80 милиона население и такава голяма територия 225 милиарда са нищожна сума като добавим и че имат външен дълг 300 милиарда това е мисия невъзможна.

    Коментиран от #12

  • 12 Мехмед

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Тити":

    Гроздето е кисело викаш.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.