943 1

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

Това е нормално, имайки предвид, че в момента политическите формации водят своите предизборни кампании, сочи Барометър

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

В сравнение с данните от месец септември се наблюдава повишаване на нагласата на избирателите да участват в предстоящите избори за местна власт, сочи последното изследване на агенция "Барометър България".

Това е нормално, имайки предвид, че в момента политическите формации водят своите предизборни кампании. Софиянци като цяло са по-информирани за участниците в изборите, както и по-категорични кой кандидат ще подкрепят с гласа си.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

Ако изборите бяха днес, анкетираните, които заявяват, че със сигурност биха гласували са 45,3% от. „По-скоро да“ отговарят 20,8%. В сравнение със септември се наблюдава повишение – тогава отговорилите, че със сигурност биха гласували и че по-скоро биха гласували са били съответно 43,6% и 19,8%. По-скоро не биха гласували 21,3% (през септември 18,8% са били тези, които са дали отговор „по-скоро не“), а делът на тези, които заявяват, че твърдо няма да гласуват е 10,4% (в сравнение със септември – намалява с повече от два процента). През октомври 2,2% от запитаните не дават отговор на въпроса дали ще гласуват, докато през септември делът им е бил 5%.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

В София от заявилите намерението си да участват в изборите, 41 % биха дали гласа си за кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Кандидатът на Реформаторите Вили Лилков печели подкрепата на 13,4%, а Михаил Мирчев от БСП е с минимална разлика след него – 13%. Сравнявайки данните за септември и октомври се вижда, че подкрепата за първите трима кандидати бележи известен спад. При кандидата на ГЕРБ и на реформаторите спадът е с 1,4%, а при кандидата на БСП – с половин процент.

Електоралната подкрепа за кандидата на коалицията около АБВ - „Сердика“, Георги Кадиев бележи значителен ръст. От 4,7% отчетени през септември, сега 10,8 % заявяват, че биха гласували за него. Ръст от над два пункта отбеляза и подкрепата за кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки. Той би получил доверието на 7,8% от софиянци. През септември делът на тези, които биха подкрепили Джамбазки, е бил 5,4%. Явор Нотев от Атака събира подкрепата на 1,7% от избирателите в София, кандидатът на ДПС Андрей Георгиев – на 1,4%. Отчетените данни за електоралната подкрепа за тях през септември са били съответно 2,1 и 1,1%.

Друг кандидат биха подкрепили 3,7%. През септември делът на заявилите, че ще гласуват за друг кандидат е бил 3,2%. Тези, които все ще не са взели решение кой кандидат за кмет на София да подкрепят са 7,1%. Преди месец нерешилите са били с 5,8% повече – 12,9.

Има промяната в нагласите на избирателите в столицата да подкрепят различните партийни листи с кандидати за общински съветници в рамките на един месец.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

Ако изборите бяха днес, то кандатската листа на ГЕРБ би получила 33,9% от гласовете на тези, които заявяват, че ще гласуват. БСП биха подкрепили 13,7% от анкетираните, а листата на РБ - 13,4%. Коалиция „Сердика“ би получила 4,9%, а за листата на ВМРО биха гласували 4,7%. Кандидатите за съветници от Атака биха получили 2,3%, тези на БДЦ – 1,4%, а за „Движение 21“ биха гласували 1,2%. За листата на друга партия биха гласували 12,7 %. 11,8% пък заявяват, че все още не са решили коя партийна листа да подкрепят. Сравнено със септември делът на тези, които не са решили за коя листа да гласуват, е намалял с 4,5%%.

В изследването от октомври са тествани два сценария за евенуален балотаж на изборите за кмет на София. Разиграните варианти са за балотаж между Йорданка Фандъкова и Вили Лилков и между Фандъкова и Михаил Мирчев. Ако до балотаж достигнат Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Вили Лилков (РБ), то Фандъкова би спечелила. За нея биха гласували 50,4% от анкетираните, а за Лилков - 26,3%. 23,3% не биха гласували, ако тези двама кандидати достигнат до втори тур.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

При вариант балотаж Фандъкова-Мирчев, кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова би получила 61,4% от гласовете на анкетираните и би победила на втори тур. За кандидат на БСП Михаил Мирчев биха гласували 20,5%, а 18,1% заявяват, че не биха участвали в избора, ако при такъв вариант за балотаж.

В Пловдив, на въпроса дали ще гласуват, 46% отговарят „Да, със сигурност“, което е с близо процент повече от дали заявка, че със сигурност ще гласуват през септември.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

На въпрос за кой кандидат за кмет ще гласуват 27% от анкетираните, заявяват, че ще гласуват за Славчо Атанасов. В сравнение със септември подкрепата за него се е увеличила с близо четири процента. За кандидата на ГЕРБ Иван Тотев биха гласували 25,2% - с 3% повече от отчетеното през септември, когато подкрепата за него е била 22,2%. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ също бележи ръст с близо два процента. Заявилите, че ще я подкрепят на изборите за кмет са 8,2% от анкетираните. През септември това са били 6,4%. В сравнение със септември се наблюдава размяна на местата на 4-ия и 5-ия кандидат. Ако миналия месец Георги Гергов от БСП би получил 5,2%, то сега за него биха гласували 4,9%. За Здравко Димитров биха гласували 4%, докато през септември заявка да го подкрепят са направили 5,9%. Почти без промяна е електоралната подкрепа за кандидата на Атака Павел Шопов – 2,1%, както и за Георги Илчев – кандидат на АБВ – 1,6%. С над два процента повече пловдивчани биха избрали друг кандидат. Такъв отговор дават 8,6%, докато през септември те са били 6,2%. Рязко е спаднал процентът на нерешилите за кой кандидат за кмет да гласуват. През септември 27,6% не са били решили, докато през октомври това са 18,4 на сто.

В Пловдив може да има балотаж между първия по  електорален резултат - кандидата от ПФ Славчо Атанасов, и втория – Иван Тотев от ГЕРБ. В такъв случай Славчо Атанасов би получил подкрепата на 38%, а Иван Тотев – на 31,32%. 30,8% от анкетираните пък заявяват, че няма да гласуват на балотажа.

В Стара Загора със сигурност, че ще гласуват са заявили 39,7% от анкетираните. През септември месец категорични, че ще гласуват са били 38,6%.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

За Живко Тодоров от ГЕРБ биха гласували 32,2%. През септември 37,6% са заявили, че го подкрепят. Кандидатът на ГЕРБ бележи спад в подкрепата от над 5%, но това не го измества от водаческото място сред кандидатите за кмет. Намаляването на личния му резултат сред анкетираните може да се обясни с изнесената скандална информация за съмнителен конкурс на общината за закупуване на автобуси. Това обаче не прелива избиратели в подкрепа на Стефан Шишков - кандидат на БСП – партията, която оповести информацията, тъй като подкрепата за него в сравнение с октомври се е повишила с 1% и в момента е 17,3%. Антон Андонов от ВМРО бележи ръст с 3%, като през октомври 10,3% от анкетираните жители на Стара Загора заявяват, че ще гласуват за него. За кандидата на реформаторите Димитър Чорбаджиев биха гласували 7,2% (с 1,2% повече, отколкото са заявили през септември). Малка промяна се наблюдава при останалите кандидати, сравнявайки с данните от септември. През октомври за Илия Златев от АБВ биха гласували 4,2%, за кандидата на Атака Михаил Михайлов – 3,3%, за Гергана Микова от НФСБ – 5,6% от анкетираните жители на община Стара Загора посочват, че биха гласували за друг кандидат, а 17,3% явно ще вземат решение в последния момент.

Ако до втори тур на изборите достигнат Живко Тодоров и Стефан Шишков, то 44,2% от респондентите заявяват, че ще гласуват за Тодоров, а 30,8% за Шишков. При този вариант кандидатът на БСП би загубил битката на балотажа. 25% не биха гласували, ако втори тур на изборите за кмет се води между кандидата на ГЕРБ и кандидата на БСП. Ако се служи балотаж между кандидата на ГЕРБ и този на ВМРО, то резултатът би бил 42,1% в полза на Тодоров срещу 35% за Андонов. 22,9% от анкетираните заявяват, че няма да гласуват при такава ситуация.

В Русе, в сравнение с месец септември не се наблюдава повишаване на нагласа на анкетираните жители на община Русе да участват в изборите за местна власт. В периода 11-18 октомври 51,8% от респондентите заявяват, че със сигурност ще гласуват, 15,7% отговарят „по-скоро да“, 14,5% - „по-скоро не“. Твърдо не биха гласували 9,5% от анкетираните, а 8,6% не дават отговор.

Повече хора ще гласуват на изборите в сравнение със септември

На въпрос за кой кандидат за кмет на община Русе биха гласували анкетираните отговарят по следния начин. За кандидата на ГЕРБ Пламен Стоилов биха гласували 27,6%. В сравнение с месец септември, когато 30,9% са заявили, че ще го подкрепят, се наблюдава спад с 3,3% за подкрепата на Стоилов. За кандидата на Патриотите-ВМРО Искрен Веселинов биха гласували 24,1% - в сравнение с месец септември подкрепата за него се повишава с 2,1%. Данните показват, че Веселинов топи разликата с кандидата на ГЕРБ. От друга страна Стоилов губи от подкрепата на избирателите. Ако тенденцията се запази с тези темпове до края на кампанията, е възможно Веселинов да изпревари Стоилов. Кандидата на БСП Божидар Йотов биха подкрепили 16,2% от анкетираните – през септември това са били 17%. За Галин Ганчев – кандидат на РБ, биха гласували 2,8% (септември – 3,1%), а за Стелиян Стефанов от АБВ – 1,3% (септември - 1,1%). За друг кандидат ще гласуват 4,6%, а 23,4% не са решили все още кого да подкрепят за кметския пост.

Най-вероятният балотаж, който се очертава за изборите за кмет на Русе, е между Пламен Стоилов и Искрен Веселинов. Третият кандидат, който би могъл да участва в балотаж – Божидар Йотов, издигнат от БСП, има все по-малки изгледи да се класира, тъй като данните сочат, че първите двама са далеч пред него.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Недейте да сте толкова сигурни от сега ,понякога едно е да искаш,друго е да ти вярват и трето и четвърто,да разчиташ,че сме забравили какво си обещал на предните избори,и какви си ги надробил до сегашните.,така че......недейте се облизва предварително,защото доста ви се каним тоя път.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.