Last news in Fakti

23 Април, 2016 21:48 2 165 8

Българите в чужбина протестират срещу промените в Изборния кодекс

  • българите-
  • чужбина-
  • протестират

Българи, които живеят в Лондон и Белгия излязаха на протест в събота вечерта. Недоволството им е срещу промените в Изборния кодекс, които предвиждат изборните секции да бъдат разположени единствено в дипломатическите ни представителства, както и срещу приетото задължително гласуване.

Липсата на достатъчно секции според сънародниците ни ще откаже много хора да отидат до урните.

В писмо до медиите българи от Белгия пишат, че новите разпоредби на Изборния кодекс ще ги лишат от граждански права, за чието възстановяне те трябва да преминат през многобройни бюрократични процедури. Те не са съгласни гласовете, които са за никого, да бъдат признавани за действителни и партиите да получават субсидии за тях.

В писмо до медиите българи от Брюксел заявиха, че "народните избранници са застанали фронтално срещу демокрацията".

"Ако някога сме имали илюзията, че народните избранници в 43тото Народно събрание не работят само и единствено за собствения си политически интерес, а поне малко и за гражданите, последните промени в ИК ни опровергаха.
Промените в ИК от 22ри април 2016г. обслужват само оста ГЕРБ–БСП–ДПС-ПФ. В това народно събрание има минимална опозиция, когато стане дума за заграбване на власт. Малкото гласове на разума са заглушени от многобройния хор на глупостта", пише в писмото.

В петиция, публикувана в социалните мрежи пък сънародниците ни зад граница се обръщат към президента и премиера с настояване да се върнат за ново обсъждане спорните текстове, а президентът да наложи вето.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила, пише в петицията. Гласуването ще стане физически невъзможно заради дълги разстояния до урните и още по-дълги опашки, които ще се образува с намалените избирателни секции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 1 Отговор
    Нещо не се връзва в приказките в статията:ХЕМ ПОРАДИ ГОЛЕМИТЕ РАЗСТОЯНИЯ БЪЛГАРИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ,ХЕМ ПЪК СЪЩИТЕ ТЕЗИ БЪЛГАРИ СЕ ОПАСЯВАТ ОТ ГОЛЕМИ ОПАШКИ?!!Всъщност на нас -БЪЛГАРСКИТЕ БЪЛГАРИ не ни дреме за шепата белгийски гастарбайтери дали ще гласуват или не-ОТ ЖИЗНЕНА ВАЖНОСТ ЗА БЪЛГАРИЯ Е ДА СЕ ОГРАНИЧИ НА МАКС ГЛАСУВАНЕТО В ТУРЦИЯ!...Затова и смятам че статията е платена от БСП/ДПС!!!Първите-за да очернят правителството за да яхнат властта,,вторите...също.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 ани

    0 0 Отговор
    Много близки които работят в чужбина казват , че вече няма да гласуват защото трябва да дадат близо едномесечото си възнаграждение за път .
  • 3 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Абе предпочитам да гласуват те за разлика от многолюдната циганска паплач която го прави под строй за 50 лв и кебапче.
  • 4 Дона

    1 0 Отговор
    Шепа българи ли?Вие в кой век живеете,ONq s konq?Явно нямате представа колко българи живеят само в Лондон.Добре че никой вас не слуша поне.И не говорете с пренебрежение за емигрантите.Явно не знаете как се изкарва хляба в чужбина.
  • 5 бай Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Ти явно си басмач или коубой, понеже в 21 век още одиш по улиците с коня, а не пеша? Е, на село е готино да имаш кон, но чак пък в центъра на София...? Не е въпроса в протеста, а в Законодателната власт! Тя е порочна, престъпна, корумпирана лобистка на врагове и неправди и заслужава смъртно наказание! Висшите ченгета и военни, които я защитават цели 72 години - също, те са престъпници, пазещи престъпници! Но няма кой да приложи малко справиедливост тук в България -. престъпници са на власт. Дори за нарушение на Конституцията, гласувана от същите повечето тези депутати и техните предци, трябваше Генералният щаб на БА и Президента да нареди арест на такива законодатели и изправяне пред Съд - поне 10 години без обжалбване в затвора! Ала тези лобистки Калинки не са българи, не са защиитници на нас и България, само стоят на тези постове и заработват бонуси и заплатки и пенсии. Ние сме прецакани от стотици хиляди вредни човеци на какви ли не постове. Тук трябва кардинална промяна - тотална подмяна на повечето длъжностни лица и в БА и МВР и Прокуратура Съд Парламент, Министерства - навред! Докато се изкорени тая шуробаджанашка мафия, която ни вреди, краде и закопава! Ала нещо не се получава?

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "бай Пич":

    Днес е празник и с никви байпичове няма да говоря.Ако беше п..ка-ДА,ама иначе-НЕ.

    Коментиран от #8

  • 7 бай Пич

    1 0 Отговор
    Честит празник, тогава! А, защо не празнуваш? Нещо май не ти е весело? И на мен не ми е весело никак... Именно заради тези, които са на разни постове и ме прецакват, а като гледам и теб и няколко милиона човеци, от постовете които заемат. И затова описах начина, по който би се оправил живота тук. Но не с джихадисти, радни тирани фашисти, а именно чрез истинско справедливо Правосъдие-Закон. Но онези, които са на постовете не искат да го оправят. Тогава трябва нещо или някой да ги накара да го направят или разкара от постовете! А как се гони вълк от кошара? Само с кучета или пушкало. Така, че ще дойде ден тези ще бъдат разкарани и съдени. И то на смърт, заради наглостта демагогияга и лъжите и вредите им. Но кога не зная? Но няма нито една неправда вечно да цари. Както и че хората не търпят справедлив ред дълго. Все се появяват недоволни чакали и развалят хубавото - не визирам кундурджийският соц мафия на власт. Аз няма да празнувам нито един празник, докато има гадове да ме тормозят. Защото ще е лицемерие, а аз не съм фен на това. Но ще пия една бира по случай празника от уважение. Защото си е празник. А ти, с коня, ако чакаш за важните работи само с пички да говориш, нема да дочакаш или върви в женски сайт! Нам ще си на седмото небе, обграден от дамско внимание.... Всъщност, описах това, което би сторил Тервел, Аспарух, Омуртаг, Север, Януш, Субрат и хиляди прабългари - сурови, справедливи, честни люде. Сегашните повечето не са българи, понеже толерират злото. Както и да се наричат, не ги прави българи.... Чавек, който подкрепя корумпирана, алчна несправедлива власт, лъгала многократно народа ни - нас, не заслужава да се нарича Българин! Може би някакво мекотело интересчийче да!, но не и българин! Защото скоро, ако и някога ли, няма да съградите България - тя е основана на други принципи, не на демагогията на хиляяди лъжци по постовете било и от Живков и досега. -Тя бе нещо далеч по първично и справедливо. Но няма как да я направите отново - принципите и ги няма във вас като масово явлрение - единици са с такива принципи, а единици държава не правят...
  • 8 0815

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ти още ли цвилиш... Разкарай се, незадоволено комсомолче... Обратно в обора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове