Last news in Fakti

3 Февруари, 2016 15:18 2 039 19

Меглена Кунева е новият министър на образованието

  • меглена кунева-
  • министър-
  • обрзование-
  • гласуване-
  • парламент
Меглена Кунева е новият министър на образованието - 1

Народното събрание избра вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието и науката и освободи от поста проф. Тодор Танев.

От присъствалите 203 депутати „за” гласуваха 104 депутати , „против” гласуваха 66 народни представители и „въздържал се” бяха 31.

80 депутати от ГЕРБ, 13 от Реформаторския блок, 8 от БДЦ и 3-ма независими подкрепиха Меглена Кунева.

„Против" нейния избор обаче застанаха 35 депутати от БСП, 21 от ДПС, един от РБ, двама от ПФ, петима от „Атака" и двама независими.

„Въздържаха се" 6-ма от РБ, 13 от ПФ, 3-ма от БДЦ, 9 от АБВ.

Досегашният министър на образованието и науката проф. Тодор Танев беше освободен. Над 3 часа продължи дебатът в пленарна зала.

Секунди след избора на Кунева, двама народни представители от Патриотичния фронт обявиха от парламентарната трибуна, че поради техническа грешка гласът им е отчетен неправилно и системата е отчела „за”, макар че те са били „въздържал се”.

Председателят на парламента Цецка Цачева прие казаното и посочи, че и друг път е имало такива грешки.

Убедих се в нуждата от образователния закон, за да нямат завършили политолози като вас място в българското образование. Това каза по време на дебатите по избора на нов министър на образованието и науката в парламента Снежана Дукова от ПГ на ГЕРБ.

Дукова се обърна към депутатът от БСП лява България Валери Жаблянов с думите: „Не мога да не отговаря на кратко на това, което колегата от БСП изкрещя.

Искам да кажа, че когато говориш за настоящото правителство и за министър-председателя той не е във Виетнам, а в ЕС, където вероятно ще подпомогне образователната политика”. „Всички тези въпроси, които отправихте са само една рамка, която трябва да свърши МОН”, каза тя.

„За пръв път образованието е национален приоритет”, каза депутатът. Народният представител се обърна към ПГ на БСП лява България и каза: „Принципът на ГЕРБ е - участвай и променяй, а вие сте замръзнали в XIX век, със своя консерватизъм”, допълни още тя.

„Ние ще подкрепим Меглена Кунева като министър на образованието защото смятаме, че реформата трябва да продължи”, посочи Снежана Дукова.

В лични обяснение към Дукова, Валери Жаблянов от БСО лява България заяви, че XIX век е векът на прогреса и Васил Левски, и Христо Ботев са граждани на този век.

„Ако смятате, че тези двама граждани са изостанали от вас в развитието си само, защото сте се родили по-късно, няма да го коментирам”, каза той.

Правителството, което Бойко Борисов създаде, не си върши работата в реформаторската си част. Това каза по време на дебатите по избора на нов министър на образованието и науката в парламента Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Няма никакво съмнение, че ако предложението на премиера се бламира днес, то изходът от парламентарната и правителствена криза, които ще последват, е незабавен предсрочен вот. Това каза от парламентарната трибуна независимият народен представител Лютви Местан.

Аз и петимата колеги, които са с мен, няма да участваме в тази игра”, допълни той.

„Ако след гласуването на таблото лъснат гласове „за” по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство това ще бъде цифровият израз за тежкото им самопризнание, че кабинета „Борисов 2” и партиите е от управляващото мнозинство, са загубили своята управленска легитимност”, коментира още Местан. „България има нужда от нов парламент, който да излъчи нов кабинет, с ясен европейски профил и свободен от задкулисни зависимости, които да задушават него и българския народ”, допълни той.

Нямам никакви съмнения, че Меглена Кунева притежава необходимите качества и затова предлагам решително да я подкрепим. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от РБ Бойка Маринска.

За да се обезпечи неговото действие и обективно прилагане, МОН трябва да разработи 19 Държавни образователни стандарта”, обясни Маринска. По думите ѝ, новата образователна структура ще наложи и промяна в учебните планове и програми.

„От БДЦ подкрепихме г-жа Кунева не само за министър на образованието. Подкрепата ни беше и за вицепремиер от кабинета, който ще поеме ресора, което е поредният израз на желанието ни за запазването на стабилността в страната. Това е водещото при взимането на решението ни днес, защото когато нямаш стабилност в държавата няма да имаш и реформи в ключови сектори“ – каза от парламентарната трибуна съпредседателят на БДЦ Стефан Кенов.

„БСП ще избере принципната позиция да бъдем в опозиция на тази политика в образованието, която второто правителство на ГЕРБ прокарва. Всякакви козметични промени на персоналния състав на МС няма да променят политиката. Ще гласуваме против, ще гласуваме за друга политика в образованието, срещу неговото съсипване”. Това заяви от парламентарната трибуната председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че никой, с изключение на представителите на БСП, не е поставил въпроса: какво ще се промени в образованието с днешното гласуване на Меглена Кунева.

Според него големите проблеми пред българското образование, които правят родители, учители, граждани все по-гневни, са свързани с политиката, започната при първия кабинет на Борисов, която е продължена от министър Танев и очевидно ще бъде продължена и от новоизбрания министър, ако бъде избран.

„Това ще продължи да генерира остра нестабилност в страната. Опитите за поредна глътка въздух в безпринципната комбинация, която крепи днешното правителство, ще продължи да ерозира доверието не само в правителството, а и в НС”, категоричен бе председателят на левицата.

Михаил Миков подчерта, че става въпрос не за политическа подкрепа, а за безпринципна аритметична подкрепа- само и само да има промени в кабинета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    смях (((((((((((
  • 2 Честито българи

    1 0 Отговор
    Е, сега вече образованието ще цъфне и ще върже:) Тази жена дали е влизала в училище през последните няколко десетилетия? Или идеята е да се занимава само с "реформи" ? Това назначение е една поредна сигурна крачка към пълната ликвидация на българското училище!

    Коментиран от #3

  • 3 Ярослав Станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Честито българи":

    А честито и на вас.На таз ли ряпа и казваха мадам "ЙЕС"???Сега вече и "съжителството" ще се въведе и "присъствието" ще се узакони,и Руско-турската освободителна война може да се интерпретира като опит за преврат срещу законната власт.
    Ама карай,важното е да има толерантност и да вървим смело към светлото демократическо бъдеще.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Кунева от всичко разбира... И най вече от празни приказки... Сега вече я овапцахме...
  • 5 червена звезда

    0 2 Отговор
    Стига сте завиждали на жената.
    Богата, красива, интелигентна, накъде повече?! :)
    И вие викате "ЙЕС", ама накрая кво стана, йес, йес, йес, йес, йес....... :)

    Коментиран от #7

  • 6 Фанети Мазакура

    2 0 Отговор
    Вазов се върти в гроба като пумпал.
  • 7 КАН

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "червена звезда":

    И червена и ...ВРЕДНА...Някой поне съмнявал ли се е че няма да бъде избрана ..МУТРЮ ако реши и МАГАРЕ може да назначи за министър на Образованието.Така стоят нещата в Жалка България...

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кукла на Задкулисието

    2 0 Отговор
    Още веднъж лъсна съглашателско-слугинската роля на "реформаторката" Пръмова, избрана именно по благоволение на КОЙ. Факт е, че 9 депутати на ДПС не участваха в гласуването, за да й осигурят решаващото крехко "мнозинство" от 5 гласа. Е, и на какво бихме могли да се надяваме от такъв тип "поборничка срещу статуквото" ?
  • 10 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Разбрахме че с турците сме съжителствали мирно и тихо ... е с малки изключения ката Батак и Шипка например ама те са несъществени !!!Иде ред да вдигнем и кокалите на хората загинали през втората световна война защото Мегленчето ще каже че с немците сме били братя по оръжие ... Хората са загинали инцидентно - били са в неподходящо време на неправилно място .... ПУ !!!!!!
  • 11 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    Сега да очакваме ли закриване на просветното министерство както закри реакторите на Козлодуй?
  • 12 Найденов

    2 0 Отговор
    Сега очакваме закриване на Просветата , стига "някой" от Брюксел да подхвърли, че ни е необходима.
    Най-лесно се управлява прост народ.

  • 13 морякът удавник

    0 3 Отговор
    то бива бива завист и злоба ама чак пък толкова
    минава всякакви граници

    Коментиран от #14

  • 14 КАН

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "морякът удавник":

    То и наивноста и простотията на някои хора минават всякакви граници....,
  • 15 555

    2 0 Отговор
    Още една кокошка в курника на Борисов...
  • 16 Гост

    2 0 Отговор
    Как винаги ги намира възможно най-некомпетентни?
  • 17 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "КАН":

    То май по-добре щеше да е наистина магаре да назначат!
  • 18 Мишка

    0 0 Отговор
    Вие сте си ги избиралиииии сега ще ги търпите.А присъствието продължава то никога не е изчезвало и няма да изчезне.Никой вълк не бяга от стадото с овце.А овцете сами си изгониха кучето пазач.
  • 19 Боко Мазника от БРЕГ

    0 0 Отговор
    Такова хаотично правителство на ГЕРБ с такава лоша комуникация, не е имало от половин век насам!!! Някой съобщава, втори потвърждава, трети отрича, четвърти прилага и накрая нещо като нищо!!!
    Само полуграмотни субекти могат да не видят, тоталната неадекватност на не доучилият и смешник Бойко Борисов!!!
    Смешника Бойко Борисов вчера беше в БКП и лижеше задника на Тодор Живков, днес е в ГЕРБ и лиже задника на Иван Костов и Волен Сидеров!!! Изводът е, че Лизането на Задници е единствената постоянна черта на Смешника Бойко Борисов!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове