Last news in Fakti

23 Ноември, 2015 20:17 1 495 4

Протест срещу нормативните промени в дърводобива

  • протест-
  • горски

Над 100 тира, камиони, платформи за превоз, техника, използвана в дърводобива от Кюстендил и региона се включиха в протестно автошествие срещу приетите нормативни промени в дърводобивния бизнес, предаде БНР. 6-километровата колона с надути клаксони и транспаранти "Ред в горите", "Гората - без корупция", мина през областния град, насочи се по международния път за ГКПП-Гюешево и стигна до село Жиленци. 

За около 15 минути движението в двете посоки от и към пункта беше спряно, но това не предизвика задръстване и напрежение за останалите участници в движението. Към 400 работещи в дърводобивния сектор от района се събраха на импровизиран митинг, за да изразят категоричното си "против" въведени 30 нови промени в |Закона за горите, които са приети без диалог, тези изисквания водят до притискане на дърводобивния бизнес, до драстично повишаване на цената на дървесината за крайния потребител - дървата за огрев в региона вече стигнаха 100 лева за кубик, до намаляване на работните места в дърводобива. 

Настоява се и за обособяване на независима институция в горския сектор, която да координира и съчетава научните разработки, икономическите и стопанските позиции и идеи на работещите в този бранш, изолиране на некомпетентното чиновничество в горския сектор, каза председателят на регионалното сдружение на заетите в дърводобивния сектор от Югозапада инж. Андрей Миленков. От сдружението ще се включат и в националните протести на горския сектор, насрочени за 26 ноември в София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ко

    0 0 Отговор
    Да не би да са натиснали от Европа да ограничат дървената мафия, беззаконието и произвола в горите? ...стига глупости..., толкова се краде в горите и такова безхаберие цари, че е време някой нещо да направи, ако искаме след 10 години все още да има гори. Планините са надупчени като листа от гъсеници, от тия секачи, а горските покрай тях вдигат палати - ясно е за какво иде реч. И да не бъда голословен - Google Earth има една иконка История или Хронология, която назад във времето ви показва какво е било преди години по спътниковите снимки. Уверете се сами колко е плачевно положението. Трябва преди да ги пуснат в горите, да ги накарат първо да засадят толкова, колко искат да секат, че сега са малко като циганите "Берем си дърва, тухли, к'вото падне".

    Коментиран от #3

  • 2 Николай К

    0 0 Отговор
    200лв да станат дърата за огрев,аз харесвам горите не поляните!

    Коментиран от #4

  • 3 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ко":

    Не, нищо не са натиснали от брюксел - там зеленцето в момента яко се е вкиснало и нямат възможност да се вайкат за друго. Статията е доста тъпо написана, защото е по-важно да се обърне внимание на конкретните законови промени и начина по-който ще въздействат на фирмите за дърводобив, а не какво направили камьонджиите.

    Ама като вземете в предвид, че боко тиквата махна забраната за износ на горяла дървесина и пожари взеха да възникват дори и през късна есен; и като имате в предвид преди години как с подобни нормативни спънки изгониха малките превозвачи от търговията с горива, не е трудно да се сетим, че същото нещо се задава и при дърводобива - там за мафия се говори много отдавна и сега държавата ни, понеже се управлява от мафиоти, прави същото нещо с помощта на властта, която си е узурпирала - така и така горските бачкат за държавата (мафиотите), остава само да махнат дребните играчи и всичко да стане централизирано. Бас държа, че фирмите, които ще останат да се занимават с дърводобив, след години ще се броят на пръстите на едната ръка - като при държавните поръчки.

    Е, има разни кухи американски тролове, дето твърдят, че цъфтим и вързваме, въпреки че държавата тегли заем за да погаси стария и 30лв. повече за винетка ни се виждат много, но жалкото не е, че са алчни мафиотите, които ни управляват, а че са толкова тъпи и ограничени, че от прецакване на свободния пазар и конкуренцията вече толкова няма какво да се краде и се хвърлят на всичко - от монопол на лафките по спирките, до дървесина.

  • 4 еко меее

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Николай К":

    А старите хора на село с 190лв. пенсия женати ли,ще ги топли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове