Last news in Fakti

9 Май, 2024 07:10 709 6

Стоил Далевски: Повече бизнесмени в политиката ще вдигнат туризма ни

  • стоил далевски-
  • бизнес-
  • туризъм

Недостигът на кадри се дължи вероятно и на нивата на заплащане в бранша, смята хотелиерът

„Повече бизнесмени от туристическия бранш в политиката е част от формулата за успех на родния туризъм. Хотелиерите знаят кои са проблемите в бранша. Недостигът на кадри е сериозен, и не е от сега, а от много години“.

Това заяви пре Евронюз България хотелиерът Стоил Далевски по повод последните данни, оповестяващи недостига на кадри в туристическия бранш. Хотелиерът посочва, че недостигът на кадри се дължи вероятно и на нивата на заплащане в туризма.

„С най-голямото ни желание да имаме персонал и работа целогодишно, ние като страна сме със сравнително кратък сезон, което рефлектира и във възнагражденията. Схемите за работа с туроператори е също един от факторите, както и проблемите с Ковид-19 и войната в Украйна, които са проблеми не само за българския бранш, но ние сме една от най-силно засегнатите страни“, добави Далевски.

Що се отнася до законовите промени относно гражданите от трети страни и възможността те да работят в България, Далевски е категоричен:

Нещата се случиха и аз съм горд с това, което направихме всички колеги от бранша. Аз и колеги внесохме едно писмо в последните дни на 49-ото Народно събрание и промените касаещи работниците от трети страни бяха направени.

„Покрай нашето предложение се облекчи работата на бизнеса, а също така се наеха и повече служители в отдел „Миграция“, които да извършват нужните проверки и да гарантират националната ни сигурност“, посочи бизнесменът.

Новите промени облекчават процедурата за кандидатстване за визи на работещи от трети страни и вече няма нужда, след изтичането на 90-дневния срок, работещи чужденци у нас да се връщат по родните си места и да кандидатстват отново и всичко това да се случва в разгара на туристическия сезон.

За мен няма основание да се притесняваме, че чужденци ще заемат работните места на българите. Припомням, че „трети страни“ обхваща държави като Северна Македония, Украйна и Молдова, а това са страни, които имат десетки хиляди души с българско самосъзнание. Това е една помощ и за българите там, които ще могат да намерят по-високоплатени работни места тук в България.
Стоил Далевски, хотелиер

Според Далевски липсата на адекватна реклама на родния туризъм е един най-големите проблеми за бранша. От друга страна, Далевски апелира хотелиерите да не гледат толкова много на броя туристи, а да отделят повече внимание върху качеството на услугата, която предлагат.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    9 0 Отговор
    Абе шнорхел бизнесмени в политиката е конфликт на интереси всеки ще тегли софрата към себе си.
  • 2 Ггг

    5 0 Отговор
    От Конго внесете кадри за туризма
  • 3 сигурно

    8 0 Отговор
    Ще си вдигнат само милионите печалби !!
  • 4 Тити

    2 0 Отговор
    Туризъм не думай у нас юмирети си си е една чиста фекална яма заобиколена с много бетон а цените са все едно си на почивка на Монако или на Френската Ривиера.
  • 5 Перо

    3 0 Отговор
    Мутрите “бизнесмени” не разбраха, че туризма е професия, образование, организация, държавна и кадрова политика, приемственост, възпитание и традиции, трудолюбие. За тях туризма е да направят хотел и ресторант с крадени държавни пари, чрез различни мошеничества и корупция и те да седят на първата маса цял ден, а други да им работят, без пари или мизерни такива, защото те са “умните”! Обикновено рано или късно стигат до фалит, а държавните престъпници-депутати не трябва да ги улесняват в паразитната дейност със неквалифицирани и необразовани кадри от Азия и Африка с медицински риск и заплаха за националната и гражданска сигурност! Как данъкоплатците ще плащат за реклама на частните мутренски обекти? Защо кръчмарите бяха приоритетни с намаляването на ДДС, без това въобще да се отрази на цени и качество? За това хората предпочитат да почиват в другите държави с традиции в бранша!
  • 6 замислен

    1 0 Отговор
    Имаме свободен пазар на труда. Когато един човек е вложил в себе си време и усилия за да придобие някакви навици и образование ще иска и да живее по-добре а това става с пари. Между другото към края на сезона очаквам другия проблем, в договора ще е написано 40 часа седмично т.е. местния манталитет по 12 часа по 6 дни седмично веднага работниците ще поискат да се плаща всичко над 40 "овъртайм" двойно! Лошото е, че държавата ще е намесена и някой трябва да плати овъртайма.