Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 19:33 971 0

Съдът ще прави специален анализ на делата, свързани с организираната престъпност

  • софия-
  • лазар груев-
  • евродоклад за съдебната реформа.
Съдът ще прави специален анализ на делата, свързани с организираната престъпност - 1
Лазар Груев /Снимка БГНЕС/

Съдът ще прави специален анализ на делата, свързани с организираната престъпност, митническите престъпления и длъжностните престъпления. Това е една от мерките, които се предприемат в отговор на юлския евродоклад за съдебната реформа. Той беше обсъден на специално работно съвещание, свикано от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев, съобщи БНР.

Осезаеми резултати за следващия доклад си обещаха административните ръководители на съдилищата. Сред тях- анализ на т.нар европейски дела и уеднаквяване на съдебната практика по тях. Съдът ще започне да говори по активно за актовете си и с колегите си от съдилищата от страните-членки на ЕС.

Председателят на ВКС Лазар Груев вече е предприел стъпка по темата "Комуникация" като се е договорил с представителството на ЕК в България с директен контакт по линия на съдебната реформа. Днес сложните отношения Съд-МВР не бяха коментирани директно, но индиректно стана ясно, че обещанията на изпълнителната власт за овладяване на проблема "висящи дела" не ангажира с нищо съда:

Не става дума за дела. Според мен става дума за преписки, тъй като в самите заключения и изводи, които се направиха след Консултативния съвет беше констатирано, че трябва до Нова година да бъдат внесени в съда. Този термин се използва когато са започнали съдопроизводствените действия пред съответния съд, но делото все още не е приключило с влязъл в сила съдебен акт. Тогава по терминология се използва термина "висящо дело".

По отношение на критиките към съда от Брюксел и от обществото Груев заяви:Моите изводи са, че колегите съдии работят много упорито, настойчиво, така че изводите, които не се базират на факти, не ги приемам. Искам да уверя българските граждани, че съдът ще подхожда еднакво спрямо всички граждани, съобразно закона и доказателствата по делото. Обърнете внимание, извън доказателства по делото той никога не е постановявал своите решения.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА