Last news in Fakti

9 Април, 2024 21:47 3 474 5

Credit Suisse в остър спор с най-богатия милиардер в Грузия

  • грузия-
  • credit suisse-
  • бидзина иванишвили

Сингапурският клон на швейцарската банка оспори в съда плащането на 743 млн. USD

Credit Suisse в остър спор с най-богатия милиардер в Грузия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сингапурският клон на швейцарската банка Credit Suisse оспори в съда плащането на 743 млн. USD на милиардера и бивш премиер на Грузия Бидзина Иванишвили за щети, причинени от финансовата организация, съобщава аг. Bloomberg. През месец май 2023 г. Иванишвили съди Credit Suisse обезщетение за 926 млн. USD, но сумата беше намалена през септември същата година, като се взеха предвид плащанията, направени в полза на бизнесмена.

Милиардерът загуби част от парите, инвестирани в швейцарска банка, заради действията на консултант в сингапурския клон на Credit Suisse Патрис Лескодрон, който тайно тегли пари от сметките на клиенти, включително и на Иванишвили. Лескодрон беше осъден за измама през 2018 г., освободен през 2019 г. и се самоуби през 2020 г. Той призна, че по време на финансовата криза от 2008 г. е започнал да покрива загубите от сделките си за сметка на парите на клиентите. Иванишвили съди Credit Suisse през 2015 г.

В края на май 2023 г. сингапурски съд разпореди местното дъщерно дружество на Credit Suisse да плати обезщетение на самия Иванишвили, като призна, че Credit Suisse Trust е нарушила задълженията си към ищците и не е защитила активите на тръста. „Ответникът е длъжен да обезщети ищците за техните загуби“, се отбелязва в решението на съда.

Съдът оцени щетите на Иванишвили на 926 млн. USD, но намали тази сума със 79,43 млн. USD, отбелязвайки, че това е предвидено в споразумението между страните.

Съдът постанови, че страните трябва да коригират размера на обезщетението, „за да премахнат двойните щети“, а през 2022 г. съд на Бермудските острови присъди на Иванишвили повече от 600 млн. USD по това дело. Адвокатите на Credit Suisse Trust също обжалват решението на Бермудския съд.

Адвокатът на банката иска намаляване на размера на обезщетението в сингапурския съд. Според Лий Енг Бенг служители на банката са се обърнали към ръководството за незаконни транзакции на Lescaudron. Единственото, което не са направили, е да не са уведомили Иванишвили за това, посочи адвокатът. Той твърди, че никой в ​​Credit Suisse Trust не е знаел за измамите на Lescaudron от 2006 до 2008 г. и че персоналът е „направил всичко възможно“. Двама от трима съдии обаче се усъмниха в това.

От началото на процеса Credit Suisse е погълната от друга швейцарска банка UBS. UBS и Credit Suisse обявиха сливането си на 19 март 2023 г. По време на сделката Credit Suisse беше оценена на 3,2 млрд. USD. UBS обяви завършването ѝ на 12 юни. Банката отказа да коментира изхода от изслушването в Апелативния съд на Сингапур на 8 април, съобщава Bloomberg.

Бидзина Иванишвили е най-богатият бизнесмен в Грузия според класацията на Forbes Real-Time, която се актуализира в реално време (633-то място в списъка на милиардерите). Състоянието на милиардера към 8 април се оценява на 4,9 млрд. USD. От октомври 2012 г. до ноември 2013 г. Иванишвили беше министър-председател на Грузия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 9 Отговор
    Внимавайте какви глупости ще пишете,че тая вечер не съм в настроение и да не заиграят шамарите ...
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    10 2 Отговор
    НАПРАВЕТЕ СМЕТКА КОЛКО СА БОГАТИ ПРАСЧО И МАДЖО .. :))
  • 3 хммм

    7 4 Отговор
    Грузинците са манипулатори и крадци. В тези републики мразят европейци.
  • 4 Иван

    3 3 Отговор
    Все пак с какво се занимава този юнак, достоен е за завист, но ми е интересно.

    Милиардер не се става само с престъпления, това е митология - но е интересно.
  • 5 ЕЙ ЗА ТВА ГРУЗИЯ Е КЪМ АНГЛОСАКСОНЦИТЕ

    3 2 Отговор
    ЗАДА МОЖЕ ПРЕМИЕРА И ИДРУГИТЕ ОКОЛО НЕГО КРАДЪТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ....