Last news in Fakti

2 Октомври, 2015 08:34 1 107 0

Пет кораба са задържани на пристанище Варна

  • кораб-
  • варна-
  • бездомници-
  • блог-
  • кулинария

Преглед на регионалния печат

Черно море“

Застрахователи поемат задълженията на оператора към задържания кораб от 2016 г.

Пет кораба са задържани на пристанище Варна

На варненското пристанище вече се събраха 5 кораба, които изпитват трудности в обслужването им от техните собственици (съответно техните мениджъри, оператори). Те са задържани от ИА „Морска администрация”. В случая големите потърпевши са техните екипажи, на които не са осигурени нормални условия за живот и работа, полагащи им се съгласно международните конвенции. Сериозен факт, който повдига и въпроса за обхвата и прилагането на Морската трудова конвенция от 2006 г., която влезе в сила през август 2013 г.

Две са законовите причини, заради които сме задържали тези кораби, заяви за в. „Черно море” к.д.п. Валентин Енчев, директор на дирекция „Морска администрация – Варна”. Фактически за тях не са полагани грижи от страна на корабособствениците. Имаме забележки за техническото им състояние, които са отстраними, но просто корабопритежателите не влагат пари, за да го направят. Второ, те имат задължения към екипажа по Морската трудова конвенция, но не ги изпълняват. Трябва да плащат заплати - не го правят от много месеци. По тази конвенция са длъжни и да репатрират (откомандироват) екипажа съгласно договора, който са сключили и който не разрешава да бъдат повече от 11 месеца на море, а моряците стоят повече от година и няма кой да ги смени. Имат задължения по снабдяването с гориво – също не го правят. Длъжни са да осигуряват редовното снабдяване на кораба с храна, продукти, вода - и това не изпълняват. Корабите, които са на кейове, трупат задължения към ремонтни заводи, които също не се плащат, обясни кап. Енчев. По неговите думи всичко това рефлектира върху правата на екипажите.

Борба“

Недовършен строеж в старата столица стана свърталище на бездомници и наркомани

„Вечер палят огньове, карат някакви хора с бусове, които не говорят български, сутрин рано ги изкарват. Звънели сме на 112, но засега няма реакция“, разказа Милко Георгиев, който живее в съседство. Наш екип завари вчера над 20 бездомници, които са се самонастанили в празните апартаменти. Сред тях имаше даже няколко инвалиди с колички, които по думите на запознати денем излизат из града, за да просят. В приземията, в които още няма дограма, са разпънати палатки, в които също живеят хора. Сградите още нямат действаща канализация и за удовлетворяване на естествените нужди се ползват съседните пресечки и храсти. Заради случващото се тук комплексите са наречени вече „Блоковете на ужасите“.

Нов живот“

Ползотворен научен форум за туризма обедини учени и бизнесмени в Кърджали

Впечатляващи научни доклади, нови открития, анализи и споделени идеи и начини за реализация бяха предмет днес на научно-практическа конференция на тема „Област Кърджали – привлекателна туристическа дестинация”. Форумът се организира от Асоциацията по туризъм ”Перперикон” и Съюза на учените в България, клон Кърджали.

Научната общност в Кърджали пристъпи с огромна отговорност към един от акцентите за бъдещето на региона – туризма. Това стана видно още в първите минути на първата по рода си научно-практическа конференция в града, в рамките на която се срещнаха утвърдени учени от страната с доклади и научни съобщения, бизнесмени, работещи в сферата на туризма и в други сектори, общественици, представители на НПО, на местната власт и ръководители на културни и образователни институции. Официален гост бе изпълняваща длъжността областен управител Селвие Ахмед.

Ловеч медия“

Ловчанлийка спечели два приза на Годишните награди за кулинарни блогове

На специална церемония този уикенд в София бяха връчени първите Годишни награди за кулинарни блогове, организирани от специализирания гастрономически сайт „Блоговодител”. На събитието си дадоха среща автори на кулинарни блогове и кулинарни ентусиасти от страната и чужбина, гости и представители на медиите. Бяха раздадени награди в 9 специализирани категории след гласуване на журито и още девет, определени след вот на публиката в Интернет. В категория „Топло от фурната” (най-добър блог за пити, погачи, тутманици и баници) безапелационна победителка стана ловчанлийката Илиана Николова. Тя спечели две отличия – наградата на журито и тази на публиката, като автор на кулинарния блог „Щъркелово гнездо”. Илиана е единственият представител на Ловешкия регион, заслужил приз на церемонията. Повечето от отличените бяха представителки на столицата, както и нашенки, живеещи в чужбина. Наградите и грамотите бяха връчени на Илиана Николова от Илиян Димитров, създател на „Блоговодител” и Вероника Пунчева, управляващ директор на „Метро Кеш енд Кери”, което беше основен партньор и домакин на събитието.

Янтра днес“

4 гoдини зaтвop зa мъж, oбpaл шкaфчeтa в РЗИ и тeглил пapи oт кapтитe нa cлyжитeли

Чeтиpи гoдини лишaвaнe oт cвoбoдa пpи пъpвoнaчaлeн cтpoг peжим пocтaнoви Окpъжeн cъд – Вeликo Tъpнoвo, зa нaгъл aпaш, oбpaл пocpeд бял дeн шкaфчeтaтa нa cлyжитeли в Рeгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeкция в cтapaтa cтoлицa. Пpecтъплeниeтo билo извъpшeнo нa 19 aвгycт м.г. Пoдcъдимият Е. Р. (44 г.) e poдoм oт Хacкoвo и e мнoгoкpaтнo ocъждaн зa кpaжби и дpyги кpиминaлни дeяния.

Струма“

Отново срутване в рудник "Ораново"! 37-г. мъж от Симитли оцеля по чудо

37-годишен миньор пострада за щастие леко, при срутване в мина „Ораново” край Симитли. Рудникът се прочу с три тежки инцидента през последните 8 години.

Срутването е станало в една от галериите на рудника към 17.30 часа днес. Вследствие на това къс въглища е ударила по гърба 37-годишния миньор Р.П. от град Симитли. За инцидента не е подаван сигнал на тел. 112. Раненият в областта на гърба миньор е изваден от галерията от колегите му от дневната смяна, след което са го накарали да се изкъпе.

Черноморски фар“

Започва проектирането на 56 км. от пътя Малко Търново-Царево

Възлагаме проектирането на 56-километров участък от пътя Малко Търново-Царево, за да сме сигурни, че ще имаме качествен проект, а след това ще търсим възможности за неговото финансиране през следващите години. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на обходния път на гр. Малко Търново, който тя определи като изстрадан, защото реализацията на проекта е започнала през 2001 г. Днес, през 2015 г., въвеждаме трасето в експлоатация законно, така, както трябва да бъде направено, с издаване на разрешение за ползване и реално завършваме последната фаза от обходния път на града, каза още тя.

Министърът припомни, че в голяма степен участъкът е бил завършен още през 2007 г., като от тогава е останал за довършване участък с дължина под 1 км, който е сложен и е изисквал усилена работа от страна на изпълнителя, като през същото време са отчуждавани имоти по трасето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове