Last news in Fakti

14 Април, 2024 09:43 6 186 16

По 1 лев за 1 литър бензин ще плащат чужденците в Казахстан

  • казахстан-
  • бензин-
  • дизел-
  • цена-
  • чужденци

Промяната засяга и цената на дизела

По 1 лев за 1 литър бензин ще плащат чужденците в Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на енергетиката на Казахстан е подготвило проект на заповед с диференцирани цени на бензина АИ-92, АИ-93 и дизеловото гориво в зависимост от обема на потреблението и произхода на превозните средства, съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Поради държавното регулиране на цените, Казахстан е страната с най-ниска цена на горива и смазочни материали сред държавите от Евразийския икономически съюз, което води до високи рискове от потоци и сив износ на петролни продукти за други страни , обясниха от пресслужбата.

Проектът на заповед предполага, че цената на бензина АИ-92 и АИ-93 ще бъде определена на 245 тенге ($0,5) за литър. При представяне на шофьорска книжка, издадена в Казахстан, и при обем закупено гориво до 100 литра на ден цената остава същата - 205 тенге за литър (0,45 долара). Същата остава цената и при представяне на свидетелство за управление и свидетелство за регистрация на МПС за мотоциклети, леки, товарни, специални автомобили и автобуси, издадени в републиката, и с разход на гориво до 300 литра на ден.

Документът предполага, че цената на дизеловото гориво ще бъде 315 тенге за литър ($0,7). При представяне на шофьорска книжка, издадена в Казахстан, и при обем закупено гориво до 100 литра на ден, цената остава същата - 295 тенге (0,65 долара) за литър. Същата остава цената и при представяне на свидетелство за управление и свидетелство за регистрация на МПС за мотоциклети, леки, товарни, специални автомобили и автобуси, издадени в републиката, и с разход на гориво до 300 литра на ден.

По този начин цените на горива и смазочни материали за граждани с шофьорска книжка и свидетелство за регистрация на превозно средство в Казахстан остават същите“, обясниха от министерството. Проектът на заповедта е публикуван на уебсайта "Отворени нормативни правни актове" за обсъждане и предложения на всички заинтересовани страни. Окончателното решение ще бъде взето след приключване на всички процедури, като се вземат предвид предложенията на заинтересованите страни.

Министерството на енергетиката на Казахстан също подчерта, че в момента производството, доставката и попълването на горива и смазочни материали се извършват непрекъснато, има значително предлагане на петролни продукти на вътрешния пазар и ситуацията с доставките на горива е стабилен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    24 6 Отговор
    Ходил съм там, не съм чувал да са чували за лев камо ли да продават нещо за левове
  • 2 прокажена европа

    33 6 Отговор
    всичко умножено по 3
  • 3 В БГ беше и по - евтин

    41 5 Отговор
    , по времето когато нямаше банани.

    Коментиран от #8

  • 4 !!!!!

    34 8 Отговор
    От пропаднслия ЕС ни изнудват яко.
  • 5 Банани в ауспуха

    32 8 Отговор
    Като горди европейци и евроатлантици, българите са готови да плащат и по 4 лева за литър. Да му е гадно Путин. Сбогом Лукойл, сбогом Газпром. Делю фактурата ви го обясни подробно, ама вие не повярвахте.
  • 6 БИЛ СЪМ ТАМ

    26 4 Отговор
    ПАРНОТО ИМ Е БЕЗ ПАРИ И ЗИМАТА Е НАДУТО ДО КРАЙ И СПЪТ НА ОТВОРЕНИ ПРОЗОРЦИ.ПЪЪЪЛНО Е СЪС СТЕПНИ ЗАЙЦИ ГОЛЕМИ КЪТ СЪРНИ.ГОЛЯМО ЯДЕНЕ ПАДНА
  • 7 Златев Валентин

    14 3 Отговор
    Честито на печелившите!
    Мен ме на казаха навремето. От изп. директор ме направиха шеф на надзорник съвет....
    Дерзайте "европейци"!!!
  • 8 Хохохо

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "В БГ беше и по - евтин":

    И когато нямаше бензин.
  • 9 Читател

    16 6 Отговор
    М дааа,странен бозайник е българина и това си е. Не е важно колко струва бензина в лева в Русия,ЕС,Англия или Таджикистан. Важно е колко литра можеш са си купиш от това с една заплата. Та,айде сега Путкиновци сметнете си заплата в бензин-вашата,на оня от Англия и на шанката и пак пишете. Руснака може да си купи около 310 литра с една минимална заплата,българина горе-долу толкова а западналия германец-1200 литра. Та,на кой е скъп бензина???

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мишо

    9 6 Отговор
    В ЕС плащаме четири пъти по-скъпо. Позор!

    Коментиран от #12

  • 12 Гост3

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мишо":

    Ти май нищо не разбра от коментар номер 9.
  • 13 Не,бе

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Читател":

    Не си читател,а писател.Средната заплата в Казахстан е 750$.Това са 1148 литра бензин.Ако не можеш да пътуваш,като мен,поне чети,а не пиши глупости!
  • 14 БгТопИдиот🇧🇬

    1 1 Отговор
    И при нас един лев.
    ЛЕВ, ама калкулиран в цената за Кокорчик да подарява на 404.

    Искахте ЕССР-получавате ЕССР.

    Каквото нареди брюксеското политбюро това ще да е !!!
  • 15 Иран

    0 0 Отговор
    В Иран е още по евтино към 0.12$
  • 16 Факти

    0 0 Отговор
    Копейки, демокрация е - свободни сте да емигрирате в Казахстан. С мрънкане и чакане наготово не става. Дела се искат. Животът ви е във ваши ръце.