Last news in Fakti

17 Май, 2016 15:50 1 103 1

Правната комисия прие ветото на президента

  • правната комисия-
  • ветото-
  • президента

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс за гласуването в чужбина беше подкрепено от правната комисия. Всъщност това са част от спорните промени в Изборния кодекс, ограничаващи избирателните права на българите в чужбина.

Депутатите не подкрепиха върнатите от президента текстове с 2 гласа "за" (от ПФ), 3 против (двама от ДПС и един от БСП) и 7 се въздържаха (ГЕРБ и РБ). По този начин подкрепиха ветото.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Димитър Делчев от Реформаторския блок посочиха, че гласуват "въздържал се", защото имало различни варианти за текстове за гласуването в чужбина, така че да се даде по-широк достъп до упражняването на правото на вот и да се гарантира националната сигурност, но нямало съгласие между управляващите.

Данаил Кирилов заяви пред журналисти: В нашия доклад за Народното събрание пак повтарям ще пише и ще бъде отразено, че сме гласували не в подкрепа на върнатия текст, тоест резултатно може да се приеме, че сме подкрепили ветото на президента. Има няколко варианта на текстове, по които се търси съгласие. Смятаме в голяма част, в резултат на тези разговори е намерено по обективен по адекватен критерий, който да гарантира в по-голяма степен равенството и равнопоставеността.

По време на дебатите управляващи и опозиция се скараха как точно трябва да се тълкува ветото - като пълно или като частично. Според БСП се касае за цялостна ревизия на приетите промени, а партиите във властта подчертават, че държавния глава ясно е посочил какво точно оспорва. 

"Призовавам да не пародираме едни или други аргументи. Мисля, че не е необходимо да продължаваме този дебат. Нека се фокусираме към конкретните тези и мотиви, които е изложил президентът в мотивите си", каза председателят на комисията Данаил Кирилов.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят ветото, но се оплакаха, че президентът не е върнал и други текстове от Изборния кодекс - например забраната за политическа агитация на език, различен от българския.  "Целият закон търпи обществена ревизия и е непригоден за употреба", каза социалистът Филип Попов.

Депутатът от гражданската квота на РБ Петър Славов заяви, че ветото трябва да се подкрепи. "Няма да подкрепяме върнатите текстове, ще гласувам въздържал се. В хипотезата на БСП и ДПС виждам лицемерие, защото те работят с изборното законодателство и носят отговорност за изборните машинации", каза реформаторът. 

Миналата седмица ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт стигнаха до обща позиция, че ще преодолеят ветото на държавния глава, а след това ще направят нови промени в Изборния закон и така ще облекчат режима за разкриване на секции в чужбина.

В 16 ч. е насрочена среща между трите парламентарни групи от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторсикя блок и Патриотичния фронт.Предстои ветото на президента да влезе в пленарна зала утре. Патриотите заплашиха, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, ако ветото бъде подкрепено. За да се отхвърли ветото, то против него трябва да гласуват повече от половината депутати.

В края на миналия месец след среднощни заседания депутатите приеха промени в Изборния кодекс, с които ограничават правата на българските избиратели в чужбина. Беше прието предложението на Патриотичния фронт (ПФ) извън страна да се гласува само и единствено в дипломатически представителства - посолства и консулства. Ограничението обаче обхващаше и ЕС, въпреки че беше мотивирано с контролирания вот в Турция.

Това предизвика протести на българите зад граница. В крайна сметка депутатите отстъпиха малко – в градове от ЕС без представителства ще могат да се откриват секции, но ако има посолство или консулство, ще се гласува само в него. С други думи, в големи градове с много българи, като Лондон, Париж, Мадрид, опашките ще са огромни и това вероятно ще направи гласуването невъзможно за много хора. Режимът за страните извън ЕС е още по-рестриктивен според приетите промени в Изборния кодекс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахмаамууу

    0 0 Отговор
    Ог.зиха се пак на Доган Бей и то пак без вазелин....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове