Last news in Fakti

11 Април, 2024 20:37 6 094 4

Една от големите нискотарифни авиокомпании с амбициозна цел

  • авиация-
  • гориво-
  • екология

10% от полетите да бъдат с устойчиво авиационно гориво

Една от големите нискотарифни авиокомпании с амбициозна цел - 1
Снимка: М. Богданова ©

До 2030 г. 10% от операциите на една от най-големите нискотарифни авиокомпании в Европа трябва да бъдат извършвани с устойчиво авиационно гориво (SAF).

Поставянето на целта се дължи на текущите инвестиции в развитието на устойчиво авиационно гориво (SAF). За постигането ѝ авиокомпанията призовава цялата авиационна индустрия за по-мащабни действия за насърчаване на производството на SAF, настоявайки политиците да работят в посока отстраняване на настоящите пречки пред разпространението на SAF.

Информацията бе обявена по време на пресконференция тази сутрин заедно с Firefly, британска иновативна компания за биогорива. Wizz Air подкрепя Firefly от 2023 г. насам, а партньорството им ще позволи на авиокомпанията да доставя до 525 000 тона SAF в продължение на 15 години за своите полети в Обединеното кралство от 2028 г. нататък.

Авиокомпанията ще продължи да работи по още по-мащабни инициативи, свързани с устойчивостта, част от които са обновяване на флотилията и постигането на ефективни нискотарифни операции. Тя оперира със самолети с най-нови технологии и приоритизира компактността на местата и коефициента им на запълване, за да гарантира възможно най-устойчиви операции.

През 2023 г. авиокомпанията постигна своя рекордно нисък среден годишен резултат по отношение на въглеродния интензитет – 51,5 грама на пътник/км, което е с 6,8 % по-ниско спрямо предходната година.

„Наред с обновяването на флотилията и оперативната ефективност, устойчивото авиационно гориво (SAF) играе решаваща роля за намаляването на въглеродните емисии в авиацията. Инвестицията ни във Firefly, която има потенциала да намали емисиите ни през целия жизнен цикъл със 100 000 тона CO2-екв. годишно, подкрепя ангажимента ни да въведем използването на SAF в нашите операции до 2030 г. Постигането на нашия амбициозен план обаче изисква значително увеличаване на производството и внедряването на SAF. Ето защо, призоваваме политиците да работят в посока отстраняване на настоящите пречки пред мащабното внедряване на SAF чрез стимулиране на производството, осигуряване на финансова подкрепа и приемане на допълнителни устойчиви суровини за производство на биогорива“, каза Ивон Мойнихан, мениджър „Корпоративно управление и ESG в авиокомпанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 1 Отговор
    Устойчиво гориво и допълнителни падащи седалки за пътеката.
    Без разходки до тоалетна и други глупости.
  • 2 Дехидрал

    4 0 Отговор
    Виждам 5% на снимката.
  • 3 Мутата

    5 1 Отговор
    Горивото ще го правят от човешки лайна(виж 24 часа).
  • 4 Кортес

    2 1 Отговор
    Поредната скрита далавера на Далавераджийския ЕС!!