Last news in Fakti

12 Април, 2024 12:37 1 252 2

Тютюнопроизводителите у нас с нови искания

  • тютюн-
  • тютюнопроизводители-
  • искания-
  • срок-
  • удължаване

Срокът за вписване в регистъра да бъде удължен с още един месец

Тютюнопроизводителите у нас с нови искания - 1
Снимка: БГНЕС

Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010) настоява за повторно удължаване, съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), с още един месец на срока за вписване на тютюнопроизводители в регистъра за 2024 г., а именно до 31 май, уточнява БТА. Това става известно от писмо, изпратено до служебния министър на земеделието и храните Кирил Вътев и до медиите.

Аргументите на искането са същите, както в предходно писмо – голям брой потенциални тютюнопроизводители все още срещат трудности при набавяне на необходимия набор от документи, нужни за регистрацията (правно основание за земеделската земя, предвидена за разсаждане на тютюн, предварителен договор с търговски оператор за производство и реализация на тютюнева суровина).

С удължаването на срока ще се даде възможност на всички земеделски стопани, възнамеряващи да отглеждат тютюн, да го правят законно.

НАТ-2010 изпрати още едно писмо до министър Вътев, в което настоява за свикване на Консултативен съвет по тютюна в периода от 13 до 17 май. Основните аргументи за искането са взаимна работа по настоящо и бъдещо развитие на сектор "Тютюн" в България – реколти, нормативна уредба, финансови интервенции за бранша.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ало

    6 0 Отговор
    Нали тютюна вреди на човешкото здраве СЗО го казва нещо туй онуй европейски детективи за здравето на хората.
  • 2 Луди гъби

    6 0 Отговор
    Земеделските производители на кока, коноп и мак, също имат подобни искания.