Last news in Fakti

11 Април, 2024 10:21 1 447 5

Нигерийска етническа група заплашва Chevron

  • chevron-
  • нигерия-
  • служители-
  • работа

Ще спре операциите в южната част на страната

Нигерийска етническа група заплашва Chevron - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Представители на ицекири - една от етническите групи в Южна Нигерия, заплашиха да бойкотират и парализират работата на американската компания Chevron в страната. Както съобщава Nigerian Tribune, ицекири са възмутени, че компанията е извършила допълнителен набор в нарушение на закона и не е наела местни специалисти.

Ицекири, етническа група от народа йоруба, живее в региона, където са концентрирани основните петролни полета и двата основни петролни терминала в страната – Уори и Форкадос.

„Забелязахме как Chevron Nigeria Limited, оператор на съвместно предприятие с Nigerian National Petroleum Company Limited, нае 300 служители“, цитира вестника представители на ицекири. Те смятат това поведение на компанията за провокативно, подкопаващо нацията ицекири и грубо нарушение на Закона за развитие на нигерийската петролна и газова индустрия от 2010 г. Набирането беше извършено тайно и на заслужилите кандидати от ицекири не беше дадена възможност да кандидатстват за запълване на свободните места. "Това означава, че Chevron е обявил война на нашите хора и следователно ние вече няма да им гарантираме безопасна работа на нашата земя, докато всички незаконни служители не бъдат уволнени и местните Itsekiri, Ijaw и Ilaje не получат квота от най-малко 60 %", категорични са от етническата група.

Според авторите на изявлението Chevron следва тази политика над 30 години. Не се наемат местни жители, фирмата не изпълнява задълженията си по социална отговорност - осигуряване на местното население с питейна вода, електричество, медицинско обслужване.

Представителите на ицекири казаха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, те са готови на всякакви действия, дори ако това се отрази на нивото на производство на петрол в Нигерия.

Производството на петрол в Нигерия се извършва предимно от американски компании, които пренебрегват интересите на местното население, което често води само до замърсяване на околната среда. Това често води до конфликти и актове на саботаж в съоръженията за производство и транспорт на петрол.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дънди прешъс

    24 0 Отговор
    лоши нигерийци, вземете пример от тъпите българи и предайте ресурсите си
  • 2 ЕМИИИ НИГЕРИЙЦИТЕ И ТЕ ПОКАЗАХА

    16 0 Отговор
    СЪЩНОСТТА НА ,,ДЕМОКРАТИЧНИТЕ,, ИНВЕСТИТОРИ....НЯМА КО ДА СА ДОБАВИ...
  • 3 БеГемот

    17 0 Отговор
    Не може да бъде...американците навсякъде творят добрини на аборигените...само руснаците не го знаят щото са диваци и не искат да ги пуснат да усвояват и тяхните ресурси...
  • 4 Механик

    10 1 Отговор
    Даже нигерийците се опомниха и не дават да им точат благата.
    А ние сме си дали златните и урановите находища да ги изнасят англоскасите.
    Пфу!!!
  • 5 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор
    БРАВО, а ние поднесохме държавата си на тепсия за грошоне в офшорки