Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Април, 2024 18:35 1 703 7

Прогнозата за икономиката на Украйна остава "изключително несигурна"

  • украйна-
  • мвф-
  • икономика-
  • прогноза

Инфлационният натиск, свързан с конфликта в Украйна, отслабва на световно ниво

Прогнозата за икономиката на Украйна остава "изключително несигурна" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Перспективите пред украинската икономика остават „силно несигурни“, но инфлационният натиск, свързан с конфликта в Украйна, постепенно отслабва по света. „Прогнозата остава обект на изключителна несигурност, свързана с военните операции“, каза официалният представител на Международния валутен фонд (МВФ) Джули Козак. Според нея „рисковете, свързани с настоящата война и забавянето на външното финансиране, остават изключително високи.“

В същото време Козак добави, че „скокът на световните цени на храните и енергията (от началото на украинския конфликт) доведе до увеличаване на разходите за живот, което имаше особено силно въздействие върху най-слабо развитите страни." „Оттогава наблюдаваме отслабване на този значителен инфлационен натиск в света“, отбеляза представителят на МВФ.

Още новини от Украйна

За 2024 г. Украйна има планиран бюджетен дефицит от 43,9 млрд. USD. Украинският финансов министър Сергей Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 млрд. USD приходи от партньори всеки месец. Забавянето на съгласуването на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до това, че през януари и февруари Киев получи само 1,2 млрд. USD от партньорите, както призна Марченко, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна достигна 80% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    15 0 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 1000 000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България
  • 2 Димитров

    11 0 Отговор
    И кой ще плаща тези многомилиардни заеми??? Русия ще си вземе част, Полша ще си вземе част и накрая обикновения украинец ще разбере, че е бил яко натъртен от зеления клоун и кликата му.
  • 3 Да, бе

    11 0 Отговор
    На умряла държава икономиката и е проблема... Последния урко да гаси лампата, ако въобще имат ток...
  • 4 Ухааа

    5 0 Отговор
    44 млрд долара дефицит в държавния бюджет годишно. Значи режимът в Киев и пенсии не може да плати без външно спонсорство... Е как няма да умират тогава за благодетелите си. Те са пленен народ... Ако им спрат доларите са всичко спира ... Те са поробени, буквално
  • 5 Украина ще бъде

    0 2 Отговор
    отново възродена с помоща на цивилизования свят.Украина ще храни цяла Европа,ама вие какво ще правите...ще въведете руския модел,нали!И тогава,ще умрете окончателно от глад.

    Коментиран от #6

  • 6 Ако

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Украина ще бъде":

    Украйна те храни , все гладен и болен
    ще ходиш .
    Аре сега ходи яж една вафла от
    Порошенко.
  • 7 Спиридон Килинкаров

    1 0 Отговор
    "за по-малко от един ден украинските депутати приеха 3000 поправки в закона...какво на практика казват депутатите на воюващите на фронта , които след две години служба се надяваха на ротация или замяна, която да им даде право на почивка. Казаха им: " идете и воювате защото това ни е нужно на нас", а на практика мобилизацията се оказва за тях еднопосочен билет" / бивш украински депутат/