Last news in Fakti

9 Септември, 2014 14:17 2 203 1

Обявиха бедствено положение в Сливен заради валежите

  • бедствено-
  • положение-
  • сливен-
  • валежите

Общинският щаб за защита при бедствия и аварии е в непрекъснат режим на работа

Обявиха бедствено положение в Сливен заради валежите - 1
Снимка: БТА

Община Сливен премина в режим  на „бедствено положение”, заради поройни и обилни валежи, съобщиха от общината.

За кратко време са се изсипали количества от 22 до 106 л/кв м. На места валежите са били придружени и с гръмотевични и ураганни бури.

Със заповеди на кмета, бедствено положение е въведено по поречието на Дюлева река, Новоселско дефиле, селищно образование Селището, селата Сотиря и Камен в зоните на поражения.

„В непрекъснат режим на работа е щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, взаимодейства се и с областния щаб. Изготвено е искане за привличане на сили и средства на Единната спасителна система чрез Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, МВР – Сливен, така също и професионални екипи“, информира Снежана Кънева, началник на отдел „Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка.

Тя добави, че са сформирани екипи, в това число и специалисти по част „Конструкции” за събиране на информация за обстановката в зоната на бедствието. Където е необходимо е осигурен екип за охрана и взаимодействие със сектор КАТ.

Организирани са всички неотложни видове работи за възстановяване на пораженията, разпоредено е дружествата ЕВН и ВиК да овладяват авариите.

„Основанието за обявяване на бедствено положение е регламентирано от Закона за защита при бедствия“, обясни Снежана Кънева.

Тя заяви, че са наводнени приземни жилищни имоти и дворни пространства по поречието на Дюлева река и селата Тополчане, Сотиря и Мечкарево.

Налице е брегова ерозия по Дюлева река. Нарушена е още проводимостта на речното корито и риск за прилежащата инфраструктура. Запушени и затлачени са водостоци, с частични разрушения. Разрушени са примоствания на река Дюлева и деретата в селищно образование Изгрев.

Изнесен е над 20 м. път преди река Новоселска към първа бара в Новоселско дефиле. Настилката на пътя към строящия се храм в местността Тодорово аязмо е изцяло изнесена със самообразували се оврази и подприщвания на подходите към вилни имоти.

Придвижването не само на хора, но и на транспортни средства е невъзможно. Отнесени са цели участъци на улици и пътища в Селището и Сотиря, блокирани достъпи до имоти на собственици.

Непроходим беше участъкът на пътя към Долна лифтена станция от свлечените и изнесени инертни маси, едри камъни, наносни отлагания. Застрашени са стълбове за електропреносната мрежа в Сотиря.

Водопроводни аварии и временно преустановяване на водоподаването към домакинствата в западния край на Сотиря.

Пострадала е и Целодневна детска градина „Радост”. Ниското тяло от сградата на детската градина, в което се помещава кухненския блок и складовите помещения, е с видими пропадания от всички страни на сградата. Основната сграда на заведението не е засегната. Започнали са активни процеси на частични разрушения по стените, напуквания в големи размери и пропадания по пода, ведно с прилежащите тротоарни площи.

Макар обемът работи да не е определен и необходимите средства да не са разчетени, по предварителни изчисления изпълнението на Спешни, неотложни и аварийни възстановителни работи (СНАВР) вероятно ще достигне около 500 000 лева, без в тази сума да се включват нанесените щети по инфраструктурата и тези в частните имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    "Тунингованата" Джета как пори водата.От скочтунунга няма да проникне нито капчица вода вътре.
    Сливен рулира
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове