Last news in Fakti

10 Март, 2015 13:43 1 508 1

На места обстановката все още е критична

  • сняг-
  • снега-
  • бедствено положение-
  • смолян-
  • кърджали-
  • без ток

сновният проблем обаче остава липсата на ток и достъпа до много от населените места в района

На места обстановката все още е критична - 1
Снимка: БТА

Обстановката в бедстващия регион на Смолян постепенно започва да се нормализира. Основният проблем обаче остава липсата на ток и достъпа до много от населените места в района.

Областният управител Недялко Славов съобщи, че голямо свлачище е затворило главния път Пловдив - Смолян в района на Нареченски бани и призова пътуващите да се пренасочват към алтернативният маршрут през Кричим - Девин и ако не е наложително да не се пътува.

Военнослужещи продължават да оказват помощ на населението в тежката зимна обстановка в областите Смолян и Пловдив.

Група военнослужещи от 101-ви алпийски батальон с роторен снегорин и друга техника днес, 10 март, ще пробиват и разчистват пътя между селата Смилян и Киселчево, съобщиха от военното министерство.

Друга група ще почистват района около старческия дом в с. Ровино, а следобяд ще окажат съдействие на EVN за възстановяването на електрически стълб за високо напрежение в с. Тикале, община Смолян.

Над 320 снегорини работят в момента по републиканската пътна мрежа.

50 машини, от които 6 роторни снегорина, продължават да разчистват пътищата в област Кърджали. Основната пътна мрежа в областта е отворена за движение. 80% от пътната инфраструктура в областта е проходима. Сериозен проблем при разчистването й създават постоянно падащите дървета от тежкия сняг, съобщиха от АПИ.
86 машини работят в област Смолян. Затворени за движение са път III-868 Смолян – Рудозем, път III-8681 Рудозем – Смилян - поради почистване на паднали дървета, път III-861 Лъки - Смолян, път III-8612 /пътят за обсерваторията/, път III-8631 Момчиловци - Момина вода, път ІІІ-865 Смолян – Кърджали - поради свлачище.
Ограничено е преминаването на тежкотоварни МПС през прохода „Рожен“ и „Пампорово“. Отпада изискването леките автомобили, пътуващи през „Рожен“ да бъдат с вериги. „Превала” е затворен за снегопочистване, а „Печинско“ е затворен за почистване от паднали дървета.
Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по старопланинските проходи „Ришки“, „Републиката“, „Айтоски“ и „Обзорски“.

Прогнозата за днес е възстановяване на снабдяването за голяма част от клиентите в общините Велинград, Ракитово, Мадан, Рудозем, Баните, Неделино, Ардино. Възстановено беше захранването за Сърница, Доспат и Лъки, като в последната приоритет остава електрозахранването за село Манастир. Екипите на EVN България работят също и по отстраняване на аварии в общините Кирково, съобщиха от компанията.

В област Хасково възстановителните усилия са насочени към електропровод, захранващ села в района на хасковски Минерални Бани, където има множество счупени стълбове и паднали проводници. В област Пловдив дейността на компанията е съсредоточена в района на вилна зона Бяла черква в община Родопи, както и за с. Нареченски бани, с. Бачково.

Аварийните екипи на EVN България работят с допълнен състав от техници от други райони, които оказват съдействие при отстраняване на повредите. На разположение са общо 158 аварийни екипа. Към момента са установени общо 130 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба от електроразпределителната мрежа.

 

Авариен екип възстановява с помощта на лодка паднал електропровод във водите на язовир „Мандра“ в района на Хасково. Снимка: EVN


 

Без ток в Смолянска област са общините Рудозем, Мадан, Неделино и Баните, както и много села в община Смолян.

Все още няма ток в отделни части от кварталите на града. Правят се опити да се стигне до подстанциите в Мадан, Рудозем и Баните, за да се даде възможност на групите на електроразпределителното дружество да отстранят авариите към малките населени места. Прогнозите не са обнадеждаващи и се предполага, че ще има селища, в които все още няколко дни няма да има електрозахранване.

Тежко е положението в община Мадан, която няма достъп до 16 села и четвърти ден е без ток. Рудниците са потопени във вода, съобщава Румен Каров: „Обстановката в град Мадан е трагична, печална и жалка картина. Далекопроводите са на земята, железните стълбове са огънати от падналите дървета. Лошото е, че рудникът, който създаваме три години, е потопен и се пълни с вода, също е потопен и другият рудник. Мината в Крушов дол е сто метра под вода, а в рудник "Върба" е най-тежко положението. Това всичко се случва от безхаберието”.

Остава тежко положението в общините Баните и Неделино.

Собственикът на една от големите фирми-производителки на хляб в Смолянско Костадин Чиновски каза пред БНР, че след възстановяването на електрозахранването снощи, те са произвели близо девет хиляди броя хляб.

Поне 15 дни ще са необходими за да се възстанови подаването на ток за част от селата в община Рудозем. Кметът на града Румен Пехливанов очаква днес да бъде възстановено електроподаването в общинския център. Все още три селища в района остават откъснати от света, каза пред "Хоризонт" Румен Пехливанов

Остава сложна обстановката в област Кърджали.

Стотици селища все още са без ток и до тях няма без достъп. Най-критична е ситуацията в община Ардино,

където четвърто денонощие бедстват хиляди хора.

Проблемът идва от многото аварирали далекопроводи, до които е невъзможно да се стигне. БЧК започна хуманитарна акция за доставяне на продукти в засегнатите селища. До Ардино трудно стигнат дори високопроходимите автомобили. Пътят до там е осеян с близо четириметрови преспи и стотици паднали дървета. В момента той се разчиства и очакванията са до края на деня движението по него да бъде възстановено при зимни условия. В цялата община Ардино няма ток. До много от селищата няма и път. От този район вече има два сигнала за тежко болни хора, за които вероятно ще се наложи да бъде изпратен хеликоптер. Медицинските екипи не могат да стигнат до селата Брезен и Голобрад, за да окажат помощ на две жени - онкоболна и диабетичка на инсулин.

 Екип на БЧК вече пътува с тежки машини по все още непроходимия път за Ардино и ще спира във всяко село, до където може да стигне. Носи лекарства, вода и храна. Аварийните екипи и днес продължават работата по възстановяване на повредените далекопроводи. Привлечени са още допълнителни групи. Военен хеликоптер Кугър прелетя над подстанцията в село Бойно и засне проблемните далекопроводи, до които екипите нямат достъп. Повредата в района вече е установена и там веднага бяха насочени аварийните групи.  

В Пловдивско –

остава бедствено положението в община Лъки.

Усилията на аварийните екипи са насочени към разчистването на пътя до село Манастир, откъснато от снежните навявания и преспи вече четвърти ден. Възстановено е електрозахранването в Лъки, манастирския комплекс "Кръстова гора" и Борово.

Пътят до Манастир се разчиства с роторна машина, осигурена от 24-а авиобаза в Крумово. Около 50 служители на община Лъки и доброволци отстраняват падналите дървета. Надяваме се днес да успеем да стигнем до селото, където има около 50 души, каза пловдивският областен управител Розалин Петков

Розалин Петков допълни, че продължава разчистването на пътя Асеновград - Кърджали, в частта му след село Новаково. Той каза още, че нивата на язовирите и реките се наблюдават във всички общини, най-вече в Съединение, където река Потока събира водите на язовирите от Параджишко.

Бедственото положение в пазарджишката община Ракитово остава в сила, потвърди кметът Любомир Петков. Натрупаният сняг е до 80 см в населените места и четвърти ден в общината няма електричество.

Валежите от последните дни активизираха свлачище в село Цар Симеоново, Видинско. Четири къщи вече са срутени. В съседство има и други застрашени. Хората описват ситуацията тук като много тежка.

Четири къщи са паднали вследствие на свлачищните процеси,

активизирани от скатни води. Последната къща е паднала за последните два дни, а други 26 къщи в съседство са потенциално застрашени. Комисия от областната администрация от община Видин, "Пожарна служба, пожарна безопасност и защита на населението" и Напоителни системи извършват оглед на място. Необходимо е да се направи спешно отводняване, което да отклони водата, течаща по склоновете през селото. Дъжд вали и в момента, а хората са притеснени, че основите на къщите им ще подадат още тази нощ. Проблемите са започнали от петък вечерта. Кметският наместник Емил Димитров е притеснен и за пътя Видин - Арчар - Лом, който минава през село Цар Симеоново. На пътното платно има напукани участъци и трафика е натоварен, предимно от тежки автомобили. Такава е ситуацията към момента във видинското село Цар Симеоново.

Шест от подстанциите на Електроенергийния системен оператор все още не работят. От тях се захранват районите на Рудозем, Мадан и части от Велинград, Неделино, Ардино и Баните. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на енергодружеството Иван Йотов:

Затрудненията са ни от това, че е много недостъпна местността, променяща се постоянно. Мокрият сняг събаря дървета и веднага, след като сме минали и направили обход, и отстранили една авария, възможностите да се появи друга са много вероятни. Смятаме, че до края на деня доста ще напреднем, най-малкото ще подадем напрежение, надявам се, на Ардино и на Велинград. Правим всичко възможно и другите подстанции да бъдат захранени.

Общо около 500 населени места са без ток в Югоизточна България. Освен посочените от Електроенергийния системен оператор райони на Велинград, Ракитово, Смолян, Мадан, Рудозем, Баните, Ардино, без захранване заради аварирали съоръжения на EVN са и части от общините Родопи, Бяла Черква, Кирково, Хасковските минерални бани, Джебелско и Крумовград.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    0 0 Отговор
    Мнооо сняг и две Нинджи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове