Last news in Fakti

14 Януари, 2015 10:59 580 2

Стоилов: Правителството не е показало управленска програма

  • бсп-
  • декларация-
  • стоилов

Декларация на ПГ на БСП лява България

Стоилов: Правителството не е показало управленска програма - 1
Снимка: БТА

Очаквах по-амбициозни ангажименти за развитието на страната от управляващата коалиция. Това каза Янаки Стоилов от „БСП- Лява България”, който прочете декларация от името на парламентарната група на БСП лява България

„Тонът, който зададе правителството не отговаря на проблемите пред българските граждани. В трудни моменти оптимизмът ни е още по-необходим“, обясни Стоилов. Според него рисковете от разрастването на религиозни, политически и етнически екстремизъм нараства, но обществото не иска да загуби свободата си.

„Управленската програма на правителството все още не е показана.

БСП - Лява България отново е призвана да освети националното самосъзнание, за да излезе народът на пътя на развитие. Ще поддържаме преминаването на прогресивно облагане на данъците върху доходите“, каза още той. „Под натиска на синдикатите и социалистическата опозиция ние спряхме възрастта на пенсиониране“, обясни Стоилов.

Той допълни, че правителството на ГЕРБ е замразило много социални плащания, които засягат няколко десетки хиляди хора. „Хроничен е проблемът с масовата престъпност в малките населени места, за няколко дни бяха извършени няколко убийства, бяха спрени много влакове, които нямат алтернатива и ние настояване за промяна на решението на БДЖ. Ние сме против приватизацията на БДЖ “, заяви той.

Янаки Стоилов обясни, че днешното правителство е рекордьор по външни заеми. Той подчерта, че се предвижда да бъдат изтеглени над 8 млрд. лв. тази година и дългът да достигне 24,5 млрд. лв. „Това доближава бюджета за една година, а заедно с частния дълг е почти колкото годишния БВП. Това е много повече от силно одумваната 1990 г., когато се твърдеше, че България е във финансов колапс”, уточни социалистът.

Стоилов е на мнение, че след като България е пропиляла възможността да реализира големи енергийни и други проекти и след като не можем да разчитаме на сериозна подкрепа нито от Запад, нито от Изток, трябва да се опрем преди всичко на собствените си сили. „Но това няма как да стане без нов социално-икономически модел, в основата на който е подкрепата предимно за малките и средни земеделски производители, в т.ч. за кооперациите, без стимулиране преработването на земеделска продукция и осигуряване на пазари за нея”, каза той. Народният представител поясни и че няма как да се постигне значителен растеж и устойчива заетост без програма за реиндустриализация и без модернизация на социалната политика за насочване към нова социална държава.

Друга тема, на която Стоилов обърна внимание, бе проблемът с бежанците. „За съжаление не използваме дори всички клаузи на европейското законодателство, на Дъблинските споразумения”, обясни той. Според него България е достигнала своя пределен капацитет и ние трябва да се погрижим за интеграцията на хората, които вече са на нашата територия, а не да приемаме безропотно и безконтролно нови вълни, които ще ни поставят пред нови изпитания и тежки социални проблеми за българските граждани.

По думите на Стоилов правителството не показва посока, не дава сигурност и перспектива на гражданите и не отстоява националните позиции. „Нашата задача е, доколкото можем, да запълваме тези празноти. Ние ще участваме активно в този диалог, ще бъдем категорични и неотстъпчиви, когато става дума за защита на хората на труда, на правата на всички български граждани, които искат да участват във възстановяването на съвременна България”, категоричен бе народният представител. Според него докато страната потъва в натрупаните проблеми, политици и медии отново зоват за реформи, които вместо с ясна посока и разчети се представят като фатален, но пречистващ ритуал, който трябва да отрече всяко различно мнение и разумно действие. „Тези пазители на „истината“ не могат или нямат интерес да признаят, че светът и Европа са навлезли в нова нестабилност, в нов преход – този път към многополюсен свят. Рисковете от разрастване на религиозния, етнически и политически екстремизъм се увеличават”, допълни той.

Стоилов е на мнение, че масовата реакция на стотици хиляди, които са се събрали в Париж тази неделя, е показвала, че мнозинството не иска да загуби демокрацията, да живее в страх и да попадне в плен на омразата. „Но за да запазим свободата не само на словото, трябва да се противопоставим на все по-дълбоките социални разделения, да не премълчаваме трагедията на други стотици и хиляди по света и в Европа, както направихме за няколко души сега. Това може да се постигне само с радикална промяна на политиката и с диалог между нациите и цивилизациите срещу насилието и двойните стандарти”, категоричен е Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плам

    0 0 Отговор
    КАКВО ДА ПОКАЖАТ ,КОЛКО ЗАЕМИ ЩЕ ТЕГЛЯТ ЛИ И КОЛКО ЩЕ СЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ ПОСЛЕ ТА ДА СЕ ВРЪЩАТ ЗАЕМИТЕ НА БОКО
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Тия дето си раэвяваха програмите ги иэметохме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове