Last news in Fakti

6 Април, 2024 11:11 3 341 16

Индия с рекордни запаси на злато и валута

  • индия-
  • валутен резерв-
  • златен резерв-
  • рекорд

Достигнаха рекордните 645 милиарда долара

Индия с рекордни запаси на злато и валута - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Златните и валутните резерви на Индия достигнаха 645,6 млрд. USD, което е исторически рекорд за страната. „Индийските златни и валутни резерви достигнаха исторически рекорд от 645,6 млрд. USD към 30 март 2024 г.“, каза ръководителят на Централната банка на Индия Шактиканта Дасна пресконференция след среща на Комитета по парична политика на RBI.

Той припомни, че през 2021 г. златните и валутните резерви за първи път надхвърлиха границата от 640 млрд. USD, но след това, на фона на глобалните икономически проблеми и геополитическата ситуация, изтичане на доларови активи от развиващите се страните започнаха, в резултат на което златните и валутните резерви намаляха до приблизително 524 млрд. USD.

"Индийската рупия остана (през финансовата 2023-2024 г.) най-стабилната сред основните валути в света. Относителната стабилност на валутата отразява здравите макроикономически основи на Индия, финансовата сила и подобряващите се външни икономически показатели“, каза Дас.

Той подчерта, че RBI в това отношение остава ангажирана с осигуряването на справедлива пазарна стойност на рупията. „Но основният ни фокус е да създадем чадър, голяма предпазна мрежа, която ще ни помогне, когато икономическият цикъл се промени и облаците се съберат отново“, добави Дас.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дънди прешъс

    11 4 Отговор
    определено имате нужда от нас
  • 2 Дядо Йоцо гледа

    20 8 Отговор
    Бъдещето е не златото , долара е просто хартия !
    Балът на вампирите приключва !

    Коментиран от #11

  • 3 истината

    23 0 Отговор
    В населението на Индия има поне два пъти повече злато отколкото в държавния резерв .

    Коментиран от #14

  • 4 рекорден запас

    17 3 Отговор
    По 300 долара на индиец се пада. Ако искат да стигнат средното за света ще трябва още да трупат.

    Коментиран от #10

  • 5 мишо

    13 5 Отговор
    Браво на Индийците !---- защото да залагаш на Зелената хартия която няма покритие е никак нормално . Както Русия беше изкупила Държ. облигации, ценни книжа , акции с голя процент ?-- печалба всякакви спекулативни Американски средства и държаше в тях около 500 милиарда долара ? (4 или 5 а след Китай, Япония ОАР беше с най -висок дял ). Ако бяха вложили тези средства преди 15-20 години нямаше да имат едва 1.0-1.5 БВП а много по висок. При всяко обезценяване на Националната им валута лихвеният процент беше по нисък от обезценяването. И така тези пари бяха изкуствено блокирани без да имат някакви приходи . Ако бяха вложени както сега в икономиката им Русия щеше да е съвсем друга много по добре . Сега по принуда разбраха нещата но не напълно , като всичко чакаха от Запада .
  • 6 БИТИЕТО

    11 4 Отговор
    Китай има над 5 пъти повече. България само 7 пъти по-малко. Най-голямото злато е сградите. Те са злато което се обменя за злато, но не може да се открадне и изнесе. Индия и България са коптор. Скандинавия и Китай имат повече пари в оборот, извън банките. Което е работеща икономика.
  • 7 Русофил

    3 10 Отговор
    Абе защо руснаците не искат стабилната рупия? Имат да вземат 50 милиарда долара,
    ама не искат рупии.

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Факт

    12 10 Отговор
    Живеят като скотове 80% от населението. Ако, имаше Зима там, щяха да са 180млн.Добре,че все пак са ги владяли англичаните та да се научат на ред.
  • 9 да добавя

    11 3 Отговор
    Имат към 300 доилара на глава от населението резерви.
    Нашите са 3600 долара.
    Швейцатрските са към 80 000....
  • 10 КОГАТО БЯХА ИНГИЛИЗИТЕ ТАМ

    19 4 Отговор

    До коментар #4 от "рекорден запас":

    БЯХА НА МИНУС 330...... ВИЖДА СЕ ОГРОООМНАТА РАЗЛИКА КЪТ НЯМА КОЛОНИЗАТОРИ...
  • 11 Един

    12 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо Йоцо гледа":

    А златото е просто метал, който няма голямо приложение в бита.
  • 12 Калоян

    2 1 Отговор
    Дънди прешълс пази българските резерви.Много добре ги пази. Даже от самите българи.
  • 13 Весел Патиланец

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Абе какво стана с бриксовете, та не ги искат като резервна валута? Какво стана с рублите - нали са приятелски страни? Какво стана с многополюсната търговия??? - Нито Едните могат да купят толкова много, нито другите могат да ги произведат без технологии и без материали - пак ще стане ситуация богат татко, беден татко ;-)
    Нещо мирише на фалит ;-)
  • 14 Загрижен

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "истината":

    А какво стана с Брикс-овете нещо не се харчат? А-а-а-а нямало бриксове, язък! Нищо нали рублата стана под две стотинки ;-)))) ще си купуваме нафтата в рубли... - аааа не искат рубли, че няма какво да ги правят ДА ЗДРАВСТВУЕТ!

    Коментиран от #16

  • 15 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Защото западните страни дължат на руснаците долари, а не рупии.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Загрижен":

    Напротив, искат в рубли, но западът не пожела да си плаща в рубли. Затова, сега западът купува пак руски газ и петрол, но през прекупвачи с надценка, а не директно от производителя. Така бил вече демократичен газ и демократичен петрол.