Last news in Fakti

31 Март, 2014 19:09 1 131 0

Режат скъпите коли в европроектите

  • греков-
  • скъпи коли-
  • прср-
  • европроекти

До 47 000 лева с ДДС ще е максимално допустимата сума за превозно средство

Режат скъпите коли в европроектите - 1
Снимка: БТА

Няма да бъдат субсидирани „луксозни превозни средства” по Програмата за развитие на селските район (ПРСР). Това е категоричното становище на земеделското министерство.

Когато са кандидатства за превозни средства по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 максимално допустимата сума да е 47 хиляди лева с ДДС, се казва в съобщение на министерството.

Сумата е определена на базата на официални статистически данни на Националния статистически институт. Ако бенефициентите имат желание за закупуването на превозно средство с по-висока цена, тяхно право е да доплатят със собствени средства.

МЗХ държи да поясни, че този проблем възниква в приема от месец май 2013 г., когато е обявена заповедта за прием по двете мерки. В нея не са предвидени допълнителни механизми, които да правят невъзможно кандидатстването на такива проекти. Това поставя въпроса как тези проекти да бъдат ограничени без това да предизвика юридически казуси, които да доведат до финансови санкции за държавата.

Поради тази причина Управляващият орган на ПРСР и ДФЗ взеха решение приетите заявления по двете мерки  да не минават процес на повторна оценка (преранкиране), защото промяната на условията след приключването на приема по мерките е  незаконосъобразно и ще даде възможности за атакуване в съда.

Всички подадени проекти по мерки 311 и 312 ще бъдат обработени до края на месец април от ДФЗ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА