Last news in Fakti

28 Януари, 2015 15:04 776 1

Мая Маналова: Няма невинни за съдебната система

  • бсп-
  • доклад-
  • ек-
  • мая манолова-
  • съд-
  • реформа

Тоест с нашите пари, с парите на данъкоплатците

За състоянието на съдебната система невинни няма. Няма как и ние да не носим своята отговорност. Това коментира пред журналисти в парламента в коментар на поредния евродоклад за напредъка на България депутатът от БСП Мая Манолова.

Според нея е време за решителни крачки, и поясни, че подкрепата на опозицията за съдебната реформа е знак за това. Ние сме готови да поемем и съотготоворност заедно с управляващите за тежки промени и реформи. Топката е в полето на Министерство на правосъдието и правителството и те трябва да изпълнят своите ангажименти и с пакет от мерки, и с управленски действия, заяви депутатът от левицата.

Мая Манолова припомни, че критиките в документа обхващат и последния период на правителството на Бойко Борисов, на кабинета на Пламен Орешарски, както и на двете служебни правителства с премиери Марин Райков и Георги Близнашки.

Според нея програмата за санирането на панелните блокове е най-голямата корупционна схема. Става дума за грандиозна корупционна схема, с която управляващите планират да купят местните избори, разкри Мая Манолова. "Тя се прави не по общини и квартали, а по избирателни секции. Тоест с нашите пари, с парите на данъкоплатците. Тези, които са информирани за критерии и условия, те ще получат", коментира депутатът и призова гражданите да бъдат изключително бдителни как ГЕРБ се опитва да купи предстоящите местни избори.

За левицата този доклад е пореден повод за анализ в тези сфери. „За всички е ясно, че системата е неефективна. Осъдените лица не изтърпяват наказанието си.

Съдебната власт, дори когато достига бавно и мъчително до крайния резултат и дава решение, това решение не се изпълнява и лицата могат да се отклонят. Оказа се, че подписката всъщност не е подписка и никой от отговорните органи до този момент не е установил това и не е предприел необходимите мерки”, обясни Георгиев. Според него слаби и почти нулеви са резултатите в борбата с корупцията, включително по високите етажи на властта. Той припомни случая с тефтерчето на Филип Златанов.

„Слабо е и управлението на самата система. Същевременно трябва да си даваме сметка, че утвърждаването на върховенството на закона е общ проблем на цялото общество”, поясни той. По неговите думи това не е само проблем на съдебната система, а е двустранен процес. „За съжаление ние констатираме, че има случаи, когато отделни държавни органи, при издадени решения, не ги изпълняват. Като лява партия ще подкрепяме всички действия в посока утвърждаване върховенството на закона, разумни реформи в съдебната система, гарантиране и защита на правата на гражданите на страната”, категоричен е народният представител.

Георгиев припомни, че БСП по принцип е подкрепила съдебната реформа, но с изрична забележки и насоки в нейното развитие. „Мисля, че това допринесе страната ни да има един по-смекчен доклад и да не бъде само обект на критикити от страна на нашите партньори от ЕС”, подчерта Чавдар Георгиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tttt

    0 0 Отговор
    Госпожо Манолова има една спец прокурорка назначена можеби с протекциите на вашата партия Емилия Пашалиева роднина на вашата пиарка Жанет Пашалиева съпруга на вашия депутат Димитар Горов. После и синчето и то стана прокурор по вашето управление май! Та тази госпожа и синчето правят чудеса в Петрич само и само да отмъкнат имотите на роднините им. Усмире те първо вашите кучета и тогава говорете за другите!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове