Last news in Fakti

26 Февруари, 2016 17:41 22 535 8

Ексшефката на психодиспансер: Уволняват ме, за да прикрият инцидент с пациент

  • гълъбина тарашоева-
  • психодиспансер-
  • прикрият-
  • инцидент-
  • пациент

За да се аргументира уволнението ми бяха изречени много неистини, заяви д-р Гълъбина Тарашоева

Ексшефката на психодиспансер: Уволняват ме, за да прикрият инцидент с пациент - 1
Снимка: БНТ

Целта на уволнението ми е да се прикрие инцидент в отделението на д-р Анна Попова. Това съобщи самата д-р Гълъбина Тарашоева, управител на Център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“, чрез съобщение изпратено до медиите.

Ето и пълният текст на съобщението:

„Целта на уволнението ми е да се прикрие инцидент в отделението на д-р Анна Попова

В момента, в който установихме, че са на лице данни за нарушаване правата на пациент в отделението, ръководено от д-р Попова, разпоредих вътрешна проверка и уведомих дирекция „Здравеопазване“ на Столична община, ресорния зам. кмет Дончо Барбалов, по-късно подадох и сигнал в МВР. Проверката установи, че има травматични увреждания на пациента в следствие на инцидент, който се е случил след приемането му в отделението, ръководено от д-р Попова. Според съдебния лекар нараняванията с по-голяма вероятност са от нанесен удар, а не от падане. Д-р Попова не е уведомила ръководството на Центъра за инцидента, опитала се е да убеди началника на спешното звено да подмени информацията в приемната епикриза на пациента, не е отразила инцидента в рапортната книга и в книгата за инциденти и не е допуснала майката на пациента на свиждане.

Независимо, че Дончо Барбалов бе наясно с извършеното нарушение в отделението на д-р Попова, той я предложи за нов управител на Центъра.

Аз бях привикана в Столична община от Дончо Барбалов и бях „посъветвана“ доброволно да си подам оставката, ако „искам да си спася името, достойнството и професионалния авторитет“. Беше ми заявено, че ако не подам оставка до час, ще бъде внесен доклад в СОС с искане за освобождаването ми от поста.

За да се аргументира уволнението ми бяха изречени много неистини.

Всички твърдения на Дончо Барбалов и на общинския съветник от ГЕРБ Силвия Христова, която е член на Здравната комисия към СОС, за системен отказ да хоспитализираме болни не отговарят на истината. И двамата пропуснаха да споменат много съществени факти, като този, че резултатите от извършените проверки, както от Дирекция „Здравеопазване“ на СО, така и от столична РЗИ, установиха, че няма нито един отказ за прием на болен.

Другата неистина е, че съм искала да закрия спешното звено на Центъра на психично здраве. Няма нито едно доказателство за предприети от мен действия за закриването му.

Аз работя в Центъра за психично здраве „проф. Н Шипковенски“ от 1982 година. Първоначално като районен психиатър, а след това като завеждащ кабинет „Неврози и психотерапия“. Въведох груповата и фамилната психотерапия и методът „Психодрама“. През 2003 година след конкурс поех ръководството на Спешното звено и работих там в продължение на 8 години. През това време изградихме електронен регистър на всички преминаващи спешни случаи, който впоследствие се разрасна и обхвана цялото лечебно заведение. Въведох програмата „Мобилна психиатрия“ за оказване на спешна помощ в дома на болния, обучих екипи на други три диспансера и бях национален координатор на програмата. Инициирах създаването на отделение с висока степен на сигурност и го ръководих до избирането ми за управител на Центъра. Като управител увеличих леглата на „Отделение с висока степен на сигурност“ от 10 на 25, на „Отделение за активно лечение на психични разстройства“ от 10 на 20, местата в дневен стационар - от 20 на 30 и инициирах създаването на детско отделение с дневен стационар с 20 места. Обособих Спешно звено като самостоятелно отделение с началник, а за да мотивирам лекари да работят в него, увеличих заплатите им. По време на моето управление ЦПЗ беше партньор в 3 европейски проекта и понастоящем успешно работим по проект „Психично здраве за социално включване“, който е по програма БГ 07 „Инициативи за обществено здраве“, финансирана по Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УРНГ

    0 0 Отговор
    Охоо ако отидете да направите проверка в хосписа на Марешки във Варна, който е в клиниката Младост и ще видите за какво иде реч. Бабите още от вратата викат за помощ, там ги бият и са постоянно на диазепам. Там най-големия бандит е шефката им и всеки знае, че ще излезе суха та не знам тая доколко е невинна
  • 2 роднина на болен

    3 0 Отговор
    Всичко е вярно.Винаги гледат да върнат лабилни психично болни или ги изписват бързо без да им се помогне.Браво на този човек,които е успял да уволни тази връзкарка,която приема само хора за да си уредят Телк с по голяма група инвалидност.Това е известно на всички работещи там ,но си трайкат за да не ги уволнят.
  • 3 неутрален

    1 0 Отговор
    Навсякъде, в цялата държава пълен безпорядък. Всичко е така, защото всеки от тези местенца е на някойй от управляващите и може да се махне този, който не е техен чове., а за СО просто да не си помисля човек, че има справедливаст. Там е гнездото на осите и безчинствата, великата кметица с "невинната " ученическа усмивка позволява и е в съучастие с всички безчинста и злоупотреби.
  • 4 Мария Петрова

    0 0 Отговор
    В такъв случай трябва да се разпореди проверка от независима комисия а също така и анкета сред пациенти на болницата При добро желание и едно обективно разследване фактите ще покажат
  • 5 Знаещ

    1 0 Отговор
    Сменят я защото и изтича мандата и навършване години за пенсия
    Но как да остави горката тя далаверата с фондовете .
  • 6 Иванка Попова

    0 1 Отговор
    Дай Боже,и следващата да бъде Цветеслава Гълъбова,и тя е безотговорна и смятя че е недосегаема.За тези болни трябва Човек с добро сърце и след това доктор,а не обратното.Анкета от роднини на психично болни да направят ,ще излезат много тежки оплаквания.Да се разпитат и самите болни и те са Хора.Не ги пренебрегвайте.Да не си въобразяват тези директорки,че това им е бащиния.Моля,за анкета с роднини,ще се отзоват доста хора!!!!
  • 7 аз

    0 0 Отговор
    Сменят я,защото не иска да изпълнява поръчки на политици и олигарси да изкарва луди напълно нормални хора!
  • 8 бд

    1 0 Отговор
    Сладка е държавната служба.Голям рев, голямо его.Да вземе да си направи частна клиника и да покаже резултати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове