Last news in Fakti

11 Април, 2024 14:21 1 268 5

Съседите с икономически растеж от 2,3% през 2024 година

  • гърция-
  • икономика-
  • бвп-
  • растеж

Прогнозата за 2025 г. е той да достигне 2.5% в Гърция

Съседите с икономически растеж от 2,3% през 2024 година - 1
Снимка: Shutterstock

Централната банка на Гърция понижи прогнозата си за икономическия растеж на страната от 2,5% на 2,3% през тази година, съобщи управителят на Гръцката централна банка Янис Стурнарас на общото събрание на акционерите.

Според него централната банка на Гърция прогнозира темпове на икономически растеж от 2,3% през 2024 г., 2,5% през 2025 г. и 2,3% през 2026 г., докато нивата на инфлация ще намалеят тази година до 2,8%. В същото време, според прогнозите на централната банка, първичният излишък на държавния бюджет на Гърция (превишението на държавните приходи над разходите, без да се вземат предвид плащанията по държавния дълг) през 2023 г. възлиза на 1,4% от БВП, което е по-високо от предвиденото в държавния бюджет. През 2024 г. първичният излишък се очаква да нарасне до 2,1% от БВП. „Това подобрение се дължи главно на прогнозираното увеличение на данъчните приходи и приходите от застрахователни премии поради високия икономически растеж“, обясни банкерът.

„Предвижда се държавният дълг да продължи да намалява до 152,3% от БВП през 2024 г., с по-бавни темпове, отколкото през предходните три години“, каза Стурнарас. „Но всъщност се предвижда намаляване на публичния дълг в номинално изражение за първи път от 2019 г.“


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факуса

    8 2 Отговор
    къв растеж при малаките,какво произвеждат толкоз освен плодове и туризъм,с тоз дълг от 200мрд
  • 2 В Гърция влезе британската армия,

    4 8 Отговор
    а при нас дойде Красната армия, за която знаем, че откъдето мине трева не никне. Какво си мислите, другари, защо Гърция е с 50 години преди нас. Нали виждате каква е разликата като ходите на гръцкото море?! От русофил станах русофоб като видях какво е там. Руснакът Серьожа ми каза през 1988 г., че ние сме с 50 години преди братушките ви.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "В Гърция влезе британската армия,":

    Не ти е виновен руснакът. При него, имаше море и ходеше за по две седмици. Не руснакът ти изсече незаконно горите. Не руснакът те накара да слушаш 4алга. Не руснакът ти затвори заводите и те накара да внасяш всичко китайско и турск0. Не руснакът ти е виновен. Огледай се и се замисли по дълбоко!

    Коментиран от #5

  • 4 НорМално

    0 0 Отговор
    Нормално, ние бяхме износители за газ на Гърция, сега ни превърнаха във вносители на газ от Гърция - ето ти го икономичекси "прираст" - той в инаго е на гърба на другарчето. Така се играе играта в ЕС - един е добре, другите страдата ... когато направиш съюз, който не е самодостатъче а иска постоянна експанзия - така се нареждат нещата. 17 години го гледаме този цирк, немци да ти продават българска храна с немска надценка ... ако не слушаш ти фалират производството или го купуват ?
  • 5 Пффф.

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Трудно му е да мисли на тоя,а и по лесно е някой друг да е виновен.Ако не били руснаците ехеее..,щеше да се замеряме с пачки...ама на !