Last news in Fakti

10 Април, 2024 10:33 1 016 4

Израел не може да вярва на Ердоган

  • израел-
  • турция-
  • икономика-
  • търговия
Израел не може да вярва на Ердоган - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелските власти не могат да се доверят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ще „търсят“ алтернатива на стоките от Турция в селското стопанство и строителството. "Израел не може да се довери на Ердоган, тъй като в момента на истината той решително застава на страната на убийците (има се предвид членовете на радикалното палестинско движение Хамас), като същевременно игнорира не само Израел, но и интересите на турските граждани. Необходимо е да се намерят и изградят алтернативи, така че Израел да не зависи за нищо от Турция. Нито в строителната индустрия, нито в селското стопанство“. Това изявление направи израелският външен министър Израел Кац в интервю за радио Kan, коментирайки търговските ограничения, наложени от Анкара.

Той отбеляза, че за турската икономика това са области, в които Израел може да навреди на Турция. Ден преди това Кац обеща паралелни мерки, които биха нанесли икономически щети на Анкара. Израелският външен министър отбеляза, че „когато Ердоган изпраща заплахи, той получава и отговори“.

На 9 април турското министерство на търговията обяви въвеждането на ограничения върху износа на 54 позиции промишлени стоки за Израел. По-специално, ограничения са въведени за различни видове продукти от стомана, алуминий, бои, електрически кабели, авиационно гориво, масла, торове и някои видове промишлено оборудване. Списъкът включва още цимент, всички видове строителни материали от желязо и стомана, фитинги, оптични кабели, мотокари, багери, гранит, мрамор, изолационни материали, металообработващо оборудване, машини, тухли и клинкер, както и химикали, използвани за металообработка.

В отговор на санкциите израелският външен министър обвини Турция в нарушаване на двустранните търговски споразумения, а турския президент в жертване на икономически интереси в името на радикалното движение Хамас.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    12 1 Отговор
    То без това голяма част от света вече нито вярва на Израел нито ги подкрепя . Израел да търси първо грешката в себе си ,а не да изкарва другите виновни и лоши. Хем ще правиш геноцид и ще убиваш цивилни и ще разрушаваш цял град и ще очакваш никой да не прави нищо ,а като направят пък ще го изкарваш на тях.
  • 2 УдоМача

    7 2 Отговор
    Ще им пръдне на на Турците Израел...
  • 3 мноого нагли!

    8 2 Отговор
    Точно пък племето, от което тръгва думата моше-ник да се вайка, че друг ще ги измами... Както е тръгнало, от никого няма да внасят нищо, защото цял свят вече роптае срещу жестокостта им.
  • 4 Загиваща държавица!

    1 2 Отговор
    На Бедна Турция никой не вярва!